Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Billie Joan

Kaže da joj ne ide pisanje ljubavnih pjesama. Sva sreća da joj ne ide, jer smo se s glazbom koja nosi snažnu socijalnu poruku u zadnje vrijeme počeli rijetko susretati. Osim kod određenih punk pokušaja koji ne zvuče dovoljno uvjerljivo.

Kantautorica Billie Joan sinoć je svirkom u Vinylu predstavila debitantski album "Barrend Land" koji je pokupio najbolje moguće riječi domaće kritike. Upravo su zato očekivanja bila velika, no kada je samouvjereno stala na binu i krenula redati pjesme s albuma, doimala se opušteno i sigurno u ono što radi. Specifičnog glazbenog izričaja i vokalnog pristupa izdvaja se iz mase koja je nespretno već zapala u kolotečinu. Izvlači nas sirovim i jednostavnim zvukom te direktnim, ironičnim i inteligentnim stihovima koje pjeva na odličnom engleskom jeziku. Pravo je osvježenje na domaćoj sceni, premda možda i nije u mogućnosti u kratkom roku postići zaslužen status jer "vrhom" glazbene scene vladaju žene koje je vjerodostojno opisala u pjesmi "I See You".
Stvorila je ugodnu, prijateljsku atmosferu, samouvjereno se zahvaljivala nakon svake pjesme. Komunikacija s publikom osim same izvedbe otkriva njen snažan karakter, bunt u kojem postoji optimalna doza ironije uz naziranje optimizma.
Predstavila je i nekoliko pjesama sa sljedećeg albuma među kojima su i one koje svoje mjesto nisu pronašle na debitantskom jer, kako sama autorica kaže, tematski se nisu uklapale. Publika je zove na bis i zahtjeva da ponovno izvede pjesmu "Barrend Land" koja je očito postala veliki favorit istoimenog albuma.
Nastavlja u istom smjeru, istovremeno zaigrano i ozbiljno, no prije svega uvjerljivo. Kvalitete ne manjka ni u glazbi ni u izvedbi, ostaje nam samo nada da će šira publika također prepoznati oštar i iskren opus kantautorice Billie Joan.