facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2007
Format Video
Vrsta Rock / Alternative rock / Singer-songwriter
Dodano Četvrtak, 16 Lipanj 2011
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Siječanj 2007
Država Australija
Etiketa Mute
Tags

Review

Moja osobna pogreška bila je ta što nikada nisam dovoljno pozornosti posvećivao glazbeniku koji je, eto, danas predmet ovog mog osvrta. Naime, radi se o australskom glazbeniku Nicholasu Edwardu Caveu, poznatijem kao NICK CAVE. Upravo zahvaljujući svom prijatelju Žaretu, imam osobito zadovoljstvo predstaviti Vam njegov zadnji album, zapravo dvostruku ediciju koja sadržava CD i DVD format i zove se ""The Abattoir Blues Tour"". Ovu LIVE ediciju izdala je diskografska kuća MUTE i to 29. siječnja ove godine.
Nakon pomnog preslušavanja konačno sam eto i ja otkrio ovog izvanserijskog glazbenika. Nick Cave nekad je radio sa Birthday Party, a kasnije se ""ufurao"" sa bendom The Bad Seeds. Upravo s njima snimio je i ovaj live album i upravo s njima radi već dosta dugo.

Nick Cave & The Bad Seeds duboko zadiru u ""gotic rock"", no izuzetna skladateljska sposobnost ponajprije samog Cavea povezuje ove glazbenike sa sveprisutnim elementima gospela,folka, post punka ili pak rock bluesa. Sve to ima za posljedicu ponajprije ""strašne""kompozicije, a potom i nadasve dojmljiv nastup. Publika jednostavno ostaje bez daha osupnuta bezgraničnom količinom melodije. Da, mnogi će kazati: NickCave je težak, no NickCave nije za svaki dan. Naravno, slažem se, ali jednostavno morate naći vremena za ovog izvanserijskog i nadasve osebujnog i posebnog glazbenika.

Od početka do kraja bilo CD-a ili DVD-a, preslušavajući i gledajući, ubirete izuzetne glazbene fragmente koji se stapaju i čine jednu prekrasnu i nadasve posebnu zvučnu sliku. Većina nastupa snimljena je na londonskoj Brixton Academy te pretežno na njemačkim koncertima.

Možda je ova edicija zapravo jedan prijelomni trenutak za Nicka Cavea & The Bad Seeds s obzirom na zaista energične, gotovo mahnite izvedbe pojedinih tema. A možda upravo taj intenzitet najavljuje dolazak jednog novogNickaCavea& The Bad Seeds.
Edicija ""The Abattoir Blues Tour"" nije namijenjena ""širokim masama"", već fanovima koji i kupuju njegove albume i posjećuju njegove nastupe.

Nick Cave & The BadSeeds na prvom CD-u zvuče možda i pomalo disharmonično, ali kompletan ugođaj nadmašuje i neke promašaje. No, globalno gledajući, ovo je zapravo moj prvi susret s ovim glazbenikom, pa sam jednostavno oduševljen! Da, znam, možda ima i boljih trenutaka, albuma, koncerata i tonskih zapisa, ali ako je upravo ova edicija ostavila toliki dojam na moju osobnost, ne znam što će biti sa ostalom diskografijom.

U posljednje vrijeme odmor od bluza tražim u glazbi Lucinde Williams,Toma Waitsa pa eto i NickaCavea. Da li starim? Da, to je sigurno, ali glazba koja nije običnaisvakodnevna ipak ostavlja traga u mojoj percepciji. Glazba ne zastarijeva, što u konačnici znači da upravo u njoj tražim utočište i smirenje. Da. Netko troši medikamente, netko traži utjehu u raznim porocima, a, eto, moja malenkost revitalizaciju duha i tijela traži u glazbi. I to je zapravo to!

PREPORUKA:
Ediciju Nick Cavea & The Bad Seeds ""The Abattoir Blues Tour"" preporučujem iz jednostavnog razloga što je to još jedan dokaz da glazba ima toliko ljepote i duhovnog smisla i da zapravo ona oplemenjuje sve one koji se na ovaj ili onaj način bave njome.

Budite jedan od onih koji će primiti svoju dozu revitalizacije i oplemenite se!!!
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 374

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42