Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Desert Mountain Tribe

Zagreb Beer Fest uz domaće headlinere će ugostiti i jedan inozemni bend. To je Desert Mountain Tribe iz Kölna koji trenutno promovira EP inspiriran ostacima lokalne krautrock scene. Basist Philipp Jahn predstavio je njihov rad i obećao fantastičnu svirku.

"If you don't know Can you don't know Köln" - koja se priča skriva iza naslova novog EP izdanja?
Köln je naš rodni grad, a Can su glazbeni heroji tog grada. Krautrock scena u Njemačkoj je na samrti pa svi više vole ići na techno partije koji vjerojatno ne bi ni postajali bez glazbene ostavštine krautrocka. Jedne smo večeri na piću započeli raspravu s lokalnim DJ-em o glazbenoj sceni u Kölnu. Nije znao što je Can na što smo mu mi odgovorili: "If you don't know Can, you don't know Köln!".

Nakon dobrih kritika za debitantski album, je li izazov stvoriti nasljednika?
Izazov drugog albuma je tek pred nama. U srpnju ulazimo u studio na Faeror otocima. Trenutno nam je zbog turneje teško naći vremena za rad na novim mjesmama, pa vjerujemo da će novi album krenuti u eksperimentalnom smjeru i biti spontaniji od prethodnika. Proveli smo tri godine pišući prvi i bili smo prilično napeti. Novi će biti opušteniji bez gubitka energije koju smo stvorili na prvom albumu.

Novi EP je objavljen relativno kratko nakon albuma. Što vas je nagnalo na taj korak?
EP je snimljen u dva dana s akustičnim gitarama i u jednom pokušaju. Bili smo takvog raspoloženja, željeli smo napraviti nešto akustično prije nego se usredotočimo na novi album. Napisali smo cijeli EP u jednom tjednu, to je bio zabavan projekt. Vrijeme provedeno u studiju činilo nam se kao kratki godišnji odmor.

Kako pišete pjesme? Što vas inspirira?
Jonty ili ja sjetimo se osnovnog riffa i zajedno ga razrađujemo u studiju. Brzo se vidi je li nešto vrijedno za rad na tome ili tratimo vrijeme. Kada osjetimo potencijal za pjesmu ulazimo dublje u strukturu, radimo na raznim dijelovima i dodajemo vokale. Cijeli je proces organski i svi imamo jednako pravo glasa. Ako se pojedincu ne sviđa odmah odlučujemo ili da je nećemo svirati ili ćemo nešto promijeniti.

ZBF novo

Trenutno ste na europskoj turneji. Koja je europska država najbolja za vaše svirke?
Jako se radujemo svirkama na Balkanu, dosad je publika bila odilična. Osim toga u Švicarskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj je uvijek dobro svirati.

Što vam prolazi glavom nekoliko minuta prije koncerta? Kako se pripremate za svirku?
Volimo biti sami uz cigaretu i neko piće. Trema je prisutna ovisno o kakvom se koncertu radi. Ponekad nisam nervozan dok mi je ponekad jako teško biti imalo opušten. Ali kada dođem na binu i počnem svirati energija me preuzme i uživamo u koncertu.

Što publika može očekivati od vašeg nastupa na Zagreb Beer Festu?
Jako smo uzbuđeni što ćemo svirati u Zagrebu. Nitko od nas nije ranije bio u Hrvatskoj, jedva čekamo da vidimo zemlju i upozamo ljude. Možete očekivati puno pokretačke energije.