Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Paula Harris CD cover

Najnovije izdanje Paule Harris, "Speakeasy", pokazuje koliko je duboka njezina povezanost s jazz i blues legendama iz sredine prošlog stoljeća. Album objavljuje u vlastitiom aranžmanu i uz radijsku promociju Franka Roszaka.

Radi se o potpuno akustičnom albumu, koji sadrži klasični trio klavira, basa i bubnjeva. Da, preslušavajući album osjeća se ta iskonska sinteza jazza i bluesa s efektnim primjesama soula i funka, koji se samo ponekad čuju. I da, fascinira sve ta nevjerojatna punoća zvuka iako uopće nema gitare. Pijanist Nate Ginsberg (Herbie Hancock, Sly & The Family Stone itd.), basist Rich Girard (Mose Allison, Lou Rawls) i bubnjar Derrick "D'Mar" Martin (Little Richard) stvaraju zvuk koji je istovremeno starinski i moderan, ali i nevjerojatno elegantan i potpuno prizeman.

Album nudi deset novih originala i dvije nove pjesme koje su skladali njezini prijatelji. Ali pored toga, tu su i poznate pjesme "Heart Heart Heartache" Billie Holiday, "More Than You'll Ever Know" Donnieja Hathawayja, "Is You Is or Is You Ain't My Baby" Louiea Jordana i "Round Midnight" The Roundious Monka, koje je Paula tako znalački obradila.

Pjevačica Paula Harris podrijetlom je iz Clemsona, ali trenutno boravi u području zaljeva San Francisco. Eksplodirala je na blues sceni 2012., kada je sa svojim novoosnovanim bendom uzela tri najbolje nagrade na International Blues Challengeu. Njihov debitantski album dobio je veliku svjetsku medijsku pažnju i sve što ide uz to.

A sada zamislite zadimljeni salon prije otprilike pola stoljeća. Minimalni sastav, trio koji je sastavljen od klavira, bubnjeva i basa, a kada Paula Harris počne pjevati, sva gužva, žamor i galama utihne. Taj njezin zapravo soulfistični vokal savršen za stari vremenski jazz s nekim blues skladbama i tonovima, koji su ubačeni onako, čisto za dobru mjeru.

Blues može učiniti da se osjećamo dobro, ova glazba može nam pomoći da se podignemo a pogotovo kad je pred nama tako snažan ženski vokal. Paula Harris je pjevačica s ogromnom snagom i stilom, znajući kada treba biti glatka i kada dozvoliti da pukne. Njezin prateći bend – pijanist Nate Ginsberg, basist Rich Girard i bubnjar Derrick Martin – veteranska su skupina koja daje osnovni zvuk, a koji se dobro povezuje s njezinim stilom i vokalom. Pored toga ova trojka je izuzetno spretna u održavanju te postignute atmosfere da njezin glas stalno bude istaknut sprijeda, prema naprijed i u sredini ama baš svake pjesme.

"Speakeasy" sadrži puno originalnog materijala, iako je zapravo prepun klasičnih vibri i zvukova. A evo, na vama je da slušajući otkrijete o kakvom se tu snažnom, efektnom i sjajnom albumu radi.

PREPORUKA:
Iako ovo nije čisti blues (više je jazz), to jednostavno nije razlog da ga ne slušate. Naime, "Speakeasy" Paule Harris još je jedan biser koji je upotpunio moju fonoteku, ali i moje razumijevanje te poveznice između ova dva predmetna glazbena stila.
Album je to na kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost. I stoga, uzmite svoj omiljeni napitak, isključite svjetla i opustite se!

Više o svemu saznajte na:
www.paulaharrismusic.com
www.facebook.com/PaulaHarrisSpeakeasyProject/

Popis pjesama:

1. Nothing Good Happens After Midnight/4:51
2. I Wanna Hate Myself Tomorrow (For Raising Hell Tonight)/4:06
3. Haunted/4:40
4. Good Morning Heartache/6:27
5. Soul-Sucking Man/4:08
6. This Love Is Gonna Do Me In/6:00
7. A Mind of Her Own/3:33
8. Something Wicked/4:44
9. Trouble Maker/4:08
10. Round Midnight/5:07
11. You Don't Look a Day over Fabulous/5:25
12. Do Me Good/4:48
13. More Than You'll Ever Know/5:16
14. Forever and a Day/4:41
15. Scratches on Your Back/4:08
16. Is You Is or Is You Ain't My Baby/4:12

(Samostalno / FRRP)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici