A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Fame & Price / Price & Fame / Together


Bookmark

Data

Released 1971
Format Albumi
Vrsta / Soul / Vocal Jazz / British Invasion / Modern Electric Blues
Dodano Srijeda, 31 Prosinac 2014
Žanr Pop-Rock
Length 53:08
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2014
Država UK
Etiketa MIG Music
Catalog Number MIG0 1202
Edition details Objavljeno: 1971., 2.12.2014. (reizdanje); producent: Mike Smith
Tags MIG Music Georgie Fame Alan Price

Review

Za posljednji dan stare 2014. odabrao sam album "Together", kojeg je MIG Music digitalno remasterirala i reizdala 17. listopada. Album je inače star čak 43 godine i potpisuju ga Georgie Fame & Alan Price.

Njihova suradnja započela je u studenom 1970. jedne večeri u London Revolution Clubu, kada je nazočna publika sjajno reagirala na nastalu atmosferu koju su stvorila ova dva glazbenika. Naravno, i oni su sami uvidjeli da bi to itekako moglo paliti! Pa, zašto ne ?! Ubrzo Fame & Price su obilježili prvu godinu tada novog, sedmog desetljeća prošlog stoljeća svojom uspješnicom 'Rosetta'. I upravo se "Rosetta" nalazi na tom njihovom albumu "Together" i baš ga ona otvara. No, kako je ovdje riječ o reizdanju, digitalno remasteriranom uz bonus materijal, dobili smo prošireno izdanje koje odlično opisuje njihovu suradnju. Drago mi je što MIG Music reizdaje ovakve pomalo već zaboravljene albume, što ukazuje na njihov široki spektar različitih glazbenih interesa.

Fame se navukao na Hammond orgulje onog trenutka kada je čuo "Green Onions", Booker T & the MG's; već je sljedeći dan kupio svoj primjerak! Pravim imenom Clive Powell, rođen je 26. lipnja 1943. i poznat je engleski r&b i jazz vokalist i klavijaturist. Svoj razvojni put od šezdesetih prema današnjim danima obilježila je njegova kako solo karijera, tako i rad s, primjerice, Vanom Morrisonom i Billom Wymanom.

Alan Price rođen je 19. travnja 1942, poznat je po tome što je osnovao poznate Animalse, a njegove klavijature – orgulje obilježile su njihove najveće pjesme uključujući naravno i legendarnu "House of the Rising Sun".

No, njihova suradnja polučila je vrlo ugodne rezultate, pojavivši se čak u poznatoj glazbeno-zabavnoj emisiji Top Of The Pops, prikazivanoj na britanskoj televiziji neprestano od 1. siječnja 1964. sve do 30. srpnja 2006., dakle punih 42 i pol godina, svakog četvrtka navečer izuzev kratkog razdoblja tijekom 1974. kada je emisija išla petkom navečer.

Inače sam "Together", osim pjesme "Rosetta", uopće nije u tom pop stilu i više je okrenut nama bližim glazbenim kretanjma. Na početku sedamdesetih glam i pop rocka bilo je napretek i ovaj album baš je dobar primjer kako samo jedna pjesma odskače, a sve ostale vrijedi poslušati i čuti njihovu strukturu, koja nije popistična već ima elemenata folk rocka i r&b-ja, a glazbenici pokušavaju u tom razdoblju barem po meni tražiti konkretni glazbeni iziričaj.

Vjerujem da će kolekcionari, koji su iz tko zna kojih razloga propustili ovaj album, sada doživjeti svojih 5 minuta! Da, dobro, ne radi se ni o čemu spektakularnom, ali ovaj album nekako ima više onu sentimentalnu komponentu. Iako sam, naravno, po vokaciji bluesu itekako naklonjen, nikada neću anulirati niti omalovažiti sve ono što sam čuo u svojoj mladosti. Ova njihova suradnja nikako nije fokusirana na njihov hit "Rosetta". Ukoliko netko sve svodi na to, čini zapravo veliku grešku, a to zapravo potvrđuju ostale pjesme na albumu. Georgie Fame & Alan Price važne su komponente moderne glazbe i to samo treba poštivati, pa sad tko voli nek' izvoli!

Mladen Lončar - Mike

Hits 2926

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere