A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Batch


Bookmark

Data

Released Srpanj 2015
Format Albumi
Vrsta Jazz Fusion / Free Jazz
Dodano Ponedjeljak, 05 Studeni 2018
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2015
Država SAD
Etiketa GroundUP Music
Tags Forq

Review

Moje upoznavanje s ovim bendom  inicirao je moj prijatelj, odličan poznavatelj dobre glazbe, a naš razgovor je tekao otprilike ovako:

On: Imam za tebe jedno iznenađenje, jesi li čuo za bend Forq?

Ja: Nemam pojma, tko su oni, odakle dolaze?

On: Mladi su Američani  i sviraju fusion jazz.

Ja: Čekaj pogodit ću, kažeš mladi glazbenici koji sviraju jazz. Poznavajući tvoj ukus gotovo sam siguran da postoji neka veza sa Snarky Puppy?

On: Bingo

Dakle bend Forq čine četvorica zaista vrsnih mladih glazbenika, očitih zaljubljenika u ogranak jazza znanog kao fusion ili free jazz, ogranak na kojeg ljubitelji tradicionalnog jazza na njegovu spomen okreću očima smatrajući ga svojevrsnom blasfemijom ili izdajom tradicije. A istina je neumoljiva, svaki novi inovatori niču na bogatom tlu jučerašnjih tradicija koje su prekjučer bile revolucionarne.

Tko su zapravo Forq?

Michael Leaugue basist zastrašujućeg, ne snažnog, ali čistog zvuka i jedinstvene dinamike; jedan od osnivača gore navedenih Snarky Puppy, glazbenik sa nevjerojatnom sposobnošću inkorporiranja svega i svačega u jazz, a da pri tome ne profanira istog - naprotiv; Chris McQueen na gitari, još jedan od članova Snarkyjevaca, gitarist neobičnih vizija i još neočekivanih izvedbi; Henry Hey na klavijaturama, bio je glazbeni direktor na projektu Lazarus pokojnog Davida Bowieja, klavijaturist perfidnih zvukova punih optimističkih boja, te Jason JT Thomas na bubnjevima (svirao s Marcusom Millerom), naravno, Afroamerikanac kojemu je ritam očito urođen od samog rođenja koji s lakoćom može svirati i swing, rock i jazz.

I kada pomislite da vas nikakav zvuk više ne može iznenaditi, pojavi se ova četvorka i razvali vam uvjerenja. Unatoč činjenici da sviraju dva člana Snarky Puppy, benda u kojem se rotira više od 40 glazbenika, četvorka iz Forqua nije njihov derivat , to je bend koji nam isporučuje sasvim drugačije glazbene anđele i demone pune dinamike, ritma, masnih tema koje ponekad „zaudaraju“ na rock, te nadasve odličnih improvizacija. Reklo bi se bend sa jedinstvenim DNK kojeg najbolje prezentira na pozornici kroz svoju autorsku smjesu jazza, soula, funka, ponekad začinjenog zvukom texas-bluesa, bend koji je duboko zaorao brazde možda još neoznačenih teritorija jazza.

Album „Batch“ izdan 2015 godine na GroundUP ,inače domaćoj etiketi već gore spomenutih Snarkyjevaca. Sadrži 8 autorskih instrumentalnih kompozicija. Gitara i klavijature kada nisu u solo vodama tvore savršenu korelaciju čije temelje svojom nenametljivom ali uočljivom svirkom dodatno učvršćuju bas i bubanj.

Treba zaista biti hrabar i subjektivan pa iz pregršt odličnog materijala izdvojiti favorite, pa eto ovo bi bio moj izbor: „Lymaks“ kao dokaz neosporne sviralačke i kompozitorske genijalnosti, „Crush“ s neobjašnjivo lijepim solom na gitari za kojeg je netko kazao da bi se ova kompozicija svidjela i Chopenu, zatim „Lenburu“ sa svojim afrobeat/funky zvukom i završna „Gerard“ koj u početku podsjeća na „Norwegian Wood“, a klavijature na Doorse, da bi ostatak donio svirku od koje se diže kosa na glavi. Kompozicija koja bi se s lakoćom mogla naći u nekom Tarantinovom filmu.

Ovo je album kojeg se opetovano može slušati nebrojeno puta uz uvijek nova iznenađenja i oduševljenja.

I na kraju neka mi netko objasni, jer meni ne ide u glavu kako uz ovakve glazbenike i ovakvu glazbu neki DJ može zaraditi milijune i svjetsku popularnost. Forq su zaista jedni od branitelja dobre glazbe čije brane polako ali sigurno popuštaju pred sve silovitijim naletima smeća upakiranog u trend.

Đorđe Škarica

Hits 3242

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima