facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2006
Format Albumi
Vrsta R&B / Neo Soul
Dodano Nedjelja, 24 Travanj 2011
Žanr Hip-Hop
Length 1:02:14
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2006
Država SAD
Etiketa Concord Records / Aquarius Records
Edition details Producenti: will.i.am, Sérgio Mendes.
Tags

Review

Nakon osam godina mirovanja Sergio Mendes, Bog bossa nove, ponovno se aktivirao i reaktivirao neke od svojih najvećih uspješnica na albumu Timless. Ustvari riječ je o albumu na kojem je Sergio surađivao sa Wili.i.am-om iz Black Eyed Peasa koji mu je pak pomogao da njegove bezvremenske skladbe dobiju neki novi ugođaj modernog vremena.

Mnogi su uspoređivali Mendesa i njegov Timeless sa Santanom koji je do svog albuma Supernatural bio poznat i omiljen samo zaljubljenicima u klasičan zvuk rocka, gitarističke virtuoznosti, vječnim hipicima i nostalgičarima. Od toga albuma Santana se nametnuo kao komercijalni proizvod na kojem se moglo dobro zaraditi, a on sam je opet postao planetarno popularan i to među populacijom koja do albuma iz 1999. uopće nije čula za njega. U gotovo identičnoj poziciji je bio i Mendes koji je nakon ovog albuma, a osobito nakon prvog singla Mas Que Nada postao poznatiji i od samog pojma bossa nove.

Album je prepun gostiju pa tako nema niti jedne skladbe bez nekog zvučnijeg imena ili interesantnije suradnje. Osobno sam po svom ukusu pronašao nekoliko skladbi. Na prvom mjestu je India.Arie koja izvodi naslovnu temu Timeless, po mom mišljenju najkvalitetniju obradu na albumu, tu su još Stevie Wonder i Gracinha Leporace u skladbi Berimbau/Consolacao, zatim mračna That Heat sa Erykah Badu te John Legend koji gostuje i Please Baby Don't, pravoj laid back temi za uživanje uz koktel na nekoj egzotičnoj plaži. Njoj uz bok bi mogli svrstati također egzotičnu Let Me kojoj poseban štih daje gostovanje R&B dame maznoga glasa Jill Scott.

Od ostalih gostiju spomenuo bih Justin Timberlakea (Loose Ends), Q-Tip (The Frog), Chali 2na iz Jurassic 5(Yes, Yes Y'all) i Marcela D2 (Samba de Bencao).

Pjesme zaodjenute u ovakvo novo ruho pokazuju nam svoju novu stranu na kojoj blistaju jednako kao i kada su prvi puta objavljene. Ovaj album stvarno ima malo slabih strana i kada bih ga ocjenjivao sigurno bih mu dao čvrstu četvorku. Poslušajte, uvjerite se, uživajte!

 

Dragutin Andrić

Hits 426

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42