A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
War Of The Heathens

Bookmark

Data

Released Rujan 2023
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Industrial metal / Folk metal
Dodano Četvrtak, 04 Siječanj 2024
Žanr Pop-Rock
Length 40:06
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2023
Država Hrvatska
Etiketa Menart / Beton Music
Catalog Number 1103592
Edition details objavljeno: 22.9.2023, producenti: Marko Matijević Sekul & Manntra; snimano: Beton Music Studio (Zagreb); bubnjevi snimani u Kazalištu Umag, vokali snimani u Kif Kif Studio (Ljubljana).
Tags Menart Manntra Marko Matijević Sekul Beton Music

Review

Nešto prije korona-pandemijske panike, u rujnu 2019. godine, recenzirao sam Manntrin album “Oyka”. Dvije godine kasnije na red je došao “Monster Mind Consuming”. Album „War of the Heathens“ je objavljen u rujnu 2023., ali njegovu recenziju završavam tek u prvim danima 2024. godine. Odmah da bude jasno Manntra, ponovo nije razočarala. Nikako. “Monster Mind Consuming” je bio za koplje bolje od albuma“Oyka”, a „War of the Heathens“ je bolji za pola koplja od “Monster Mind Consuming”.

Album „War of the Heathens“ najavljen je singlom „Morana“ posvećenom slavenskoj božici proljeća (svibanj, 2023.). Dobra najava albuma, tipična Manntra. Malo pravog pogansko-slavenskog folka u čvrstom metal izričaju sa poetskim slavljenjem Morane – personifikacije proljeća. Mjesec dana nakon „Morane“, na Youtubu pojavila se čvrsta „Hunter“ koja otvara album „War of the Heathens“. Malo apstraktniji tekst „Raskrižje me zove, pitam se/lutam Kroz promjene, Lovac u mraku“. Himnički folk metal s više upotrebe sintesajzera. U srpnju se pojavila „Et in Peccatur“ („I u grijehu“). “Oče, blagoslovi sada moj put. Grijeh je ono za čime žudim”. Kratka ali slatka pjesma, koja ima sve Manntra elemente i vrlo himnički refren. Mjesec dana prije same objave albuma pojavila se pjesma „Starkind“ koja zatvara album. Sporija, ali čvrsta pjesma, s violinskim djelićima. Ovo je onaj tip kompozicije koje svoju kvalitetu otkrivaju tek nakon nekoliko slušanja, ali tad ne izlaze iz uha. Posljednji singl (zasad i prije objave albuma) objavljen je 1.9.2023. godine. Radi se o pjesmi „Domain“ koja je žestoka koliko treba biti, jako dobar rif, himnička, sa zanimljivim refrenom: „Lay in my domain, I will destroy, What I create, With mighty hate“ (ostavljeno na engleskom, radi konkretnijeg dojma). Ukupno je objavljeno pet singlova. Nije ni preostalih šest pjesama ništa lošije. Meni je osobito draga „The Call of Strigun“ koja ipak ima najbolji rif, ali je pomalo glazbeno drugačija od ostalih pjesama na albumu. Poetika je gotička, vampirska. Štriguni i štrige su poznata bića iz starih priče Istre i Kvarnera (a i Dalmacije) koja najčešće rade brutalna nedjela. Strigoi su u rumunjskoj mitologiji uznemireni duhovi za koje se kaže da su ustali iz groba. Pripisuje im se sposobnost transformiranja u životinje, nevidljivost, a dobivaju životnu energiju iz krvi svojih žrtava. Jedan od prvih opjevanih štriguna jest naš Jure Grando Alilović. Istakao bih još jednu pjesmu, a to je naslovna “War Of The Heathens”. Ona ima kratki (53 sekunde dug), zanimljiv interludij „The Long March“, koji završava jedinim stihom: „Dobro došao u Pakao vojniče“. Tad započinje manowarska „Rat pogana“.

Omot CDa (pretpostavljam i LPa) je isto tako dobro dizajniran. Prevladavaju ili zvijezde ili iskrice vatre u noći. Knjižica skrivena među koricama donosi sve tekstove i informacije o albumu.

Još jedan odličan album benda koji je popularniji van granica nego li u granicama Lijepe naše. Dobro odsvirano, producirano, aranžirano, na europskoj razini. Mislim da nije problem što su pjesme na engleskom, dapače. U posljednjih nekoliko godina imamo jako dobru produkciju u rock i metal glazbi, ali to jednostavno ne može doći do domaće šire publike radi tko zna kakvih razloga. Jedan od tih dobrih bendova je i Manntra, pa bacite uho na „War Of The Heathens“, nećete požaliti.

Bruno Ćurko

Hits 2607
Monster Mind Consuming « Monster Mind Consuming Manntra Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre