A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2011
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Rhythm & Blues
Dodano Ponedjeljak, 06 Studeni 2017
Žanr Blues
Length 46:45
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država Hrvatska
Etiketa Spona
Catalog Number CD SPONA 164
Edition details objavljeno: 29.11.2011.; produkcija: Boris Hrepić-Hrepa; snimano: MF Studio, Split
Tags Spona Boris Hrepić - Hrepa Sunnysiders

Review

Danas je 10. prosinca 2011., samo četiri dana nakon blagdana Sv.Nikole i samo tri dana prije Sv.Lucije. Zašto sam odlučio da se baš danas objavi moj osvrt na novi album Licence To Blues splitskog blues benda Sunnysiders. Ovih proteklih dvanaest dana bilo je potrebno da se sve moje impresije poslože i da se podignuta prašina oko mene slegne i padne na vrijednu blues baštinu moje fonoteke. Album Licence To Blues, bez obzira na sve, najbolje je izdanje koje je objavila, 29. studenog 2011. godine, svakim danom sve bolja i jača izdavačka kuća Spona Records.

Što se tiče hrvatskog glazbenog izdavalaštva kada je u pitanju blues, Spona Records zasjela je na prvo mjesto upravo izdanjem ovog albuma. Važno je za istaknuti da bez obzira na prijašnja respektabilna izdanja Spona Records je ovim albumom 'ubola' je pravu stvar. Zašto? Pročitajte u nastavku.

U ovo blagdansko vrijeme svi od svega i svakoga očekuju samo najbolje, najiskrenije i najpoštenije. Kako sam trenutno zatrpan brojnim izdanjima, koje još valja svima Vama poštovani posjetitelji BLUES CORNERA redom predstaviti, činim iznimku; jer se radi o domaćem izdanju albuma sa blues tematikom i nadao sam se da ću to odraditi sa 'pol gasa' i to je to! Ali, vraga preda mnom počele su se otvarati, davno izblijedjele sličice mojih početaka vezanih za blues od prije; 'ajmo' i to napisati nekih 35 godina.
Nisam baš neki veliki blues poznavatelj i znalac, ali nisam ni početnik i ovih proteklih 35 godina štošta sam čuo, poslušao, nazočio raznim koncertima poznatih i priznatih blues glazbenika, ali i onih koji su tek kretali u osvajanje velike i ne baš previše blagonaklone svjetske blues scene.

No, priča zapravo ide daleko u prošlo 20.stoljeće, u njegove dvadesete godine kada su prvi ruralni gitaristi i pjevači počeli snimati tu glazbu. Već tada, sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća blues je bio rašireni glazbeni stil, koji se izvodio pod šatorima i vodviljima na jugu Amerike sa jakom tendencijom migracije ka sjeveru, kako crnog stanovništva, tako i njihove glazbe, koju su voljeli i izvodili. I ono što je vrlo bitno da se već tada znalo, tko je što u bluesu. Naravno, ni danas, situacija se nije bitno promijenila, ali mogućnosti afirmacije sada su puno veće i to je ono; što neupitno otvara sva vrata glazbenicima, koji traže svoju šansu, svoj glazbeni put i nose onaj čudnovati 'mojo' sa sobom u sebi, u srcu i duši, tražeći mogućnost i priliku da pokažu što znaju.

U bluesu nije nikakvo čudo ako glazbenik snimi svoj prvi album u 7. ili 8. desetljeću života, pa stoga Boris Hrepić – Hrepa i društvo nisu dugo čekali i zapravo svoj album Licence To Blues snimili su relativno mladi.

Vrijedi istaknuti da je ovaj album nastajao u 'refulima' tijekom 9 dugih mjeseci i opet znak…ljudski evolucijski ciklus – termin od začeća do porođaja sa rođenjem i donošenjem na svijet... osobitog autorskog glazbenog djela.

Okupljena ekipa u sastavu:
Boris Hrepić - Hrepa: vokal, gitara, ukulele, benđo, usna harmonika, stomp
Antonija Vrgoč - Ro La: vokal, gitara, perkusije, stomp
Goran Gubić - Hans: gitare
Igor Paradiš - Šparka: cajon, udaraljke

Tijekom proteklih 12 dana dugo sam se lomio i pokušavao naći prigodne riječi i rečenice da Vam plastično opišem o čemu je ovdje riječ. Neko, će možda misliti a gle; kako se ovdje navija….pa ljudi moji, osobno Hrepu niti ne poznajem a o drugima niti da govorim. Čovjeka i njegove Sunnysiderse upoznao sam ISKLJUČIVO preko njihove glazbe i odmah ću vam otkriti: jednako su me osvojili kao duo i kao band. Zapravo sada uopće nije čudo što su ušli u polufinale 27th IBC ove godine u Memphisu.

Slušatelji emisije BLUES ZA VAS imali su prigode čuti integralne verzije pjesma, kao što su: Anything You Do, Comin' Home, Over and Over Again i Thank You For The Blues. Isto tako, imali smo iste prigode čuti u ‘live’ verziji a evo sada iste slušamo u izvedbi banda... i to vam je dragi moji, totalno ludilo!

Svaka pohvala odličnoj produkciji o tehničkim performansama ne bih sada nešto posebno duljio, jer kada je u pitanju blues; to je ‘ipak’ manje važno. Bitno je u cijeloj priči osjetiti onaj ‘feeling’, osjetiti taj ‘prokleti mojo’ oko kojeg mnogi imaju problema a samo neki imaju privilegiju sve to prenijeti publici.

Blues je glazba koju volite ili ne, blues je glazba koja će vas obuzeti u potpunosti i dati vam neke nove razloge da idete dalje. Blues je toliko stvaran i živ da mu možete osjetiti puls! Ako toga nema, vjerujte mi ….sve je mrtvo, a kada je u pitanju zadnji studijski album Licence To Blues Sunnysidersa EKG je 100% O.K. Dapače, vidi se i osjeća da će njihov blues imati dug i vrlo ispunjen život. Glavni razlog tome su 12 autorskih pjesama, koje su totalno atipične, duboko originalne i autorske, tisuću posto inventivne i apsolutno nepredvidljive. BRAVO HREPA! BRAVO SUNNYSIDERS!

Ako ste mislili da ste u bluesu čuli sve, grdno ste se prevarili, album Licence To Blues je blues album to je nedvojbeno, ali glazbena forma je apsolutno drugačija od svega što ste dosada čuli, a povrh svega pjesme su 'bolesno' slušljive i pristupačne za široki dijapazon slušateljstva a ne isključivo za poklonike bluesa.

Cijeli band je fenomenalno raspoložen, ufuran i predan blues ozračju i prosto je nevjerojatno kako se ovakva ekipa okupila, udružila i baš svojim različitostima učinili su da je album nešto, što se još nije čulo na ovim našim prostorima; a tu mislim na Hrvatsku, naše susjede... a ako hoćete i puno, puno šire. Doista, ne želim nikoga izdvajati posebno; jer su svi zapravo nevjerojatno posebni, različiti a toliko jedinstveni i snažni da vam svoje viđenje prezentacije bluesa tako nesebično i izvrsno predaju. Pravi i istinski raritet!!

Pjesme poput: Bad Dream Dance, On the Move, Everynight Blues, Hard Connection, Licence to Blues, Super Glue, Let's Get Married i There Were Blues Was Born definitivno moraju promijeniti vaš odnos prema ovom jedinstvenom glazbenom izričaju, čak i ako niste blues fan. Vjerujte mi, nakon ovog albuma Licence To Blues Sunnysidersa, sigurno ćete to postati!

Miran, smiren potpuno opušten bez imalo euforije i nekih dodatnih stimulansa, bez ikakvih navijačkih sklonosti čista srca i mirne savjesti mogu napisati: 'Ako ima imalo razuma i poštenih referenci: album Licence To Blues Sunnysidersa morao bi osvojiti PORINA u kategoriji BLUES ALBUM GODINE. Da imam mogućnosti, da imam ikakvog utjecaja; kada je u pitanju BMA (BLUES MUSIC AWARDS) u kategoriji najboljeg novog blues izvođača, kao i u kategoriji albuma godine modernog bluesa nagrade bih dodijelio Sunnysidersima i njihovom albumu Licence To Blues.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1095
Sunnysiders Albumi Kronologija 10 kartolina s daleke obale » 10 kartolina s daleke obale

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima