A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2011
Format Albumi
Vrsta Heavy metal
Dodano Petak, 09 Prosinac 2011
Žanr Rock
Length 37:37
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2011
Država Germany
Etiketa Nuclear Blast
Catalog Number 27361 27350
Edition details Datum objave: 12.8.2011. (EU) 13.9.2011. (Sjeverna Amerika). Produkcija: Wojciech Wiesławski i Sławomir Wiesławski. Snimano: Hertz studios, Białystok, Poljska
Tags

Review

Death metal bend Vader, osnovan je u doba dok još Alex Ferguson nije trenirao crvene đavole. Daleke 1983. godine u Poljskom gradu Olsztynu, mladić Piotr Wiwczarek je osnovao bend nazvavši ga po liku iz sage Star Wars, Darthu Vaderu.

Welcome to the Morbid Reich je deveti studijski album benda koji je od 1983. promijenio članova toliko da je zapravo besmisleno nabrajati odlaske, dolaske, pa ponovne odlaske. Ono što je bitno je to da je Wiwczarek jedini stalni član svih tih godina i da je njegov vokal zaštitni znak Vadera.

Samo ime albuma daje naslutiti o kojoj vrsti lirike je riječ na albumu, rat, postapokalipsa, anti kršćanski elementi, paganizam, okultno, no ako malo bolje razmislimo o čemu zapravo govore manje više svi death metal bendovi!?

Ultima Thule je kratki uvodni mračni klavijaturistički instrumental koji nas priprema na kaos naslovne pjesme albuma, u kojoj nastupaju death metal trupe, dvostruka pedala, sirovi  ogoljeni metal rif i devastirajuće bas dionice, uz zlokoban krik Piotra čiji vokal ledi žile. To je Vader. Ako niste u death metalu nemojte niti pokušati shvatiti što i zašto ti ljudi to rade.

Come And See My Sacrifice, Only Hell Knows i odlična I Am Who Feasts Upon Your Soul doimaju se poput rafalne paljbe na ušne bubnjiće uz neo-klasični i simfonični prizvuk u stilu Malmsteena koji gitarista Marek Pajak vješto komponira dodajući svemu notu grandioznosti i mističnosti.

Na albumu se nalazi i jedno reizdanje u vidu pjesme Decapitated Saints koja se izvorno nalazi na Vaderovom debitantskom albumu The Ultimate Incantation. Ova pjesma je možda i najbolji pojazatelj koliko (ni)je Vader odmaknuo od izvornog zvuka sa početka devedesetih.

Osim uvodnog klavijaturističkog, album donosi još jedan, ovoga puta gitaristički instrumental They’re Coming, kao i dvije bonus pjesme koje su obrade Exploiteda Troops of Tomorrow, zanimljivo je čuti kako žestoki punk zvuči u izvedbi death metalaca, druga obrada je Raping The Earth benda Extreme Noise Terror.

Sve u svemu, Vader ovim albumom zadržava stalnu bazu fanova koja ih već niz godina čini jednim od najpoznatijih bendova s death metal scene. Live atrakcija kojoj stalne izmjene u sastavu benda očito ne škode, već naprotiv kao da ubrizgavaju novu svježu krv i energiju iz koje Piotr i u petoj deceniji života crpi moćne rifove i brzinu na kojoj im mogu zavidjeti i mnogo mlađi čupavi nadobudni dječaci, željni barem djelića kulta kojeg na death metal sceni nosi ime Vader.

Mihael Pinter

Hits 2143

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici