A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Tough Love

Bookmark

Data

Released Listopad 2014
Format Albumi
Vrsta / Pop / Alternativ pop / Adult Alternative Pop/Rock / Adult Contemporary R&B
Dodano Srijeda, 22 Listopad 2014
Žanr R&B
Length 40:22
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2014
Država UK & Europe
Etiketa PMR Records
Catalog Number PMR059
Edition details Datum objave: 13.10.2014.; produkcija: BenZel; digipack izdanje
Tags Jessie Ware

Review

Jessie Ware pokazala se široj javnosti prvijencem Devotion, ne pretjerano komercijalno uspješnim, ali vrlo dobro prihvaćenim kod kritičara, koji joj je donio i nominaciju za Mercury Prize. Predstavila je nježni, prozračni stil kombiniran sa snažnim glasom te je time dobila poštovanje glazbenika i kritičara, zbog toga što u pop glazbu unosi profinjenost, senzibilnost i senzualnost koja često nedostaje na sceni. Drugi album Tough Love po tome se ne razlikuje od prethodnika.

Tough Love spojio je nekoliko varijacija unutar žanrova pop, soul, r'n'b, a ono što ih povezuje je Jessien glas i pjevušenje (crooning) koje nikad ne izlazi iz mode. Stilski nas vodi u prijašnja razdoblja, točnije 80-e, odakle Jessie očito crpi inspiraciju, možda najviše iz Sade. Naslovna Tough Love lagana je, falsetto nas vodi u drugu izvanzemaljsku dimenziju te ono što je najizraženije, a to je boja i osjećaj, potpomognuto je minimalizmom kojeg sačinjava lagani ritam i glas s pratećim intervalima. Međutim, ne postoji uporište, radnja i vrhunac pjesme, ona lebdi bez da se za nešto uhvati pa je sve u svemu možda previše rasplinuta. Isto se ne može reći za komercijalno najprihvatljiviju i iskalkuliranu Say You Love Me, napisana s trenutnim hit-glazbenikom Edom Sheeranom, koji doista zna napraviti dobru pjesmu, ili barem zna recept za komercijalni uspjeh. To je razlog zašto ovu pjesmu vrlo lako možemo zamisliti u njegovoj izvedbi, jer zvuči kao da je baš njegova, od privlačnih glazbenih fraza, prepoznatljive akustične gitare, gospela na vrhuncu pjesme, čak do zaštitnog znaka, malog gitarskog rifa koji se provlači kroz pjesmu. Još jedna, može se reći, usidrena pjesma je Pieces – obična balada uz pratnju klavira, s provjerenim melodijama i obratima, nešto potpuno obično što možemo čuti svake godine u izvedbi neke druge glazbenice ili glazbenika.

Keep On Lying ima temicu koja sliči na West Coast od Lane del Rey, a slično je i što je upotrebljeno i višeglasje, no, boja i sveukupan dojam ne mogu biti različitiji. Ovdje njezin glas dolazi do izražaja kao najveća distinkcija između nje i drugih glazbenika. Uz jednostavan beat i lagan ritam, glas (uz višeglasje) je taj koji je u stanju toliko snažno raspršiti emocije koje su srž albuma.

Među lošije bih svrstala Champagne Kisses koja je toliko puna falsetta da preplavi uši falsettom koji ne prestaje, a prate ga amorfna glazba te je sveukupno pjesma nedovoljno definirana, previše treperi u zraku među pomalo iritirajuće visokim tonovima. Iritantna je, iako zbog nečeg drugog, Kind of...Sometimes...Maybe. Glazba zvuči ljigavo-senzualno kao da je ispala iz neke seks-scene iz filma iz 80-ih ili 90-ih. Melodija nije ni po čemu originalna, riječi su nemaštovite, a posebno je neugodno šaputanje muškaraca  pozadini, te sve skupa stvara neki ljigavi prizvuk. Trebao je i na ovoj pjesmi gostovati Ed Sheeran - šaputanje bi bilo senzualnije zbog britanskog naglaska te bi ju barem to malo poboljšalo.

Sve pohvale idu stilu koji se uvelike razlikuje od većine glazbenika danas, a pogotovo neobičnom, ugodnom altu nostalgične i melankolične boje, nježan i grub istovremeno. No ono što nedostaje pjesmama je živost. Čak i u onim življim pjesmama, ne postoji ono nešto što bi nas privezalo za album. Ako nadodamo i riječi koje nisu ništa posebno već su prilično plitke, sveukupno dobijemo jedan solidan album, koji nažalost više pristaje kao pozadinska glazba nego nešto što nam privlači pozornost.

Valentina Botica

Hits 3269
Devotion « Devotion Jessie Ware Albumi Kronologija Glasshouse » Glasshouse

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere