facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2006
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Utorak, 26 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 52:35
Edition date Listopad 2006
Država UK
Etiketa Polydor
Tags

Review

Album Endless Wire nastajao je punih 4 godine. Kada su ga 31. listopada prošle godine objavili za diskografsku kuću Universal/Republic, legendarniThe Who konačno su odahnuli. Zašto?

Ako uzmemo u obzir činjenicu da Who-ovci gotovo 24 godine nisu snimili ništa, onda je to i više nego pohvalno... ""old boys are back in the saddle"", no ipak, s druge strane, porođajne muke albuma "Endless Wire" u trajanju od punih 4 godine učinile su svoje, sve je to ipak malo... već slušano.

Njihov zadnji album It"s Hard objavljen je daleke 1982. godine. Mnogo toga se dogodilo u međuvremenu, a Pete Townshend, Roger Daltrey i društvo snimili su album pod imenom The Who, no osobno moram priznati da se osjećam pomalo razočarano. Da odmah svima bude jasno, sve to ima glavu i rep, sve to zvuči upravo kao nekadašnji Who, ali previše sve to vuče na fenomenalne albume My Generation (1965), Tommy (1969) i naravno apsolutno fantastični album Who"s Next (1971). Teško je ne ponoviti se, ali zar je trebalo baš toliko? Možda su dečki nakon svega ipak presušili.

Pete Townshend je sve osmislio, fino upakirao i predao široj populaciji rock konzumenata, koji su ostali u najmanju ruku ""kratkih rukava"". Album je zapravo koncipiran kao dvije odvojene cjeline, pa prvi dio sadrži podnaslov Wire & Glass i naravno Pete je opet pribjegao formi mini–opere, a ta Peteova opsjednutost konceptualnim formama rock–opere daleko je od izvsnog Tommyja, a ostalo da i ne spominjem.

Album "Endless Wire" spada u albume koji se baziraju na, nažalost, nenadahnutim idejama pretencioznog gitarističkog velikana. Ono što posebno bode uši je nametljiva, gotovo iritantna vokalna prezentacija nekada velikog Rogera Daltreya. Osobno, teško mi je napisati bilo što u korist nekada velikih Who; oni su bili jedni od onih koji su postavljali temelje modernoj glazbi 20-og stoljeća, mnogim glazbenicima bili su inspiracija i ishodište za stvaranje novih glazbenih djela. Zašto to tako nije ostalo? Zašto je moralo doći do forsiranja nečega što je već davno prije ""isfurano"".

Što napisati kada album "Endless Wire" otvara riff kojeg su jednostavno preslikali iz svog najboljeg albuma Who"s Next (1971)? Radi se o legendarnoj temi Baba O"Riley.

Danas, kada se većina rock veterana ili prepustila uživanju na staroj slavi ili pak, poput apsolutno neuništivih Boba Dylana, Toma Waitsa ili Stonesa, stvaraju još jednom povijest, kako svojim albumima, tako i kompletnom furkom oko svega toga, jako mi je žao što The Who ipak nisu dio toga.
 

Mladen Lončar - Mike

Hits 708
Quadrophenia « Quadrophenia The Who Albumi Kronologija Hits 50! » Hits 50!

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42