Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

choirfestOd 2. do 5. srpnja u Zagrebu se održalo drugo po redu izdanje Croatia International Choir festivala u organizaciji Djevojačkog zbora Mozartine i međunarodne udruge Culture Path. Pjevački studio Mozartine odavno je sinonim za kvalitetne izvedbe i glazbenu edukaciju, no s ovim su projektom dokazali kako njihovo ime može stajati uz bok svjetskim zborovima, te da mogu nositi organizaciju i jednog ovako ozbiljnog, međunarodnog glazbenog događanja.

U trajanju od 4 dana, a posebno 3. i 4. srpnja kada su održani koncerti, zagrebačka publika je mogla čuti zborove iz raznih dijelova svijeta, te su tako na festivalu sudjelovali zborovi iz Hrvatske, BiH, Kanade, SAD-a i Australije. U srijedu, 3. srpnja zborovi su svoj dan započeli kratkim koncertom za štićenike Doma za starije osobe Medveščak nakon čega su uživali u razgledu grada. Kasnije u srijedu publika je mogla čuti duži repertoar zborova koji su u Bazilici Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici održali čak dva koncerta. U 17 sati svoj je program predstavio zbor Southland iz Australije, te Boston City Singers iz SAD-a. U 20 sati raskoš svog talenta pokazao je Muški vokalni ansambl „Iosephus“ iz Zagreba, a nakon njega nastupili su kanadski zborovi BC Boys Choir i Vancouver Island Choir.

U četvrtak, 4. srpnja zborovi su imali prilike poslušati stručno predavanje našeg glasovitog dirigenta i profesora na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, Roberta Homena, s kojim su uvježbali i dvije zajedničke kompozicije, dok je u 20 sati u dvorani „Blagoje Bersa“ na Muzičkoj Akademiji održan svečani Gala koncert svih sudionika.

Opisati ovaj koncert u samo nekoliko rečenica teško može predočiti o kakvom je događaju riječ. Tijekom večeri se zagrebačkoj publici predstavilo 8 različitih zborova, od kojih je svaki donio nešto posebno i jedinstveno.

Organizatori su ponosni što su čak dva zbora – zbor Trisagion iz Rijeke i Vokalni ansambl „Arabeske“ – nastupili na Festivalu drugu godinu za redom. Zbor Trisagion predstavio se klasičnim crkvenim repertoarom i profesionalno otvorio koncert, dok su Arabeske uživljeno predstavile tradicionalne zvukove Bosne i Hercegovine, odnosno Gračanice, mjesta iz kojeg dolaze.

Na koncertu se se predstavila dva muška zbora iz Zagreba – muški vokalni ansambl „Iosephus“ i zbor dječaka BoysVoice. Iosephus je u maniri klapa izveo svoj program na vrhunskoj razini, dok je BoysVoice šarmantno zapjevao nekoliko popularnih hitova poput Gibonnijeve Tempere i „Don't Stop me Now“ grupe Queen. Boston City Singers, zbor mladih iz Bostona, u svoje izvedbe je inkorporirao i koreografiju, ali i bubnjeve čime su dodatno impresionirali publiku.

Nakon njih na pozornicu su došla dva kanadska sastava, Vancouver Island Choir i „Chorale“ from the BC Boys Choir, koji zajedno imaju raspon godina od 10, pa do gotovo 80 i pokazuju kako glazba zaista jest univerzalni jezik koji spaja ljude bez obzira na starost i godine iskustva. Posljednji na pozornici svoju je zemlju predstavio zbor Southland, australski zbor koji se ponosi izvođenjem u najvećoj mjeri australskih kompozitora, a publiku su posebno zaintrigirali pjesmama australskih Aboridžina i upotrebom tradicionalnih instrumenata. Nakon njih je uslijedio grupni nastup svih sudionika festivala u sklopu kojeg su izveli pjesme uvježbane s prof. Homenom.

Ta količina pjevača na pozornici, kao i posebna energija koja je zavladala dvoranom ostavili su publiku bez daha, te su kraj kompozicija dočekali na nogama u glasnom pljesku koji je trajao nekoliko minuta. Radost i pozitivna energija izvođača osvojila je sve koji su tu večer sjedili u publici, te je jasno kako se ova manifestacija mora nastaviti.

Svoje dojmove podijelila je i direktorica Festivala Iva Majcenić: „Nakon ovako divnog iskustva, upoznavanja prekrasnih novih ljudi i kultura, osjećamo neizmjernu čast i s još većim uzbuđenjem krećemo u pripremu novog izdanja Festivala koje će se održali od 3. do 6. srpnja 2020. u Zagrebu. Sve zainteresirane za prijavu, pozivamo da nam pošalju snimke i biografiju svog zbora na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Vidimo se sljedeće godine“.