Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

02 bojanabosnjacki photography

Naše predkoncertno druženje s bendom Zemlja gruva završit ćemo intervjuom. Osim o samom koncertu pričali smo o domaćoj sceni, bendu, glazbi, .. Koje su još teme bile na stolu provjerite u nastavku.

 

Uobičajeno zadnje pitanje će biti moje prvo: Što spremate za skorašnji zagrebački koncert? Rado svirate ovdje, kakva vam je naša publika?

Uvijek rado sviramo u Zagrebu! Svaki koncert do sada je bio dobar, a razlog tome je svakako i zagrebačka publika. Nekako tu nema onog zagrijavanja, procjenjivanja, distance nego odmah krećemo sa žurkom!

Ovo je prvi put da u Zagrebu nastupamo sa novim bendom na koji smo veoma ponosni. Repertoar biramo sa pažnjom. Posebno za Tvornicu spremamo par stvari koje do sada nismo izvodili.  

Održavate razmjerno povoljnu cijenu ulaznica, pogotovo s obzirom na to da ste brojčano velik bend. Kako se živi od glazbe u susjednoj nam zemlji?

Od glazbe se ne živi, od glazbe se preživljava! Već je poznata stvar da bendovi na našoj poziciji na sceni ne mogu da računaju baš na komforan život. Sve se odvija sezonski, od kralja do prosjaka, a muzika se proživljava svakodnevno. U eri globalne neizvjesnosti naš profil se sasvim dobro uklapa u matricu.

Kako je uopće došlo do oformljavanja ovako velikog sastava? Ako sam dobro shvatio, sad vas je osmero i dvije su pjevačice?

Mi do svoje muzike dolazimo tako što je maksimalno dijelimo. Napravili smo veliki bend da bi našoj muzici dali veliku snagu. Bend su oformila tri vokala. I eto ti već troje ljudi. Zatim neizbežni puhači u Zemlji gruva, i eto još bar dvoje. Pa tu dodaj bas, bubanj i klavijaturu. Dakle, u Zemlji gruva, minimum 8 ljudi, da bismo izveli to što smo naumili.

Groove nije uvijek u središtu vaše glazbe. Zapravo, 'zemlja gruva' ima još bar jedno značenje...

Trusno je područje, ali se mi fokusiramo na groove :)

Zaključio sam kako Hrvatska nema bendova poput Repetitora i Bitipatibi, a čini se kako nemamo ni ekvivalent Zemlji gruva... barem što se eklektičnosti tiče. Kako se slažete oko izričaja vaših pjesama, volite li svi u bendu sličnu glazbu ili svatko donosi nešto svoje?

Zoe Kida, Konstrakta i Milovan su glavni vokali i autori pjesama koje izvodi Zemlja gruva. Svaki od njih ima svoj izraz i samim tim smo postigli diverzitet pjesama i žanrovsku neodređenost. Zoe Kida je ljubitelj soula, r’n’b muzike, funka. Milovan je ljubitelj reggea, duba, afro muzike. Konstrakta voli i hiphop, elektro, afro, dub.  Ali svakako se slažemo oko doživljaja groova.

Jedna od novijih stvari vam je 'Vucibatina'. Je li to bio duhovit ili ozbiljan pokušaj opisivanja 'učmalosti' jedne veze?

Duhovito je to što je bijes u toj pjesmi interpretiran na neočekivan način, kroz šlager. Neki su se i uvredili na taj tekst. Ali nema mjesta tome.

Također jedna od novijih pjesama, 'Django', predstavila je malo zamjetniji 'afrički' prizvuk. Je li to smjer koji planirate zadržati?

Mi volimo afro! Često na koncertima, za 'našu dušu', što bi se reklo, izvodimo obradu/omaž 'Water Get No Enemy' Fele Kutija. Pa i obradu 'Afrike' Dina Dvornika smo uradili takodje uz afrobeat.

Međutim, iako smo naslušani afrobeata, kad je u pitanju komponiranje, tu smo dosta oprezni. Ne možeš baš tako da dođeš i prospeš afro, to je pretenciozno. U pitanju je čitava kultura koja iza toga stoji. Tako da je 'Django' više neki hibrid, ispostavilo se autentični hibrid, u kome se nazire afro, što smo svjesno radili.

Konačan odgovor na pitanje bi dakle bio – držimo se afrobeata dokle god možemo da ga pristojno i dostojno isporučimo.