Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Metalsteel1Kako je naveo i sam Rok, Metalsteel je slovenski heavy metal bend koji je na sceni sedamnaest godina. Za one koji se još nisu susreli s njima, važno je napomenuti da su izdali šest studijskih albuma od kojih je zadnji i aktualni „Beyond the Stars“.

Zagrebačka publika ih je imala prilike gledati prije tri godine na Valhalli, a oni koje se tijekom ljeta odmaraju u Tolminu poznaju ih i još bolje. Budući da nam se Metalsteel vraća u zagrebačku Močvaru u subotu 12.5. (festival je dvodnevni), razgovarali smo s Rokom o novostima u Metalsteel obitelji i što pripremaju za zagrebački koncert.

Iako ste u Zagrebu nastupali na Valhalli prije tri godine (a sigurna sam da su vas zapazili i oni koji idu na Metaldays), možete li se ipak predstaviti onima koji za vas još nisu čuli?
Mi smo Metalsteel – heavy metal bend iz Slovenije, koji je aktivno na sceni već 17 godina. U bendu su Beny Kic – vokal/gitara, Daša Trampuš – bubnjevi, Matej Sušnik – bas i Rok Tomšič -- gitara. Izdali smo 6 studijskih albuma i jedan koncertni dupli album.
Prošle godine izdali ste album "Beyond the Stars". Album je konceptualni. Kako ste se odlučili na takav pristup? Što vas je inspiriralo?
Odlučili smo se, da napravimo konceptualni album jer nam je to bio izazov. Moja želja je bila već dugo da napravim konceptualne tekstove s izvanzemaljskom i spiritualnom tematikom. Mnogo su me inspirirali ufolozi kao što su Erich von Däniken i Zeccharia Sitchin. Album priča o vanzemaljskoj civilizaciji koja se vratila na Zemlju, da upozori čovječanstvo, da je skrenulo sa pravog evolucijskog puta. Čovjeku treba spiritualni razvoj a ne materijalistički i tehnološki razvoj.
Kako je bilo surađivati s producentom Benjaminom Kicom?
Beny je naš pjevač i gitarist, zajedno smo osnovali Metalsteel. On tačno zna kakav zvuk nam treba i odličan je producent. Radio je sa mnogim slovenskim bendovima s alternativne scene.


Vaš basist Matej Sušnik vam godinama režira spotove. Jeste li u bendu "podijelili zadaće". Tko piše pjesme, tko režira...?
Tako je. Podjelili smo zadaće, svatko radi ono u čemu je najbolji. Matej radi video-produkciju, Beny audio-produkciju, ja se dogovaram za svirke, PR i slično. Daša također surađuje na svim područjima.
Hoće li možda prije nastupa na Valhalli izaći video za "Vrillon"? Vidim da ste ga najavili na vašem Facebooku.
Na žalost neće izaći prije nastupa u Zagrebu. Ali mislim, da će biti stvarno super video. U videu će nastupiti i izvrsne plesačice iz alternativne plesne/kabare grupe Tribal Bizarre.
Imali ste prigodu nastupati i sa Slovenskim simfonijskim orkestrom 2016.. Kakvo vam je bilo to iskustvo? Jeste li se posebno pripremali, imali možda veću tremu?
Nastupili smo sa orkestrom u 2016. i u 2018. To je stvarno super iskustvo. Bila nam je to uvijek velika želja i stvarno smo sretni što nam je uspjelo to izvoditi. Imali smo dvije probe sa orkestrom i to je bilo to. Prvi put imali smo tremu, drugi put ne više. Super je bilo, da je i članovima orkestra bilo super svirati s metal bendom. Tako se je stvarala prava kemija i sve je super ispalo.
Surađivali ste do sada s mnogim poznatim imenima heavy metala, od npr. Mike Jussile pa do Jamesa Rivere. Kako dolazi do takvih suradnji?
James Rivera nas je sam kontaktirao, preporučila nas je jedna njegova frendica koju je upoznao tu u Sloveniji kad su svirali s Helstarom. Slušao je našu muziku na myspace stranici i pitao nas je bi htjeli napraviti projekt zajedno. Naravno smo pristali i odsvirali mnogo svirki po cijeloj Europi s njime. To su stvarno super doživljaji. Mika Jussila napravio je mastering našeg album „This Is Your Revelation“. Imali smo i zadovoljstvo, da smo svirali s bendovima koji su nam inspiracija kao što su  SAXON, W.A.S.P., HELLOWEEN, STEVE LUKATHER, a ove godine ćemo svirati zajedno s ICED EARTH.  
Koje su vam najdraže? Tko vas se je posebno dojmio? Je li vas možda netko iscrpio do kraja? ;)
Meni osobno su turneje s Jamesom. To je uvijek ludilo, puno je zajebancije, upoznaš mnogo ljudi iz različitih država, interesantne likove, zgodne žene, dobro pivo i tako dalje. Iscrpio nas također James jer on je stvarno pravi party animal. :)
Metalsteel2Gledala sam vas na Metaldaysu 2013. s Jamesom Riverom i bilo je odlično. Vraća li se možda James u Sloveniju?
Hvala. James je bio prošle godine s Helstarom u Sloveniji. Sad radi na novome albumu i aktivan je u nekih drugih projektima. Mi smo svirali zajedno prošle godine i bilo je super. Super bi bilo ako bi došli i zajedno s Jamesom u Hrvatsku.  
Posebno mi je drago što u bendu imate ženu za bubnjevima - Dašu. Kako se ona nosi s vama? Držite li je kao kap vode na dlanu?
Daša je odlična osoba i odlična bubnjarka. Potpuno je ravnopravna sa svima u bendu. Svi članovi u bendu smo kao jedna sretna obitelj. :)
Osim videa za "Vrillon", što još imate u planu? Gdje još nastupate, neki ljetni festivali možda?
Jedva čekamo koncert na Valhalli te koncert sa ICED EARTH u Ljubljani, sviramo i u ostalih klubovima po Sloveniji. U planu je još jedan nastup sa orkestrom. U desetom mjesecu planiramo i nastupe u Njemačkoj.
Što pripremate za Valhallu? Hoće li možda biti nekakvih iznenađenja (gosti, suradnje)?
Za Valhallu pripremamo iskren heavy metal nastup. U Zagrebu je uvijek stvarno odlična publika, tako da ćemo dat od sebe 110%. Svirat ćemo mnogo pjesma s novog albuma i naravno neke stare klasike Metalsteela s prošlih albuma.
Što biste poručili posjetiteljima Valhalla festivala?
Sačuvajte ovaj festival i posjetite ga svake godine. To je odličan fest za ljubitelje različitih metal stilova i drago mi je, da je Metalsteel opet dio ovog eventa.  Podupirite underground scenu! Pozdrav svima i vidimo se u Močvari!