Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC00562

U petak 18. siječnja 2019. KSET je ugostio dvije mlade alternativne rock skupine iz Ljubljane. Koncert je organiziran pod pokroviteljstvom MENT Ljubljana, trodnevnog festivala i konferencije suvremenih umjetnika diljem Europe, s fokusom na glazbenu industriju i kreativu.

Prva je nešto iza 21.30 nastupila grupa „Lynch“, četveročlana skupina koju čine: Jan Ovnik (vokal i gitara), Nik Drozg (gitara), Lovrenc Rogelj (bas gitara) i Nik Jurak (bubnjevi). Njihov glazbeni stil kreće se od stoner rock-a do noise rocka, ali još uvijek sadrži dovoljno pop pjevnosti. Skloni su iznenađenjima, jer pjesme imaju tendenciju mijenjati smjer kada se to najmanje očekuje, što me osobno malo podsjećalo na Pixiese. Tijekom nastupa pjevač je ubacio neki puhački instrument, a u jednom trenutku i neki zvuk gumene igračke. Posebno snažna bila je izvedba pjesme „Richard“ s njihovog EP-a „The Dirty Dozen“ te izuzetno dojmljiva „Oro zatvorenih očiju“, kombinacija žestokog ritma i snažnog baritona, što me podsjetilo na makedonsku grupu „Mizar“. S nastupom su završili nakon 40-ak minuta. U 20-minutnoj stanci koja je uslijedila dečki iz „Haiku Gardena“ su napravili tonsku probu ozvučenja i uskladili instrumente.

Zanimanje za ovu grupu pobuđuje i sama najava koju možemo pročitati na stranicama KSETA: „četvorka iz Ljubljane pod imenom 'Haiku Garden' poznata je po svojim ugodno bučnim gitarskim dionicama i melankoličnom vokalu koji ih uspješno vode mutnim i nepredvidivim predjelima shoegazea, noise rocka i dream popa“. Skupina postoji od 2015. godine i do sada su snimili dva nosača zvuka s ukupno 14 pjesama. Pet pjesama na EP-u „Waver“ (2016.) publika i kritika su dobro prihvatile, pa su prošle godine dečki izdali i svoj debut album „Where If It Now“. Ovim albumom postali su poznati i izvan granica Slovenije, nastupali u Francuskoj, Engleskoj, Mađarskoj, Austriji, Španjolskoj, Poljskoj, Litvi i drugdje.

„Haiku Garden“ (Anže, Matevž, Klemen i Luka) započeli su sa svojim dijelom koncerta u 22.30. Koncert su otvorili s „Days Dripping Away“. Od samog početka iznenadila me ta kombinacija žestoke svirke i nježan, gotovo nezamjetan vokal gitarista Luke. Već nakon prve pjesme krenuli su s novim uštimavanjem, vjerojatno mijenjajući tonalitet ili tražeći neke četvrt tonove u svom eksperimentiranju. U pjesmi „Hazel“ gitarist je jednom rukom svirao i solo na sintesajzeru. Ovdje su me jako podsjetili na grupu „Porcupine Tree“. Gitarist i pjevač Luka se prihvatio i defa te tako još malo ritmički obogatio pjesmu. Četvrtu pjesmu basist je posvetio Mark i Mateju i sve koje zna. „Mercury“, odlična stvar s navedenog EP-a kreće prebiranjem po gitari i dalje nastavlja ritmično. Cijela stvar zvuči istovremeno pop, žestoko i eksperimentalno, baš nekako tipično indie. Nakon ove pjesme basist je predstavio band kao „Haiku Garden“ iz Ljubljane te da su svirali već u Zagrebu (vjerojatno je mislio na koncert u Močvari, početkom studenog 2018), ali nikad pred toliko ljudi i zaključio „Ovo je stvarno special, BTW.“ Nažalost, publika je i ovog puta bila malobrojna.

Sljedeća pjesma započela je s dugim uvodom na sintesajzeru, vjerojatno „Barriers“, vrlo osjećajna, odvela je publiku u neku drugu svemirsku dimenziju. Kombinirajući mikrofoniju i efekte uveli su nas u iduću pjesmu i zaključio sam da dečki stvarno znaju napraviti atmosferu i dobro sviraju. Pjevanje je preuzeo drugi gitarist, pjesma se interesantno razrađuje i postaje sve žešća. Nakon toga su se bubnjar i basist otišli malo odmoriti, a gitaristi su malo eksperimentirali efektima, pri čemu je Luka svirao gitaru gudalom. Poslije nekoliko minutnog eksperimentalnog „intermezza“, na pozornicu se vratila i ritam sekcija. Novu pjesmu „Idle Abyss“ započinju dugim uvodom ritam mašine koju su dopunjavali raznim efektima. U pola 12 najavljena je zadnja pjesma, „Caving“, bržeg ritma, koja me podsjetila na Kraftwerk. Pri tome, zamjetno je bilo da se basist totalno uživio, jer je sišao sa pozornice i svirao bas među prohodnom publikom. U 23.37 Luka i dečki su se zahvalili te preporučili publici da mogu kupiti njihove majice ili CD-e.

Sređujući dojmove s koncerta, zaključio sam da se radi o dva vrlo mlada benda izuzetnih potencijala. Osobno, više me se dojmila žestina „Lyncha“ u prvom dijelu koncerta, premda se za „Haiku Garden“ mora naglasiti da se radi o uljuđenom bendu sklonom eksperimentu, koji jako dobro poznaje osnove elektronske i progresivne glazbe. Nažalost, morat će održati još mnogo koncerata pred ovako polupraznim prostorima dok ne dostignu status koji zaslužuju.

Lynch @KSET

Haiku Garden @KSET



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima