Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 9084

Iako je pregazila četrdesetutu i unatoč tome što je ovo ljubavna pjesma koju je Dido napisala s prezirom prema svojoj tadašnjoj ljubavi, kucno je čas da se i ona pojavi na pozornicama diljem svijeta.

Prošlo je punih petnaest godina od njezina zadnjeg live nastupa, albume i hitove je nanizala, ali svoje lice nije pokazivala u javnosti.

Dido Armstrong objavila je svoj novi studijski album na Dan žena te je najavila raspored turneje. Stoga, što drugo preostaje svima nama nego se uputiti na najbližu moguću postaju da poslušamo damu čije, kako ih sama naziva, depresivne note pomažu da prebrodimo još jedan dan. Mjesto i vrijeme događaja: Beč, a u točno 21 sat snažni odjeci bubnjeva zakazali su da je vrijeme za Dido i njezin live performans.

Odlučila je otvoriti koncert s Hurricanes i već tu je zadala toliko snažan i dinamičan ritam da za razočaranje nije postojalo mjesta ni u jednom trenutku.

Dopustila je tenzije da prostruje kroz dvoranu, koja je bila krcata do skoro zadnjega sjedala i nakon punog i dinamičnog uvoda, na stageu se pojavila, nazovimo je verzijom džepne Venere, kako smo ju kasnije komentirali: mala, sićušna, ali preslatka žena.

Jedna soccer mom (i ovo mislim u najboljem mogućem smislu i svjetlu) - plain white shoes, jeans i top.

IMG 9174

Pokazala je jednu crtu jednostavnosti i dočarala se kao slatkom majkom i damom čiji cijeli komplet - glas, melodija i stihovi - tjeraju da progutate onu kndelu u grlu i prepustite se njezinom nastupu i uživate u onom što prije niste bili u mogućnosti doživjeti.

I sama kaže kako su većina njezinih pjesama depresivne, jer su većina isto tako i proizašle iz loših veza, ljubavnih jada i slomljenog srca, ali imaju tu neku čar, taj neki poriv da je konstantno slušate, bez obzira na okolnosti i raspoloženje, jednostavno postaje sastavni dio života.

Ne mogu točno izdvojiti koju od njezinih pjesama najviše volim slušati kada samu sebe propitkujem o životu i što bi bilo, kad bi bilo. Kojim putovima se moram zaputiti i koje sve prepreke moram preskočiti da i sama steknem mir koji je Dido pronašla nakon silnih pjesama koje je napisala, koje su je obilježile i koje su je u konačnici dovele do sretnog braka i sinčića.

Novi album još uvijek odiše ljubavnim tonovima, ali većina tih pjesama napisana je za nekog njezinog, poput ‘Have to Stay’ - za njezinog sina, ili ‘Chances’ koju je napisala za prijateljicu koja je u tom trenutku prolazila kroz teške životne situacije.

Teško je sumirati život koji sam do sada uspjela proživjeti u samo jednu njezinu pjesmu, jer svaka situacija iziskuje drugi stih, svaki trenutak drugu melodiju, osjećam ponekad da točno opisuje ono što prolazim i osjećam, potajno, duboko u sebi.

Čak ne mogu s najnovijeg albuma odabrati najdražu pjesmu, jer sve na poseban način prezentiraju bar neki segment u kojem se prepoznajem.

No, dosta o albumu kojeg biste ionako sami trebali preslušati i o depresivnoj Dido koju na svoj način trebate zavoljeti.

IMG 9403

Kakva je ona doista uživo?

Učinilo mi se u jednom trenutku da parira samoj sebi. Njezin glas uživo zvuči bolje nego na albumima, a sami albumi i njezina intonacija su divni.

Potrudila se maksimalno komunicirati s publikom, pričati šale i pošalice, prepričala je neke od anegdota prije svake pjesme i primila se gitare, da ne bi statično držala mikrofon od početka do kraja.

Već na početku rekoh kako je dinamično započela s Hurricanes, u melodijskom smislu, dok je vokalno razvalila (bar po mom mišljenju).

Dizala je i spuštala note, ekspolzivno je baratala s pjesmama i odabirom svojih kretnji. U jednom trenu mi se pričinilo kako je suradnja s Eminemom i Lamarom u njoj izazvala i jedan rapperski stav, pokreti rukama i sveukupni dojam, pokazali su da se ne šali i da nema strah prema javnom nastupu, bez obzira što se godinama nije susrela s ovolikom publikom.

Kad god bi glazba zastala, nježnim glasom bi se obratila kratko da prezentira sljedeću pjesmu, napomenula je čak da se jednom u Beču zaljubila, a tom zelenokosom momku posvetila je ‘Sand In My Shoes’, stoga nije ni čudo da se nadala kako se ne nalazi i on među publikom, obzirom na stih “I walked away and never said that I wanted to see you, again.”
Pitala sam brata, koji je između ostalog, sluša od samih početaka, želi li napisati svoj osvrt na nju, no iz nesebičnog razloga je to odbio, konstatirajući kako bi taj osvrt bio preosoban, a opet s druge strane i meni ga je teško satkati u riječi, obzirom da nisam u još uvijek u stanju ono što osjećam pretvoriti u tekst.

Ne znam zbog čega je toliko posebna Dido i zbog čega su mi oči zasuzile u nekoliko momenata tokom nastupa, ali obzirom da je koncert bio sjedeći, sama atmosfera je bila poprilično intimna.

IMG 9350

Tek na ‘Take my Hand’ Dido je podigla publiku na noge, koja ju je ispratila pjevanjem sve do bisa, na kojemu je odradila još dvije pjesme. Od čega je zadnju pjesmu otpjevala na zahtjev publike, koja ju je gromoglasnim pljeskom pozdravila i ispratila na sljedeću postaju njezine turneje.

Pitanje je kada ću se opet susresti s njom i hoće li se to uopće ikada više dogoditi, ali zasigurno da je na mene ostavila dojam.

Svu svoju ranjivost mogu prezentirati kroz njezine pjesme, mogu se u svakom trenutku pronaći u njezinim stihovima.

Iako ovo nije bio pretjerani osvrt na njezin nastup, s druge strane, teško ga je i opisati osim što osjećam neku vrstu sreće što se taj susret dogodio, što je Dido spretno isplela svoje emocije u tekstove kojima ću se uvijek vraćati.

Naposljetku - If I don't believe in love, nothing will last for me. If I don't believe in love, nothing is safe for me.

Set lista:

Hurricanes
Hell after this
Life for Rent
Hunter
No Freedom
Grafton street
Sand in my shoes
Give you up
Thank you
Friends
Sitting on the roof
Quiet times
Here with me
See you when you’re 40
Mad love
End of night
Take you home
Chances
Take my hand

Bis:
Have to stay
White flag



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima