Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

08. Letu stuke

U sklopu „Ljeta u MSU“ prošle je subote nastupio sarajevski bend „Letu štuke“ i pri tome ostvario izvanredan nastup kojim je ispunio sva očekivanja publike. U gotovo dva sata svirke dokazali su zašto ih mnogi smatraju jednim od najboljih alternativnih rock-pop sastava ovih prostora, a „Muzej suvremene umjesnosti“ nas je ponovno učvrstio u uvjerenju da može ponuditi široku lepezu kvalitetnog programa koji uključuje čak i nastupe art-rock bendova.

Može li MSU ponuditi koncertni prostor za rock-pop i alternativne koncerte? Naravno da može! Dokazuju to već šestu godinu za redom. Ove godine imaju akciju „5 u 1“ kojom nude glazbu, film, izložbe, performanse i književna čitanja. Tako je u ovogodišnjem „Ljetu u MSU“ najavljeno čak šest koncerata. Nakon „Kriesa“, „Laibacha“ i „Borghesie“, nastupila i sarajevska grupa „Letu štuke“. Očekuju nas još i nastupi grupa „The Strange“ i „Tram 11“.

01. Letu stuke

Početak koncerta najavljen je u 21h i iluzorno je bilo očekivati da će tada i započeti. Dok se plato ispred MSU polako počeo popunjavati, ekipu je lagano zagrijavala glazba iz zvučnika iz kojih su se čuli čarobni zvuci Grindermana i njihovog prvog albuma. Tko je želio, stigao je još obići i razgledati izložbu radova hrvatske multimedijalne umjetnice Mirjane Vodopije „Lutajući krajolik“. Sam koncert „Letu štuka“ započeo je nešto prije 22h, nakon uvodne najave benda i predstavljanja voditelja kulturnog programa Branka Kostelnika.

„Letu štuke“ su koncert započeli laganom i nenametljivom pjesmom „Sami“. Nakon pristojnog obraćanja „Dobro veče, Zagrebe!“, krenula je i brža pjesma „Proteini i ugljikohidrati“ koja je već zapalila publiku. Za razliku od prošlog koncerta ove grupe u zagrebačkoj „Tvornici kulture“ kojom su predstavljali novi album „Topla voda“ ili nastupa na „Brijačnici“ u istom prostoru, ali u smanjenoj satnici, ovaj put su publici mogli priuštiti duži koncert koji je uključivao izbor iz njihovog cjelokupnog diskografskog opusa koji sada uključuje već četiri studijska albuma: „Letu štuke“ (2005.), „Proteini i ugljikohidrati“ (2008.), „Brojevi računa“ (2011.) i, već spomenuti najnoviji, „Topla voda“ (2018.). Inače, grupa je osnovana davne 1986., ali se ubrzo raspala i ponovno okupila nakon 18 godina. Okosnicu benda čine pjevač Dino Šaran i Đani Pervan (bubnjar).

17. Letu stuke

Ne mogu se oteti dojmu usporedbe simpatičnog frontmena ove grupe Dine Šarana i Sergea Gainsbourga. S jedne strane je suzdržan, a s druge spreman veselo se rasplesati u disko-ritmu, gucnuti koje piće i zapaliti pljugu na pozornici tijekom nastupa. Tekstovi su im odlični, socijalne i političke tematike, ali ima i izuzetno emotivnih pjesama kvalitetne analize muško-ženskih odnosa, a sve nepretenciozno i začinjeno dozom zdravog humora. Pozornica je bila jednostavna, s nešto reflektora i s mnogo dima. Peteročlana postava svirala je odlično: basist i bubnjar kao jedno, a dopunjavali ih gitarist Emir i klavijaturist Bojan. Publika je prihvaćala svaku pjesmu, posebno se raspjevala na „Minimalizam“, „Mali“, „Supermarket“ i „Pero Papcoder“, a rasplesala na „Zemlja gori“ i „Psycho“.

Dino se pokazao kao odličan šoumen: pjesmu „Gorile u magli“ najavio je tako da je čučnuo i malo oponašao primata, redovito je zahvaljivao publici na pljeskanju, kod pjesme „Šutiš“ prepustio je publici da pjeva, naizmjenično pozivajući muški pa ženski dio publike. Odsvirali su i po meni najbolje pjesme „Tesla“ (koja mi se učinila kao najjači moment koncerta) i „Toplu vodu“, čiji odličan tekst sadrži niz retoričkih pitanja. Atmosfera je bila odlična. Primjerice, negdje pred kraj koncerta povikao je Dino ponovno „Dobro veče!“, na što mu je netko iz publike duhovito dobacio „Uranio!“.

10. Letu stuke

„Letu štuke“ su dva puta izišli na bis. Prvi puta su odsvirali laganicu "Žad" i "Mjesto za dvoje", koju je Dino najavio kao pjesmu koja se najviše „vrti“ na radio postajama te tijekom koje je predstavio članove benda. Nakon dubokog zajedničkog naklona i mahanja publici, izišli su na bis i drugi put. Pri tome su odsvirali pjesmu "Kada boli". U izvedbi, Dino je sišao s pozornice i pjevajući se rukovao s prvim redom oduševljene publike.

„Letu štuke“ su ostvarile odličan nastup kojim su realizirale ono što je Dino najavio, a to je „odlična zabava uz naše kako već provjerene songove tako i pjesme s našeg aktualnog albuma 'Topla voda'.“
A „MSU“ se pokazao kao izvrstan domaćin, čije se daljnje glazbene aktivnosti svakako isplati pratiti.

01._Letu_stuke.JPG 02._Letu_stuke.JPG 04._Letu_stuke.JPG

08._Letu_stuke.JPG 10._Letu_stuke.JPG 17._Letu_stuke.JPG

20._Letu_stuke.JPG 33._Letu_stuke.JPG 34._Letu_stuke.JPG

37._Letu_stuke.JPG

Setlista:

Sami
Proteini i ugljikohidrati
Ulice
Bože, zdravlja
Ne poznajem
U ovom svijetu
Minimalizam
Psycho
Signali
Supermarket
FGR
Kao na zapad
Brojevi računa
Mali
Zemlja gori
Pero Papacoder
Gorile u magli
Paranoja
Kreten
Topla voda
Bella donna
Kule
Tesla
Sunce
Šutiš

Bis 1.
Žad
Mjesto za dvoje

Bis 2.
Kada boli