Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Offspring 43

Najočekivaniji Hardcore i Punk rock spektakl talijanskog koncertnog ljeta, održao se jučer, 15. kolovoza u Lignanu Sabbiadoru. Tri velika imena svjetskog Punka napunila su Beach Arenu na samoj pješčanoj obali jednog od najvećih turističkih odredišta sjeverno-jadranske Italije.

Vrata se otvaraju u 18.00h a koncert počinje već u 19.30 nastupom kalifornijskog Hardcore benda Ignite. U 20.45, spektakl se nastavlja nastupom Dead Kennedysa, jednom od najomiljenijih skupina u svijetu ovih glazbenih žanrova. Večer će zatim doživjeti svoj vrhunac sa skupinom predvođenom Dexterom Hollandom, Noodlesom i ostalom ekipom Offspringa, koji će čarobnu noć Ferragosta u Lignanu dovesti do ludila.

Eksplozivni Ignite su energično pokrenuli večer svirajući autorske pjesme te obrade velikih svjetskih imena kao što su Bad Religion i U2. Osjeća se energija, publika je puna entuzijazma, što je, mogu reći, čak i iznenađujuće budući da je talijanska publika inače dosta povučenija od one na koju smo navikli na Balkanu. Nastup Ignite-a je doživio vrhunac obradom „Sunday bloody Sunday“ kojom je prenesena snažna poruka protiv velikih svjetskih vođa jasnim i glasnim uzvikom „NO WAR“. Ekipa iz Orange Countyija, popraćena aplauzom, napušta binu u 20.15.

Offspring 43

Nakon pola sata, red dolazi na Dead Kennedys. Starosjedioci Punk rocka koji sa radom počinju davne ’78 (što ih čini jedinim od prvih američkih Punk rock skupina), na stage dolaze kao pravi punkeri. Prva pjesma traje niti dvije minute, a tonsku probu kao da nikad nisu odradili. Lošiji sound koji ih je pratio prvih par pjesama se uskoro popravio i DK počinju svoj pravi Punk rock šou, koji se nakon izjave "we are here to play music, not to soundcheck" sada dobro i čuje. Publika je živa, međutim Talijani možda nisu najbolje shvatili šalu pjevača koji se našalio i poručio publici da su glumci u „Football-u“, koji bi se po američkom pravilu trebao zvati „Soccer“. Dojam je taj kako je publika to malo zamjerila pa je narednih par pjesama vidno ponestalo entuzijazma. Iako su u slijedećim pjesmama uspjeli vratiti malo energije, atmosfera nije bila kako to zna biti na Punk i Harcore koncertima. Prerada „Viva Las Vegas“ od Presley-a je uspjela malo raspjevati publiku i vratiti energije.

Njihovom je nastupu došao kraj, odlaze bez bisa, sa nikakvom naznakom da bi nastup mogao biti gotov. Iz daljine se čuje jedan jedini '“we want more“ i uzvik na hrvatskom jeziku „sviraj mejdene!“… Tu se pomalo sterilan nastup kalifornijskih pankera definitivno gasi.

Offspring 43

Točno kako je bilo i najavljeno, The Offspring gase svjetla i započinju sa nastupom u 22.15. Stage je poprimio drugi oblik, a light show je sada na razini velikog svjetskog koncerta.

Nakon kratkotrajnog uvoda, bubnjar Pete Parada započinje koncert moćno udarajući kick nakog čega ostatak ekipe upada na stage, dočekujući Dextera Hollanda kao zadnju i glavnu zvijezdu. Otvaraju sa pjesmom „Americana“, a iz publike se ori glasni „ OOO OOO “. Snaži strobovi prate drugu pjesmu „All I Want“, a za treću po redu pjesmu na ljestvici „Come Out and Play“, Holland uzima gitaru u ruke i dodaje novu snagu bendu. Publika divlja i prati Offspringove poznate rifove koji su sada izvedeni sa tri električne gitare. Slijedi obraćanje publici u kojoj Holland i Noodles izjavljuju ljubav talijanskoj publici i priznaju dobar potez organizatora koji su odlučili preseliti lokaciju koncerta na pješčanu obalu – Beach Arenu. Slijede novija pjesma „It Won't Get Better“, stari komadi „Want You Bad“, „Original Prankster“ i „Staring at the Sun“ te prerada AC/CD-a „Whole Lotta Rosie“ sa glasnim uzvicima iz publike: „Angus, Angus“. Slijede pjesme „Bad habbit“, „Gotta get away“, „Gone away“ te „Why Don't you Get a Job“ koje su vratile sve prisutne natrag u vrijeme, a mene u osnovnu školu, pogotovo zato što je na publiku sletjelo dvadesetak velikih lopti na napuhavanje koje su se šakama tjerale u zrak. Kraj nastupu dolazi nakon „(Can't Get My) Head Around You“, „Pretty fly (For A white Guy) i „The Kids Aren't Alright“. Nakon svega sat vremena koncerta, Amerikanci se vraćaju na bis sa pjesmama „You're Gonna Go Far, Kid“ te poznatom „Self Esteem“.

Offspring 50

Koncert je trajao sat i deset minuta. Neki su možda to i zamjerili kalifornijskom bendu, međutim bilo je to kratko i jasno, vrlo energično, a prisutni su čuli gotovo sve najpoznatije i očekivane pjesme. Bio je to koncert sa dovoljno interakcije s publikom, snažnim rifovima, dobrim zvukom i glasnom dernjavom publike. Vrlo kratak nastup, koji realno gledano i priliči jednom Punk rock bendu, nije bacio mrlju na cjelokupni dojam.

Setlista:

1. Americana
2. All I Want
3. Come Out and Play
4. It Won't Get Better
5. Want You Bad
6. Original Prankster
7. Staring at the Sun
8. Whole Lotta Rosie (AC/DC cover)
9. Bad Habit
10. Gotta Get Away
11. Gone Away
12. Why Don't You Get a Job?
13. (Can't Get My) Head Around You
14. Pretty Fly (For a White Guy)
15. The Kids Aren't Alright

Bis:
16. You're Gonna Go Far, Kid
17. Self Esteem