MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
A Fine Mess


Bookmark

Data

Released Svibanj 2019
Format EP
Vrsta Alternative rock / Indie rock / Post-punk
Dodano Utorak, 04 Lipanj 2019
Žanr Rock
Length 17:46
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2019
Država SAD
Etiketa Matador
Edition details Producent: David Friedman
Tags Interpol Dave Fridmann Matador

Review

Grupu Interpol osnovala su tri mladića Daniel Kessler (vokal i gitara),  Paul Banks (gitara, vokal) i Carlos Dengler (bas i klavijature) u New Yorku još 1998. godine. Na početku im je bubnjeve svirao Gregg Drudy koji je svirao u još nekoliko 'indie' bendova. Bili su pod utjecajem post-punka, posebice grupe Joy Division. Tik prije izlaska prvog EP-a „Fukd ID #3“ (2000.) tiskanog u samo 1000 primjeraka, Drudy je napustio grupu te ga je zamijenio bubnjar Sam Fogarino. Uspjeh je uslijedio već nakon prvih nekoliko singlova koje su snimili za etiketu „Matador“ („PDA“ „NYC“ i „Specialist“) te pojavljivanja na nekoliko indie kompilacija, nastupa u Velikoj Britaniji tijekom 2002. te pojavljivanja na „Radio 1“ u programu Johna Peela. Publika je obožavala „Interpolov“ sjetan zvuk i osim sa spomenutim Joy Divisionom, često su ih uspoređivali s The Chameleonsima i Television. Tekstualno su oduvijek bili jaki, a glazbeno su stvorili nešto svoje prepoznatljivo, ali na već spomenutim temeljima: basist je pleo melodijski po uzoru na Petera Hooka, gitarist Kessler svirao je rastrzano po uzoru na „Television“, a Banksov melankoličan bariton nevjerojatno je podsjećao na vokal Iana Curtisa. Bilo je tu i promjena u postavi benda: basist Carlos Dengler napustio je bend 2010. i počeo se baviti glumom, miksanjem glazbe i stvaranjem filmske glazbe, tako da je sviranje basa na studijskim albumima preuzeo sam Paul Banks, a na turnejama bi im se priključili Brad Truax (basist) i klavijaturist Brandon Curtis (iz grupe „The Secret Machine“).

Nanizali su nekoliko studijskih albuma.  Prvijenac „Turn On the Bright Lights“ (2002.) bio je odličan, „Antics“ (2004.) vrlo dobar, ali zatim je krenula silazna putanja benda s osrednjim „Our Love To Admire“ (2007.) i albumom „Interpol“ (2010.). Ipak, svaki od tih albuma ima po nekoliko ključnih i odličnih pjesama. Kritika je nešto bolje prihvatila njihov peti studijski album „El Pintor“ (2014.) i donekle šesti „Marauder“ (2018.). Povrh toga, napravio je Paul Banks (alias Julian Plenti) i dva samostalna albuma: dobar „Julian Plenti is... Skyscraper“ (2009.) i još bolji „Banks“ (2012.).

S obzirom da je publika od svega navedenoga najbolje prihvatila upravo njihov album prvijenac „Turn On the Bright Ligts“, nimalo ne čudi da se uz 15-godišnjicu njegova izdanja, „Interpol“ odlučio na turneju na kojoj su izvodili cijeli taj album uživo i još nekoliko kasnijih hitova, koliko stane u satnicu koncerta. U sklopu te jubilarne turneje, grupa je nastupila i na prošlogodišnjem INmusicu. Premda najavljeni kao „headlineri“ festivala, svojim mlakim i prekratkim nastupom popraćenim neizbježnom kišicom (koja je postala sad već tradicionalni pratitelj svakog INmusica), mnogi su obožavatelji otišli kući pomalo razočarani.

Ovaj EP, „A Fine Mess“,  deveti je po redu od osnutka grupe. Materijal je izvučen iz ostataka snimaka nastalih tijekom snimanja prethodnog studijskog albuma „Maraudera“ s producentom Davidom Friedmanom. I upravo taj naziv „Fine Mess“ savršeno ga opisuje. Jer, materijal je nabacan, sirov, na trenutke zvuči kao da su ga stvorili neki pankeri početnici, ali opet je na neki način donekle privlačan. Nalazimo ovdje samo pet pjesama. Istoimenu „Fine Mess“ s rastrzanim Kesslerovima gitarama, produkcijski neobično filtriranim Banksovim glasom, možemo svrstati u pretinac sad već klasičnih (osrednjih) „Interpolovih“ uradaka. Mnogo je smirenija i definiranija iduća pjesma „No Big Deal“, koja mi je osobno i najbolja skladba na ovom EP-u. „Real Life“ s napikavajućom gitarom više podsjeća na ono što je Banks radio na svojim samostalnim projektima, kao i sljedeća „Weekend“. Ima ovdje nedorađenosti, psihodelije i samodopadnosti. Kolekcionari i ljubitelji ove grupe i 'indie' glazbe pohranit će i ovaj cd negdje na policu, premda će vjerojatno pritom uzdahnuti i sa sjetom reći: „Daleko je to od 'Turn On the Bright Lights'. Ništa, čekat ćemo dalje!“ Sve u svemu, čini mi se da bi Interpolu trebao jedan kratak predah:  trebalo bi malo razmisliti kako će, što će i gdje dalje.  

Ivan Dukić

Hits 1434

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima