MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Electronica 1: The Time Machine


Bookmark

Data

Released Listopad 2015
Format Albumi
Vrsta / Electro / Synthpop
Dodano Srijeda, 04 Studeni 2015
Žanr Electronic
Length 1:08:20
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2015
Država Europa
Etiketa Columbia
Catalog Number 88875123472
Edition details objavljno: 16.10.2015.; produkcija: Jean-Michel Jarre; izvršni producent: Joachim Garraud; snimano: 2011. - 2015.
Tags Jean Michel Jarre Joachim Garraud Columbia

Review

Wow! Otprilike tako zvuči prvi dojam nakon odslušanog albuma. Hrvatska verzija uzdaha vjerojatno bi glasila opa! ili čak ju-hu!. Bilo kako bilo, francuski virtuoz i vizionar ponovo je uspio oduševiti. Kada se okrenete u prošlost i shvatite da karijera ovog pionira elektronske glazbe traje debelo preko 40 godina, i kada vas novim radom ponovo uspije dojmiti, na redu je da ponovo oduševljeno uzdahnete.

Jean-Michel Jarre oduvijek je bio izvan klasičnih glazbenih stereotipa. Osim što je prvi ne-plesnu elektroniku približio širokim masama, proslavio se i spektakularnim koncertima na otvorenom s potpunim audio vizualnim doživljajem. Upravo izlazeći iz uskih okvira shvaćanja po kojima žanrovska glazba treba biti izvođena u idealno zamišljenom prostoru kako bi se pravilno doživjela. Njegovi koncerti podno Eiffelovog tornja, ispred egipatskih piramida, na Trgu nebeskog mira, Atenskoj Akropoli ili na vlažnim dokovima londonske luke, kao potpuno ne-koncertne lokacije elektronske glazbe, izlaze izvan tih stereotipa po kojima npr. jazz nabolje možete doživjeti u zadimljenom baru ili rock u pretrpanom znojnom klubu gdje se zidovi tresu od distorzije. Takvim pristupom koncertnim spektaklima i približavanjem širokim masama nekoliko je puta ulazio u Guinnessovu knjigu rekorda po brojnosti publike na svojim koncertima. Istovremeno se trudio takvoj šarolikoj publici približiti kristalno čisti zvuk pa je osmislio i sukreirao najveće i najmoćnije zvučnike na svijetu.

Dosadašnji Jarreovi studijski albumi su više bili konceptualni radovi sa slojevitom glazbenom pričom. Ovaj pak album podosta odudara od dosadašnje prakse te je više napravljen na način neke birane playliste vašeg omiljenog glazbenika s puno malih slatkih bombončića.

Prema umjetnikovoj želji, ideja je bila stvoriti album u suradnji s više autora iz različitih generacija kojima je zajednička ljubav prema crno-bijelim tipkama. I doista, raznovrsna ekipa se odazvala stvaranju ovog impresivnog djela. Od najmlađih, rođenih u osamdesetima do onih preko osamdeset, a i onih koji u vrijeme objavljivanja više nisu bili među nama.

Svejedno je cijeli album prožet Jarreovskim dodirom. Iako svaka skladba egzistira kao samostalna cjelina, svaki od glazbenika je komotno može izvoditi na bilo kojoj izvedbi uživo, bez diranja u njezinu strukturu. Upravo je to čarolija ovog albuma. Sve zajedno ili svaka posebno, kao neki neobični best of s nikad prije snimljenim pjesmama.

Teško je izdvojiti pjesme koje ostavljaju najbolji dojam jer se to može reći skoro za svaku. Od suradnje s Vince Clarkeom, Johnom Carpenterom, Tangerine Dream pa sve do suradnji sa sunarodnjacima iz Air ili M83 s kojima je i izdan svojevrsni singl.

Drugome bi možda teško bilo ostaviti dojam smislene cjeline djela kada slušatelju serijski pružate izvođače kao što su Pete Townshend (the Who), Armin van Buuren, pa klasičar Lang Lang. I sve to začinite s tinejđerskim dance-popom u zvuku Little Boots. No čak i kad svojim zvukovima i melodiji suprotstavlja dinamičnu plesnu elektroniku ili klasiku, JMJ nepogrešivo ostaje privržen svom izričaju te ni u jednom trenutku ne gubi od svog identiteta. Upravo imponira suradnja s aktualnom techo industrial zvijezdom Gesaffelstein koja svojom izvedbom zadržava ono najbolje od oba autora. Sve zvuči puno bolje od posljednjeg Jarreovog poigravanja s technom na njegovom albumu iz 2007. godine, „Téo &Téa“

Ipak treba reći da neke skladbe djeluju neusklađeno s ostatkom albuma, odnosno odudaraju svojom impresijom, kao što je to slučaj kod suradnje s Mobyem ili s 3D iz Massive Attack-a. Ali kad ih poslušate samostalno i izolirano od ostatka albuma ukazuje vam se punina svake pojedine pjesme. Zato ovaj album i jest velik.

JMJ već za proljeće najavljuje novi album „Electronica 2“, s nekom drugom ekipom koja također voli klavijature. Spominju se Gary Numan i još neki. Možda nas očekuje još jedan uzdah?

Toni Plićanić

Hits 2646
Jean-Michel Jarre Albumi Kronologija Electronica 2: The Heart of Noise » Electronica 2: The Heart of Noise

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima