MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2008
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Ponedjeljak, 03 Listopad 2011
Žanr Jazz
Length 50:16
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država USA
Etiketa Blue Note / Dallas Records
Tags

Review

 

U velikoj konkurenciji tenor saksofonista Ike Quebec nikada nije bio u prvom planu. Najvjerojatnije je to zato što je razdoblje u kojem je on nastupio na scenu bilo razdoblje eksperimenta i traženja novih puteva u jazzu, a Quebec je uvijek bio tradicionalnije orijentiran. No ne može se poreći ljepota njegovog zvuka kao ni naročita melodioznost.
 
Blue and Sentimental jedan je od Quebecovih povratničkih albuma koje je snimio za Blue Note početkom 60ih, nakon što je kroz čitave 50e uglavnom bio zaokupljen problemima s drogom. Tu je Quebec u svom najboljem izdanju, potpomognut vrsnim ansamblom sastavljenim od glazbenika koji su i sami bili solističke zvijezde. To se u prvom redu odnosi na gitarista Granta Greena i pijanista Sonnya Clarka – koji nastupa samo u jednoj pjesmi (Count Every Star), dok je na preostale dvije pjesme s klavirskom dionicom pijanist sam Quebec, koji je glazbenu karijeru počeo upravo na ovom instrumentu. 
 
Upravo pretežna odsutnost klavira daje ovom albumu pomalo poseban zvuk – saksofon je praćen isključivo ritmičkim instrumentima (gitara, bas, bubnjevi). Što se tiče repertoara, jedini pravi standard na albumu je naslovna Blue and Sentimental Counta Basiea, zatim su tu 2 Quebecova originala (Minor Impulse, Like), jedna skladba Granta Greena (Blues for Charlie) i nekoliko rjeđe izvođenih pjesama. Na remasteriziranom izdanju iz 2007. dodana su dva bonusa: That Old Black Magic i It's All Right With Me.
 
Ovaj je album u samom vrhu Quebecovog, nažalost prerano završenog stvaralaštva (već je 1963. umro od raka pluća), i ovdje sve Quebecove kvalitete dolaze do izražaja. Poput većine glazbenika koji su odrasli na big band glazbi 1930ih i ranih 40ih, Quebec ima jedan raskošan zvuk, afinitet prema swing idiomu, te izraziti smisao za interakciju s drugim glazbenicima. Quebec je tijekom tijekom godina malo modernizirao svoj stil, no bez revolucionarnih zahvata – u osnovi je Ike uvijek bio svoj, odan melodičnom legato izričaju koji se u razdoblju neurotičnog be bop zvuka činio pomalo staromodnim. U usporedbi s drugim tenor saksofonistima koji su se pojavili u tom periodu Quebec se doista čini ograničenim performerom, no njegov kristalno čisti i topli zvuk ima jednu bezvremensku kvalitetu i zapravo će s lakoćom osvojiti svakog nepretencioznog slušatelja. Quebec se odlično snalazi i u baladama i u swingerskim brojevima, a sveprisutna primjesa bluesa kao da je imanentna njegovom saksofonu.
 
Blue and Sentimental je pravi biser glazbenika koji je stjecajem okolnosti dugo bio zanemaren i potcjenjen, no zahvaljujući reizdanjima Blue Notea nikad nije kasno ispraviti nepravdu.
 
Mirna Marić
Hits 2250

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima