MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Total 25 years


Bookmark

Data

Released Svibanj 2011
Format Kompilacije
Vrsta Alternative rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 16 Rujan 2011
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 2
Edition date 2011
Edition details Datum objave: 13. 5. 2011.; Produkcija: V. Aralica, A. Habić, V. Negovanović i V. Barjaktarović
Tags

Review

Van Gogh je bitan srpski rock bend, tu dvojbe nema. No, iako ga kolege, naročito s one strane granice proglašavaju najvažnijim, najvećih, najboljim (kako već  tko) bendom u Srbiji, mišljenja sam da ako je Van Gogh aspolutno najjači rock bend u Srbiji onda im scena i nije baš neka fenomenalna. Nije da sam naročiti poznavaoc ondašnjih rock prilika pa neću niti pokušavati ići u polemiku o drugim bendovima koji bi također mogli zaslužiti tu titulu.

Ono što je na ovom albumu bitno za nepoznavaoce srpske scene i naročito samog benda, je DVD koji od ukupno 23 pjesama iz njihovog 25-godišnjeg opusa donosi 7 snimki uživo i iako je omjer 1/3 i po mome daleko premali (ostalo su video spotovi) i ta trećina je dovoljna da vam bude jasno zašto su si prislužili tu titulu. Ako ne samim materijalom (to je ono što je meni upitno), a ono nastupima – uživo su carevi pozornica, pune dvorane, prenose izuzetnu energiju i sjajni su izvođači. Kad smo već kod DVD-ja, osim zamjerke na premalo stavljenih svirki uživo, tu je izuzetno nespretno složeni izbornik za reprodukciju. Jednostavno ne možete stisnuti na opciju „play all“, nego morate 23 puta nakon svake završene pjesme kliknuti na novu, što je izuzetno iritantno. Imam zamjerki još - za presjek nečije karijere čiju bazu uspješnosti nose svirke uživo - očekivala bih DVD sa kompletno svi svirkama uživo ili barem s jednog velebnog koncerta.

CD donosi 17 pjesama i ukupno gledajući neke se pjesme bezveze ponavljaju nekoliko puta Spisak razloga, nekima nije mjesto na ovakvoj kompilaciji  - Meni nije ni do čega, i bolje bi bilo da nema niti Ludo luda iako je ona bila hit u Srbiji, ali da sam ja bil na njihovom mjestu ja bih je izostavila ili je stavila na kraju kao bonus track, a nikako ne otvarala CD s njom. Onaj tko Van Gogha ne poznaje i ovu bi kompilaciju iskoristio kao upoznavanje s bendom stao bi slušati točno na njoj.

Kad preslušate cijeli CD moguće je da ćete se sa mnom složiti iz uvodnog teksta – autorski materijal Van Gogha toliko oscilira da nemaju tu live komponentu ne znam baš koliko bi bili naj. Imaju sjajnih momenata oko faze Tragovi prošlosti kada su se motali oko izričaja EKV i koliko god nitko ne može biti EKV, svaki inteligentan autorski pokušaj da budu slični EKV (a to svakako Van Gogh jest) - uvijek donosi dobar materijal jer je EKV uvijek svjetlosnim godinama odmicala svima svojom kvalitetom.

Ono što će mnogima smetati, a drugima će biti izuzetno šarmantno i simpatično je prepoznatljiv „r“ izgovor frontmana Zvonimira Đukića - Đuleta što je jasno Van Goghov trademark. Kako bilo ostaje činjenica da je u nekim upravo taj izgovor plus, ali je isto tako na nekim, posebice onima na kojima pokušavaju zvučati opako -   veliki minus. Nemoguće je da ne znaju da je taj izgovor često i pomanjkanje, no upornost da ustraju na autentičnosti je za apsolutno divljenje.

25 godina karijere je velika stvar i na tome im čestitam. Iako, čini mi se da se je Van Gogh mogao nešto bolje prezentirati.

Anastazija Vržina

Hits 2406

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima