Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1986. objavljen je Master of Puppets, treći studijski album američkog thrash metal sastava Metallica.

Događaji

1960. Elvis Presley nakon dvogodišnje službe u vojsci, od koje je veći dio proveo u Njemačkoj, putuje kući te na nekoliko sati staje u Zrakoplovnoj luci Prestwik u Škotskoj. To je bio njegov prvi i posljednji posjet Velikoj Britaniji. U Sjedinjenim Državama počinje se baviti filmskom karijerom, koja počinje s filmom Gl Blues. (izvor: hr.wikipedia.org)

1966. Neil Young, Stephen Stills i Richie Furay su osnovali Buffalo Springfield. U samo dvije godine aktivnosti uspjeli su postati jednom od najpopularnijih rock grupa u SAD-u tog vremena, naročito zbog uspjeha hita ‘For What It’s Worth’. Young i Stills su nakon raspada grupe ponovno surađivali u supergrupi CSNY (Crosby, Stills, Nash & Young), a ponovno su okupili Buffalo (i opet na dvije godine) 2010. godine.

1973. ‘Cum on Feel the Noize’ Sladea odmah je po ulasku na britansku ljestvicu singlova dospjela na njen vrh, što je posljednji puta prije toga uspjelo singlu ‘Get Back’ The Beatlesa iz 1969.
1973. pjesma i snimka godine na dodjeli Grammyja bila je ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ Roberte Flack, a isto je postigla i godinu kasnije s ‘Killing Me Softly’. Najbolja pop vokalna izvedba bila je ‘Without You’ Nilssona.

1979. Bee Gees su sa "Tragedy" postigli svoj četvrti singl na britanskom broju 1. Također, na isti dan su zauzeli 1. mjesto na američkoj ljestvici albuma sa "Spirits Having Flown", njihovim drugim albumom na američkom broju 1.
1984. Nena je bila na vrhu britanske ljestvice singlova s ’99 Red Baloons’, prepjevom njenog njemačkog hita ’99 Luftballons’. Bio joj je to jedini singl na britanskoj ljestvici u karijeri. U SAD-u je dospjela do drugog mjesta istovjetne ljestvice, odmah iza Van Halenovog ‘Jump’.

1986. objavljen je Master of Puppets, treći studijski album američkog thrash metal sastava Metallica. Album je sniman tijekom 1985. a objavila ga je diskografska kuća Elektra. Zauzeo je dvadeset deveto mjesto na Billboardovoj Top listi te je prodan u više od šest milijuna primjeraka u Americi i drugdje. Časopis Rolling Stone na svom popisu "500 najboljih albuma u povijesti", album Master of puppets stavlja na 167. mjesto, a časopis Time stavlja ga na popis 100 najboljih albuma svih vremena. Metal Rules ga je proglasio najboljim heavy metal albumom svih vremena. Prema mišljenju obožavatelja, a i kritičara, jedan je od najboljih albuma sastava.

Budući da je u rujnu 1986. poginuo u autobusnoj nesreći, posljednji je album na kojem bas-gitaru svira Cliff Burton.

1995. u Portlandu, Oregon, svoj prvi nastup održao je novi sastav Davea Grohla, Foo Fighters. Bend je isprva bio samostalni projekt Grohla, kojeg je započeo ubrzo nakon smrti Kurta Cobaina i raspada Nirvane.
2000.
Tom Jones je dobio nagradu za najboljeg muškog izvođača na Brit Awards, a najbolji bend i najbolji album bili su Travis i njihov ‘The Man Who’. Najbolji singl je bio ‘She’s the One’ Robbieja Williamsa.
2009. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg privremeno je preimenovao dio 52. ulice na Manhattanu u ‘U2 Way’.

Rođeni

1941. Mike Pender, pjevač i jedan od osnivača engleskog beat sastava The Searchers, koji je 1964. imao singl na britanskom broju 1, "Needles And Pins".

1944. Jance Garfat, basist američkog rock sastava Dr. Hook koji je 70-ih imao hitove "The Cover Of Rolling Stone", "A Little Bit More", "When You're In Love With A Beautiful Woman" i "Sylvia's Mother".

1947. Dave Mount, bubnjar engleskog glam rock benda Mud, koji je 1974. imao singl na britanskom broju 1, "Tiger Feet", plus još 14 drugih singlova na britanskom top 40. Mount je preminuo 2. prosinca 2006.

1947. Jennifer Jean Warnes, američka pjevačica i producentica, najpoznatija po suradnjama s Joeom Cockerom i Leonardom Cohenom.

1949. Derek "Blue" Weaver, klavijaturist velške rock grupe Amen Corner, koja je 1969. imala singl na britanskom broju 1, "If Paradise Is Half As Nice", plus još 5 drugih singlova na britanskom top 40.
1954. John Lilley, američki gitarist, pjevač, tekstopisac, najpoznatiji kao član rock grupe The Hooters, koja je 1985. godine imala singl na američkom broju 3, "And We Danced".

1970. Dragan Lukić Šegedin, poznatiji pod pseudonimom Luky, hrvatski pjevač, tekstopisac i glazbeni producent. Bio je član grupe "Tužne uši" do 1987., zatim grupe "Đavoli" do 1992. te pridruženi član grupe "The Beat Fleet" od 1995. godine. Kao glazbeni producent producirao je i svirao na albumima Daleke obale, Dina Dvornika, Laufera, Urbana, Olivera Dragojevića i The Beat Fleeta. Kao tekstopisac napisao je i pjesme: "Morski vuk" u izvedbi Olivera Dragojevića i Tonyja Cetinskog, "Moja tajna ljubavi" u izvedbi Olivera Dragojevića i mnoge druge. S Gibonnijem je radio glazbu za hrvatski film Posljednja volja iz 2001. godine. Započeo je samostalnu pjevačku karijeru, objavivši svoj debitantski album Ararita 2003. godine. Album je osvojio nagradu Porin za najbolji pop-rock i rock album 2003. i Porina za najbolje likovno oblikovanje 2004. (likovno su oblikovali album: Luky, Mare Milin i Artur Erceg). Dobio je Porina 2005. za produkciju godine za album Maxon Universal grupe The Beat Fleet. (izvor: hr.wikipedia.org)

1977. Ronan Patrick John Keating, irski glazbenik. Poznat je po svojoj karijeri u boy bendu Boyzone od 1994. do 1999. te samostalnom radu nakon toga. Prodano je ukupno 45 milijuna njegovih albuma diljem svijeta. Osim pjevanja, bavi se i dobrotvornim radom te je bio članom žirija u emisiji ‘The X Factor’.

1997. Camila Cabello, kubansko-američka pjevačica i tekstopisac koja je bila članica djevojačke grupe Fifth Harmony. Njen debitantski studijski album "Camila" je debitirao na 1. mjestu Billboardove ljestvice, a glavni singl "Havana" u suradnji sa Young Thugom je bio na vrhu ljestvica u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD.

Preminuli

2012. Ronald Douglas ‘Ronnie’ Montrose (r. 1947.), američki gitarist, najpoznatiji kao osnivač i gitarist sastava Montrose i Gamma. Bend Montrose je smatran ‘američkim odgovorom na Led Zeppelin’, no bio je kratkog trajanja, a na mjestu vokala stajao je budući član Van Halena, Sammy Hagar. Montrose je bio i traženi sesijski glazbenik: surađivao je s  Herbiejem Hancockom, Vanom Morrisonom,  Bozom Scaggsom, The Neville Brothersima te Edgarom i Johnnyjem Winterom, među ostalima. Ronnie si je oduzeo život pucnjem iz puške u dobi od 64 godine.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima