Na današnji dan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

1956. objavljen je prvi singl Buddya Hollya "Blue Days, Black Nights".

Događaji

1956. Chuck Berry je snimio "Roll Over Beethoven" koju je Chess Records objavio sljedeći mjesec.

1964. The Rolling Stones su objavili prvi studijski album u Velikoj Britaniji. Na prvo mjesto liste albuma dospio je dva tjedna od izlaska i na listi je ostao idućih 40 tjedana, od čega 11 tjedana na prvom mjestu.

1969. Desmond Dekker And The Aces su se našli na 1. mjestu britanske ljestvice singlova s "The Israelites", što je Dekkera učinilo prvim jamajčanskim glazbenikom koji je imao britanski singl broj 1.

1970. singl "Whole Lotta Love" grupe Led Zeppelin u SAD-u je dobio status zlatnoga nakon što je prodan u više od milijun primjeraka.

whole lotta love

Whole Lotta Love - singl

1972. Pink Floyd su nastupili u Township Auditoriumu u Kolumbiji, Južna Karolina. Setlista je bila za ovu turneju standardna i uključivala je izvedbu cijelog albuma ''The Dark Side Of The Moon'' te pjesme ''One Of These Days'', ''Careful With That Axe, Eugene'', ''Echoes'' i ''Set The Controls For The Heart of The Sun''.

1991. objavljen je prvi i dosad jedini album supergrupe Temple of the Dog, istog naziva. Činili su je Chris Cornell (Soundgarden), Jeff Ament, Stone Gossard (obojica Mother Love Bone i kasnije Pearl Jam), Mike McCready (kasnije Pearl Jam) i Matt Cameron (Soundgarden i kasnije Pearl Jam). Gostovao je i budući pjevač Pearl Jam, tada nepoznati Eddie Vedder na pjesmi ''Hunger Strike''. Bend i album nastali su kao posveta preminulom pjevaču Mother Love Bone, Andrewu Woodu. Album je reizdan 2016. godine.

1994. Prince je imao svoj prvi britanski broj jedan pjesmom "The Most Beautiful Girl In The World" (njegov 37. singl).

1999. otvoren je po prvi put klub Močvara. Tog petka u prostoru nekadašnjeg napuštenog diskonta pića kod Botaničkog vrta okupilo se oko 1500 ljudi željnih novih druženja i kulturnih događanja, nakon što su proteklih 10 godina trpili svojevrsno gušenje kulture mladih i uporan, ali ipak bezuspješan pokušaj trivijaliziranja života od strane vladajućih. Ekipa iz URK-a, također mladih ljudi, aktivnih u raznim underground bendovima i nezavisnom izdavaštvu, nakon par godina tumaranja i organiziranja koncerata po ostacima klubova kao i vatrogasnim domovima i napuštenim kinima, odlučuje uzeti stvari u svoje ruke, staviti sve na crveno i otvoriti pravi klub, koji je očajnički nedostajao Zagrebu. Bez ičije potpore, s minimumom ulaganja i maksimumom entuzijazma te isključivo volonterskim radom 40-ak uključenih otvaramo Močvaru, od početka zamišljenu kao otvoren prostor za sve vrste kulturnih događanja i suradnji, od koncerata do filmova, izložbi, kazališta… I od tada ništa nije isto, a zarazu one drugačije, uzbudljive kulture koja vrije ispod površine, s još mnogo drugih aktera scene nezaustavljivo smo širili svo vrijeme.

Rođeni

1924. Henry Mancini, američki skladatelj i dirigent. Njegova najpoznatija djela uključuju temu za filmski serijal "Pink Panther", "Moon River" za "Breakfast At Tiffany's" i temu za televizijsku seriju "Peter Gunn". Poginuo je 1994.

1924. Rudy Pompilli, američki glazbenik, najpoznatiji po sviranju tenor saksofona s Bill Haley And His Comets. S "Rock Around The Clock" su 1955. postigli singl na 1. mjestu britanske i američke ljestvice. Pompilli je preminuo 1976.

1929. američki pjevač Roy Hamilton koji je 1955. imao američki singl na broju 6, singl "Unchained Melody". Također je snimio pjesmu "You'll Never Walk Alone". Hamilton je umro od moždanog udara 29. srpnja 1969.

1935. američki pjevač i tekstopisac Bobby Vinton koji je 1963. imao američki singl broj 1 "Blue Velvet", i još 29 singlova koji su bili na američkom top 40.

1939. Dusty Springfield, britanska pjevačica koja je svoj prvi UK hit singl imala 1963. godine pjesmom "I Only Want To Be With You", 1966. dosegla je broj 1 u Britaniji i broj 4 u SAD-u pjesmom "You Don't Have To Say You Love Me" te je uz to imala preko 15 Top 40 UK singlova. Preminula je 1999. godine.

1939. Boris Dvornik, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj, scenarist i pjevač. Bio je jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije. Otkrio je svoj talent za glumom još u djetinjstvu te je glumio u mnogim popularnim hrvatskim serijama kao što su "Naše Malo Misto", "Velo Misto" te "Čovik I Po" gdje je uz glumu imao i pjevačke dionice. Sa Oliverom Dragojevićem je otpjevao veliki hit "Nadalina". Dva sina Borisa Dvornika, Dean i Dino, poznati su hrvatski glazbenici. Potonji je bio jedan od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti, a preminuo je nepunih šest mjeseci nakon svog oca, 7. rujna 2008. u 45. godini života. Boris je preminuo 24. ožujka 2008.

1947. škotski kantautor Gerry Rafferty iz grupe Stealers Wheel s kojima je 1973. imao singl na američkom broju 3 i britanskom broju 8, "Stuck In The Middle With You". Pjesma je korištena u filmu Quentina Tarantina iz 1992. godine "Reservoir Dogs". Rafferty je najpoznatiji po solo hitu iz 1978. "Baker Street" (2. mjesto američke i 3. mjesto britanske ljestvice). Rafferty je umro 4. siječnja 2011. u 63. godini.

1962. američki basist, pjevač i tekstopisac Jason Scheff koji je od 1985. do 2016. bio basist i pjevač grupe Chicago. Njegov glavni vokal predstavljen je 1986. godine u singlu "25 Or 6 To 4" (obradi njihovog hita iz 1970. godine), a zatim "Will You Still Love Me? ".

1962. Ian Thomas Garner MacKaye, američki glazbenik, producent i diskograf. Karijeru glazbenika je započeo u punk sastavu The Teen Idles kao basist, a 1980. je osnovao Minor Threat, jedan od prvih hardcore punk bendova. Tri godine kasnije napustio je Minor Threat, razočaran ponašanjem hardcore punk zajednice. Nakon toga je bio osnivač i član jedne od prvih emo-core skupina, Embrace, a sudjelovao je i u projektima Egg Hunt i Pailhead. Godine 1987. osnovao je kao pjevač i gitarist Fugazi, još jedan značajan punk sastav, koji je utabao put mnogim kasnijim post-hardcore bendovima. Nakon šest studijskih albuma i nekoliko EP-jeva, Fugazi su se razišli 2003. godine. Sa suprugom Amy Farinom potom je osnovao duo The Evens, izdavši tri albuma. MacKaye je osnivač i vlasnik neovisne diskografske kuće Dischord Records, koja neprekinuto djeluje od 1980. godine i na kojoj je izdao svu svoju glazbu u međuvremenu te glazbu mnogih drugih značajnih washingtonskih i američkih punk sastava.

1963. Nick Berry, engleski pjevač i glumac koji je 1986. imao singl na broju 1 u Velikoj Britaniji, "Every Loser Wins".

1964. Dave Pirner, vokal i gitara grupe Soul Asylum.

1970. Gabrielle, pjevačica.

1971. Selena Quintanilla-P'rez, poznatija kao Selena, meksičko-američka pjevačica "kraljica tejano glazbe". Njezin album "Selena Live!" je osvojio Grammy za najbolji meksičko-američki album na 36. dodjeli nagrada Grammy. Warner Brothers je 1997. snimio film temeljen na njezinom životu u kojem glumi Jennifer Lopez.

1970. Gabrielle, engleska pjevačica koja je 1993. imala singl na britanskom broju 1, "Dreams" i 2000. album na britanskom broju 1, "Rise". Gabrielle je osvojila dvije Brit nagrade, prvu 1994. godine za British Breakthrough Act, a drugu 1997. za najbolju britansku žensku izvođačicu.

1973. Aliaune Thiam, poznatiji pod umjetničkim imenom Akon, američki pjevač. 2005. je imao britanski album na broju 1, "Trouble", iste godine je imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 4, "Lonely". Akon je prvi samostalni glazbenik koji je dva puta istovremeno zauzimao i 1. i 2. mjesto na Billboardovoj Hot 100 ljestvici.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici