Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

chuck berry maybellene

1955. Chuck Berry je snimio pjesmu "Maybellene" u Universal Recording Studiu u Chicagu. Pjesma je navodno jedna od prvih rock and roll pjesama. Pjesma je postala prvo izdanje Berrya u srpnju iste godine, a dosegla je 5. mjesto na američkoj ljestvici.

Događaji

1967. Jimi Hendrix je potpisao ugovor s Reprise Recordsom te je objavio albume: "Are You Experienced", "Axis: Bold as Love" i "Electric Ladyland".

1971. Marvin Gaye je objavio jedanaesti studijski album "What's Going On". Konceptualni album koji se sastoji od devet pjesama govori priču sa stajališta vijetnamskog veterana koji se vraća u zemlju za koju se borio i vidi samo mržnju, patnju i nepravdu. Album se smatra jednim od najznačajnijih snimaka u povijesti pop glazbe i jednim od najvećih albuma 20. stoljeća.

1972. The Doors, Pink Floyd, The Faces, Family, Curved Air, Atomic Rooster, The Kinks, Rory Gallagher, Uriah Heep, Country Joe McDonald, Buddy Miles, Status Quo, Brinsley Schwarz, Spencer Davis, The Strawbs i Humble Pie nastupili su na 2. British Rock Meetingu u Insel Grunu u Germersheimu, Zapadna Njemačka. Festival se prvotno trebao održati u Mannheimu, ali je zbog protesta stanovništva preseljen u susjedni Germersheim.

1977. Rod Stewart došao je na 1. mjesto britanske liste singlova singlom s dvije A strane "I Don't Want To Talk About It / First Cut Is The Deepest".

1977. Stevie Wonder je dosegao broj 1 na američkoj listi singlova pjesmom posvećenom Dukeu Ellingtonu "Sir Duke". Na broju 1 se zadržao 3 tjedna.

1979. Elton John je započeo turneju po Rusiji te je postao prva zapadna zvijezda u povijesti koja je to napravila.

1980. lopov je provalio u Electric Lady Studio u New Yorku te je ukrao pet Hendrixovih zlatnih ploča za albume: "Are You Experienced", "Axis: Bold as Love", "Cry of Love", "Rainbow Bridge" i "Live at Monterey".

1983. David Bowie došao je na prvo mjesto američke liste singlova pjesmom "Let's Dance" u kojoj je surađivao s blues gitaristom Steviem Rayom Vaughanom. Bio je to prvi Bowiev singl koji je dosegao broj 1 u Britaniji i Americi.

1983. album "Thriller" Michaela Jacksona po treći puta je došao na broj 1 britanske liste albuma. Tamo je ostao narednih 5 tjedana.

1988. Prince je dosegao svoj prvi britanski broj jedan albumom "Lovesexy".

1988. Wet Wet Wet & Billy Bragg su se našli na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "With A Little Help From My Friends" i "She's Leaving Home". Dvije pjesme Beatlesa snimljene su za dobrotvornu organizaciju ChildLine, a prodaja singla, koji je proveo četiri tjedna na 1. mjestu britanske ljestvice, je iznosila preko 600 000 funti, a sve je to donirano ChildLineu.

1994. All 4 One su na jedanaest tjedana zauzeli broj 1 američke liste singlova svojim ultimativnim hitom "I Swear". U britaniji su dosegli broj 2 liste singlova, a pjesma je iste godine bila broj 1 country hit Johna Montgomerya.

2011. Adele se popela na prvo mjesto američke liste singlova hitom "Rolling In The Deep".

Rođeni

1934. američki gitarist Sonny Forriest, član grupe The Coasters. Američka rhythm and blues - rock and roll vokalna skupina je 1958. imala singl na američkom broju 1 sa "Yakety Yak". Godinu dana kasnije su imali singl na američkom broju 2 i britanskom broju 6 sa "Charlie Brown", kao i hitove "Young Blood" i "Poison Ivy". Forriest je preminuo 10. siječnja 1999.

1940. Tony Sheridan, pjevač, tekstopisac i gitarsta. Najpoznatiji je ostao po ranoj suradnji s grupom The Beatles.

1941. Ronald Isley, tekstopisac i producent američke grupe The Isley Brothers koji su prvi put došao do izražaja 1959. godine sa svojim četvrtim singlom "Shout", a zatim hitom iz 1962., "Twist And Shout". The Isley Brothers su imali hitove "This Old Heart Of Mine", "Summer Breeze" i "Harvest For The World". Šesnaest njihovih albuma je ušlo je u top 40.

1943. Hilton Valentine, originalni gitarist grupe The Animals koji su 1964. imali singl na 1. mjestu u Velikoj Britaniji i SAD-u, "House Of The Rising Sun".

1943. John Dalton, basist i pozadinski vokal grupe The Kinks od 1966. do 1976. godine. Svirao je na singlu iz 1967. koji je bio na britanskom broju 2, "Waterloo Sunset".

1943. Vincent Crane, klavijaturista grupe The Crazy World Of Arthur Brown.

1947. američki pjevač, gitarist, klavijaturist i tekstopisac Bill Champlin koji se 1981. Pridružio grupi Chicago. Sa Peterom Ceterom je 1984. pjevao na hit singlu "Hard Habit to Break".

1948. Leo Sayer, pjevač.

1948. britanski pjevač i tekstopisac Leo Sayer koji je 1977. godine imao singl na britanskom i američkom broju 1, "When I Need You", to je ujedino bio i prvi britanski broj 1 za izdavačku kuću Chrysalis.

1954. Marc Ribot, gitarista i kompozitor. Surađivao je s Norom Jones, Tomom Waitsom i Elvisom Costellom.

1955. Stan Lynch, američki glazbenik, tekstopisac i producent, koji je bio originalni bubnjar Tom Petty & The Heartbreakers. Surađivao je s Donom Henleyem na ponovnom okupljanju grupe Eagles i njihovom albumu "Hell Freezes Over".

1963. Tim Lever, klavijaturist engleskog pop benda Dead Or Alive koji su 1985. imali singl na britanskom broju 1, "You Spin Me Round, Like A Record".

1963. Kevin Shields (My Bloody Valentine).

1964. Martin Blunt, basista grupe The Charlatans.

1972. Christopher George Latore Wallace (New York City, New York, SAD, 21. svibnja 1972. – Los Angeles, Kalifornija, SAD, 9. ožujka 1997.), bolje poznat po svom umjetničkom imenu Biggie Smalls (po gangsteru iz filma Let's Do It Again snimljenog 1975. godine), Big Poppa, Frank White (po filmu King of New York) te po najpoznatijem umjetničkom pseudonimu The Notorious B.I.G. (Business Instead of Game) bio je američki reper i tekstopisac. Rođen je u Brooklynu, New Yorku, te je odrastao na vrhuncu epidemije cracka 1980-ih, te se od malena počeo baviti trgovanjem drogom. Kada je potpisao ugovor za diskografsku kuću Bad Boy Records debitirao je albumom Ready to Die 1994. godine, postao je glavna ličnost hip hopa Istočne obale te ojačao položaj njujorške hip hop scene kada je žanr bio pod dominacijom glazbenika i umjetnika s Zapadne obale. Sljedeće godine Biggie je osnovao, te je predvodio svoje prijatelje iz djetinjstva preko grupe Junior M.A.F.I.A.. Prilikom snimanja svog sljedećeg albuma, Biggie se upetljao u Sukob Istočne i Zapadne obale koji je dominirao tadašnjom hip hop scenom. Dana 9. ožujka 1997. godine, nepoznati napadač ga je ubio hicima iz jurećeg automobila (drive-by pucnjava) u Los Angelesu. Njegov dvostruki album Life After Death, izdan petnaest dana kasnije, došao je na prvo mjesto američke top ljestvice Billboard 200, te je album steako dijamantnu certifikaciju 2000. godine. (izvor: hr.wikipedia.org)

1975. Lee Gaze, gitarista Lostprophetsa.

1978. Adam Wade Gontier, glavni pjevač i gitarist kanadskog rock sastava Three Days Grace. Bend ima niz pjesama na 1. mjestu na ljestvici Billboard Alternative.

1980. australski multiinstrumentalist i kantautor Wouter De Backer, profesionalno poznat kao Gotye. Njegov singl iz 2012. godine " Somebody That I Should Know Know" je zauzeo 1. mjesto na ljestvicama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji, kao i na 23 druge ljestvice.

1985. Mutya Buena, pjevačica i nekadašnja članica grupe Sugababes.