Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Stonehenge Free Festival

1972. održan je prvi Stonehenge Free Festival na čuvenoj povijesnoj lokaciji u Engleskoj. Prigodno je izabran ljetni solsticij kao početak festivala. Održavao se godišnje sve do 1984., a na prvom izdanju su nastupili Hawkwind, Dexys Midnight Runners, Jimmy Page, Wishbone Ash i Ozric Tentacles, među ostalim.

Događaji

1948. Columbia Records su lansirali novi vinilni disk koji je svirao na 33 i 1/3 okretaja u minuti, što je pokrenulo glazbeni standard toliko jak da ga digitalno doba još nije ubilo.

1965. objavljen je ‘Mr. Tambourine Man’, debitantski album grupe The Byrds. Smatra se jednim od prvih folk-rock albuma, ali i začetnikom alternative country žanra. Na albumu se nalaze čak četiri obrade Boba Dylana, među kojima i naslovna pjesma, prvi hit za The Byrds. Među poznatijim pjesmama od autorskih stvari je također hit ‘I’ll Feel a Whole Lot Better’. Album je dosegao šesto mjesto američke i sedmo britanske ljestvice, a Rolling Stone ga je uvrstiona 232. mjesto liste najboljih albuma svih vremena. Allmusic ga je opisao kao ‘jednog od najboljih debija u povijesti rocka’.

1966. Jimmy Page je po prvi puta nastupio s The Yardbirds. Nakon nekoliko godina potpuno je preuzeo kreativnu kontrolu nad bendom, prekrstio ga u The New Yardbirds, kasnije poznate kao Led Zeppelin.

1975. održan je veliki koncert na Wembleyju na kojem su nastupili Elton John, The Beach Boys, Joe Walsh, Rufus i The Eagles. Došlo je oko 120 000 ljudi.

1975. gitarist Richie Blackmore napustio je Deep Purple kako bi se posvetio svom novom projektu, grupi Rainbow.

1976. The Rolling Stones održali su prvi od dva rasprodana koncerta u zagrebačkom Domu sportova.

1986. ‘Invisible Touch’ Genesis je zasjeo na vrh britanske ljestvice albuma. Njihov četvrti broj jedan iznjedrio je čak pet singlova unutar top 5 američke ljestvice, uključujući naslovnu pjesmu.

1992. The Orb su izdali singl ‘Blue Room’ u trajanju od 39 minuta i 58 sekundi, samo dvije sekunde manje od dopuštenog po britanskom zakonu. Singl je dospio do osmog mjesta nacionalne ljestvice. The Orb je elektro dvojac koji je osnovan 1988., a aktivan je do danas.

2011. People je objavio kako country zvijezda Glen Campbell pati od Alzheimerove bolesti. Glazbenik je poznat po hitovima iz 60-ih ‘By the Time I Get to Phoenix’ i ‘Wichita Lineman’.

2011. američki bend Maroon 5 je objavio singl "Moves Like Jagger", u kojem gostuje Christina Aguilera. Tekst se odnosi na sposobnost muškarca da svojim plesnim pokretima impresionira ženu, koju uspoređuje s Mickom Jaggerom. Video je sadržavao stare video snimke Jaggera i njegove kultne plesne pokrete. "Moves Like Jagger" je nominiran za nagradu Grammy za najbolji pop duo / grupnu izvedbu na 54. dodjeli Grammy. Singl je zauzeo 1. mjesto američke ljestvice.

Rođeni

1944. Raymond Douglas ‘Ray’ Davies, britanski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i pjevač The Kinks od 1963. do 1996. godine. Nakon toga je započeo samostalnu karijeru. Kao pjevač, skladatelj i autor tekstova The Kinks bio je dijelom tzv. britanske invazije 60-ih, a pjesme ‘You Really Got Me’, ‘All Day And All Night’, ‘See My Friends, ‘Lola’, ‘Sunny Afternoon’, ‘A Well-Respected Man’ i ‘Waterloo Sunset’ postale su britanski evergreeni. Davies je član Rock and Roll Hall of Fame zajedno s The Kinks (treća britanska grupa koja je to postigla), UK Music Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame.

1944. Miguel Vicens, basist španjolske grupe Los Bravos s kojima je 1966. godine imao singl na britanskom broju 2 i američkom broju 4, "Black Is Black". Bili su prvi španjolski rock bend koji je imao britanski i američki hit singl.

1945. Chris Britton, gitarist engleskog garažnog rock sastava The Troggs s kojima je 1966. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Wild Thing", kao i hitove "With A Girl Like You" i "Love Is All Around".

1950. Joey Kramer, bubnjar grupe Aerosmith. Grupa je 1993. imala album na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Get A Grip", a 1998. singl na američkom broju 1 i britanskom broju 4, "I Don't Want To Miss A Thing". Aerosmith je najprodavaniji američki hard rock sastav svih vremena, prodavši više od 150 milijuna albuma širom svijeta.

1951. Nils Hilmer Lofgren, američki glazbenik, najpoznatiji kao bivši član Crazy Horsea te sadašnji E Street Banda (od 1984.). Godine 2014. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame kao član E Street Band. Svirao je i na albumu ‘The Bells’ Loua Reeda, a ostvario je i relativno uspješnu samostalnu karijeru.

1957. Mark Brzezicki, britanski bubnjar, najpoznatiji kao član Big Country, kao i bendova Ultravox, The Cult, Procol Harum i Casbah Club s Simonom Townshendom (The Who) i Bruceom Foxtonom (The Jam). Svirao je i s Peteom Townshendom, Rogerom Daltreyjem, The Crazy World Of Arthur Brown, Midgeom Ureom, Fish, The Pretenders, Nikom Kershawom i mnogim drugima.

1968. britanska pjevačica i DJ Sonia Clarke, poznatija kao Sonique. 2000. godine je postigla singl na britanskom broju 1 i američkom broju 5 sa "It Feels So Good". Bila je glavni vokal na dva singla britanske dance skupine S'Express.

1976. Michael Aaron ‘Mike’ Einziger, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i koautor pjesama grupe Incubus. Svirao je akustičnu gitaru na megahitu Aviciija ‘Wake Me Up’ iz 2013. godine.

1981. Brandon Richard Flowers, američki glazbenik, najpoznatiji kao frontman grupe The Killers. Izdao je i dva samostalna albuma.

1985. Elizabeth Woolridge Grant, poznatija kao Lana Del Rey. Izdala je 7 studijskih albuma od kojih su najpoznatiji "Born To Die" iz 2012. i "Ultraviolence" iz 2014. godine.

Preminuli

2001. John Lee Hooker (r. 1917.), američki blues glazbenik. Jedan je od pionira električnog delta bluesa i među najpoznatijim blueserima svih vremena. Njegove najpoznatije pjesme su ‘Boogie Chillen’, ‘Crawling King Snake’, ‘Boom Boom’ (hit za The Animals) i ‘One Bourbon, One Scotch, One Beer’. Karijeru je revitalizirao u 80-ima glumeći u filmu The Blues Brothers i snimivši album ‘The Healer’ s Carlosom Santanom, za kojeg su dobili Grammy. Član je Rock and Roll Hall of Fame i Blues Hall of Fame, dobitnik Grammyja za životno djelo, a dvije njegove pjesme su uvrštene među pjesme koje su ‘oblikovale rock and roll’. Njegove su pjesme obradili mnogi poznati glazbenici od Hendrixa, Claptona i Springsteena do Led Zeppelin, AC/DC, The Doors, Vana Morrisona, Nicka Cavea i The White Stripes.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima