Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

live aid

1985. održan je Live Aid, dobrotvorni koncert za pomoć Etiopljanima pogođenima glađu. Simultano je održan u dva grada, Londonu i Philadelphiji, gdje je koncerte uživo promatralo ukupno 172 000 ljudi. Putem malih ekrana gledalo ih je još 1,9 milijardu ljudi u oko 150 država svijeta. Događaj su pokrenuli i organizirali glazbenici Bob Geldof (pjevač The Boomtown Rats) i Midge Ure (tada član Ultravox). Londonski koncert se pamti po svirci tada slabo poznatih U2, koje je Live Aid učinio svjetskim zvijezdama, one-off okupljanju umirovljenih The Who te nastupima Queen, Dire Straits, Eltona Johna, Davida Bowieja i Paula McCartneya. Američki dio spektakla pamti se, pak, po nastupima The Four Tops, Black Sabbath, CSN, Bryana Adamsa, The Beach Boys, Toma Pettya, (lošim nastupom) Led Zeppelina, Erica Claptona te Boba Dylana s Keithom Richardsom i Ronniejem Woodom.

Događaji

1964. The Animals su s pjesmom "The House Of The Rising Sun" zauzeli 1. mjesto britanske ljestvice singlova. Ovo je bio prvi broj 1 u Velikoj Britaniji koji je imao vrijeme sviranja duže od četiri minute.

1966. "River Deep - Mountain High" Ikea i Tine Turner je zasjela na 3. mjesto britanske ljestvice singlova. Njihov uspjeh ima tragične posljedice jer Ike postaje sve nasilniji prema Tini, koja trpi godine zlostavljanja.

1967. Pink Floyd su se drugi put pojavili na BBC Top Of The Pops kako bi promovirali svoj novi singl "See Emily Play". Singl je dospio na 6. mjesto britanske ljestvice.

1968. Black Sabbath su u rodnom Birminghamu održali svoj prvi nastup. Dvije godine kasnije snimili su svoje prve albume, ‘Black Sabbath’ i danas kultni ‘Paranoid’. Potonji se smatra prvim pravim heavy metal albumom ikada, a MTV je bend proglasio najboljim heavy metal bendom svih vremena, dok ih je Rolling Stone svrstao na 85. mjesto liste najboljih izvođača ikad.

1974. George McCrae je započeo dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Rock Your Baby", njegovim jedinom američkim brojem 1. Pjesma je također bila broj 1 u Velikoj Britaniji.

1974. osmi album Eltona Johna, ‘Caribou’, je postao njegovim četvrtim albumom na američkom broju jedan. Nominiran je za album godine na dodjeli Grammyja, a izbacio je hit singl ‘Don’t Let the Sun Go Down on Me’.
1978. BBC je zabranio puštanje pjesme ‘No One Is Innocent’ Sex Pistols, na kojoj je kao vokal surađivao poznati kriminalac Ronnie Biggs, tražen od strane britanskih vlasti zbog ‘Velike pljačke vlaka’ 1963. godine. Biggs je u to vrijeme živio u Brazilu.

1985. Duran Duran su postali prvi izvođači koji su zauzeli 1. mjesto na američkoj ljestvici singlova sa pjesmom iz filma o Jamesu Bondu, kada je "A View To A Kill" otišla na vrh ljestvice.

1991. Bryan Adams je zauzeo 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa "Everything I Do I Do It For You". Pjesma je bila soundtrack za film "Robin Hood: Prince Of Thieves". Ostao je na 1. mjestu rekordnih 16 tjedana, također na 1. mjestu u SAD-u 7 tjedana i hit u 16 drugih zemalja. Osvojio je nagradu Grammy za najbolju pjesmu napisanu posebno za film 1992.

1997. The Prodigy su započeli petotjedni niz na 1. mjestu britanske ljestvice albuma sa svojim trećim izdanjem "The Fat Of The Land". Album je sada prodan u više od 10 milijuna primjeraka diljem svijeta.

1999. raspali su se New Radicals, američki sastav koji je izdao samo jedan album, ‘Maybe You’ve Been Brainwashed Too’ s dva uspješna singla: ‘You Get What You Give’ i ‘Someday We’ll Know’. Albumom su podigli mnogo prašine zbog nizanja uvreda prema američkom društvu i slavnim Amerikancima.

Rođeni

1942. Roger McGuinn, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist američkog rock sastava The Byrds. Sa grupom je 1965. imao singl na američkom i britanskom broju 1, "Mr Tambourine Man". Bio je jedini stalni član The Byrdsa, a ostali su bili session glazbenici. Izdao je i 8 samostalnih studijskih albuma.

1942. Stephen Bladd, bubnjar američkog rock benda The J Geils Band, koji je 1982. imao singln na američkom broju 1 i britanskom broju 3, "Centerfold", koji je preuzet s njihovog albuma Freeze Frame koji je 1981. bio na 1. mjestu u SAD-u.

1961. Lawrence Donegan, basist britanskog pop benda Lloyd Cole And The Commotions, koji je 1985. imao britanski hit singl "Brand New Friend". Između 1984. i 1989. bend je postigao četiri albuma na britanskoj ljestvici top 40 i pet singlova na britanskoj ljestvici top 40.

1969. Mark Greenway, pjevač metal grupa Napalm Death, Extreme Noise Terror i Benediction.

1974. Deborah Cox, kanadska R&B pjevačica, tekstopisac i glumica. Njezina pjesma "Nobody's Supposed To Be Here" iz 1998. je držala rekord kao najduži singl na 1. mjestu Billboardove Hot R&B/Hip-Hop ljestvice singlova i pjesama, 14 tjedana.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici