Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Johnny Ramone

1983. Johnny Ramone je podvrgnut četverosatnoj operaciji mozga nakon što je stradao u tučnjavi. Događaj je navodno inspirirao gitarista i ostatak Ramonesa da svoj nadolazeći album nazovu ‘Too Tough to Die’.

Događaji

1965. ‘Out of Our Heads’ je postao prvim američkim albumom broj jedan za The Rolling Stones. Njihov četvrti album u SAD-u sadrži hitove ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ i ‘The Last Time’.

out of our heads us 600x600

1967. Izdan je ‘Ode to Billie Joe’, prvi album kantautorice Bobbie Gentry. Obilježio ga je istoimeni hit-singl, a uspio je  skinuti ‘Sgt. Pepper’s...’ The Beatles s vrha američke ljestvice albuma.

1968. ‘Mony Mony’ Tommyja Jamesa i the Shondells je zasjeo na vrh britanske ljestvice singlova. Devetnaest godina kasnije, verzija ove pjesme Billyja Idola s vrha je američke ljestvice skinula još jednu Jamesovu pjesmu – ‘I Think We’re Alone Now’ u izvedbi teen senzacije Tiffany.

1982. Bono Vox je oženio Alison Stewart, svoju srednjoškolsku ljubav, s kojom danas ima četvero djece. Kum na vjenčanju mu je bio kolega iz U2, Adam Clayton.

1997. ‘Be Here Now’ Oasis je postao jedan od najbrže prodavanih albuma ikad u Britaniji, prodavši se u 350 000 primjeraka u prvom tjednu na tržištu. Bio je to treći album grupe.

Rođeni

1904. William James ‘Count’ Basie, američki jazz glazbenik, primarno pijanist i organist. Počeo je profesionalnu karijeru kao član orkestra Bennieja Motena, a nakon njegove smrti 1935. Basie osniva vlastiti sastav. Njega je ostao voditi gotovo 50 godina, a kroz orkestar su mu prošli glazbenici poput Lestera Younga, Herschela Evansa, Freddieja Greena, Bucka Claytona i Harryja ‘Sweets’ Edisona. Osvajač je devet Grammyja, a četiri njegove skladbe uvrštene su u Grammy Hall of Fame (‘Lester Leaps In’, ‘Everyday I Have the Blues’, ‘April in Paris’ i ‘One O’Clock Jump’). Uvršten je u nekoliko kuća slavnih, među njima i u Down Beat Jazz Hall of Fame. Preminuo je od posljedica raka gušterače u dobi od 79 godina. U New Jerseyju je kazalište po njemu dobilo ime ‘Count Basie Theatre’.

1938. Kenneth Ray ‘Kenny’ Rogers, američki glazbenik i producent. Jedan od najuspješnijih country glazbenika ikad, prodavši preko 100 milijuna primjeraka svojih albuma i singlova. Imao je 21 singl na vrhu američke country ljestvice te dva na vrhu Billboard ljestvice, a izdao je 32 studijska albuma. Neke od hit-singlova su mu ‘The Gambler’, ‘Lucille’, ‘Lady’, ‘Islands in the Stream’, ‘Make No Mistake, She’s Mine’ i ‘Buy Me a Rose’. Osvojio je tri Grammya te je član Country Music Hall of Fame. Glumio je i u 13 filmova. Preminuo je 20. ožujka 2020.

1951. Glenn Hughes, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist i pjevač sastava Trapeze, Deep Purple (1973.-1976.) i Black Sabbath (1985.-1986.). Posljednjih godina je predvodio grupe Black Country Communion i California Breed.

1952. Joe Strummer, rođen kao John Graham Mellor, britanski glazbenik i glumac, najpoznatiji kao pjevač i gitarist sastava The Clash. Strummerov agresivni stil na pozornici, ‘vojnički’ izgled te eklektična glazba benda osigurala mu je kultni status. Naročit je uspjeh bend postigao s albumom ‘London Calling’. Nakon raspada Clasha, bio je članom još nekoliko bendova, a 2003. ušao je u Rock and Roll Hall of Fame s The Clash. Preminuo je godinu ranije u dobi od 50 godina od posljedica srčane mane.

joestrummer

1954. Steve Smith, bubnjar američkog rock sastava Journey, koji je 1982. imao singl na američkom broju 2, "Open Arms".

1957. Kim Sledge, pjevačica američke vokalne skupine Sister Sledge, koja je 1979. imala singl na američkom broju 2, "We Are Family", i 1985. singl na britanskom broju 1, "Frankie".

1961. David Morales, američki DJ i producent. Poznat je po hit-singlovima s vokalima glazbenica poput Roisin Murphy i Anastacie te po brojnim remixevima, najčešće Mariah Carey, Lise Stansfield, U2, Spice Girls, Pet Shop Boys i Michaela Jacksona. Više puta je gostovao na poznatoj paškoj party plaži Zrće.

1967. Serj Tankian, američki glazbenik, producent i politički aktivist armenskog porijekla, najpoznatiji kao pjevač grupe System of a Down. S njima je snimio pet studijskih albuma, a uz to je izdao i pet samostalnih. Politički je i socijalno aktivan: osnovao je neprofitnu organizaciju s Tomom Morellom te zagovara prava manjinske armenske zajednice diljem svijeta. Osnivač je diskografske kuće Serjical Strike Records.

1971. Liam Paris Howlett, britanski glazbenik, DJ i producent, najpoznatiji kao suosnivač i glavni skladatelj grupe The Prodigy.

liam

1979. Kelis Rogers Mora, američka glazbenica i kuharica. Izdala je šest studijskih albuma pretežno unutar R&B žanra, među kojima je najuspješniji bio treći, ‘Tasty’, s hit-singlovima ‘Milkshake’ i ‘Trick Me’. Vlasnica je po jedne Q, Brit i NME nagrade. Surađivala je s glazbenicima poput Buste Rhymesa, Tima Maasa, Calvina Harrisa, Enriquea Iglesiasa, No Doubt, Bjork i Davea Siteka. Bila je pet godina u braku s reperom Nasom.

Preminuli

2005. Robert Albert ‘Bob’ Moog (r. 1934.), američki glazbenik i izumitelj, najpoznatiji kao tvorac Moog sintisajzera i osnivač Moog Music.

2008. Murrey Mizell ‘Buddy’ Harman, Jr. (1928.), američki glazbenik. Bio je session bubnjar na više od 18 000 pjesama među kojima su ‘Little Sister’ Elvisa Presleyja, ‘Crazy’ Patsy Cline, ‘Oh, Pretty Woman’ Royja Orbisona, ‘Ring of Fire’ Johnnyja Casha i ‘Stand By Your Man’ Tammy Wynette. Bio je i prvi kućni bubnjar country institucije Grand Ole Opry.

2021. Isaac Donald "Don" Everly, član popularnog i utjecajnog dua The Everly Brothers, kojeg je sa svojim bratom Philom osnovao 1950-ih godina prošlog stoljeća. Don Everly imao je 84. godine.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici