Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

freddie mercury

2016. asteroid otkriven 1991. godine dobio je ime po Freddieju Mercuryju na njegov 70. rođendan. Vijest je javnosti priopćio Freddiejev kolega iz Queen, Brian May, inače doktor astronomije. Asteroid se službeno zove '17473 Freddiemercury'.

Događaji

1964. The Animals su osvojili vrh američke ljestvice singlova sa današnjim rock standardom 'House of the Rising Sun', također brojem jedan u rodnoj im Britaniji. Bio je to jedan od duljih hitova tog vremena s trajanjem od četiri minute pa je na omotu singla napisano da pjesma traje tri minute u svrhu osiguravanja prostora u radijskom eteru. Ova je verzija tradicionalne američke pjesme svrstana na 122. mjesto Rolling Stone-ove liste najboljih pjesama svih vremena.

1965. Rolling Stonesi su snimili svoj osmi singl "Get Off Of My Cloud" u RCA studiju u Hollywoodu. Pjesma je dospjela na 1. mjesto u SAD-u i Velikoj Britaniji.

1968. prilikom svog prvog posjeta Velikoj Britaniji, The Doors su se pojavili u TV emisiji Top Of The Pops izvodeći uživo pjesmu "Hello I Love You".

1976. gitarist Lynyrd Skynyrd, Gary Rossington, teško je ozlijeđen u automobilskoj nesreći. Godinu kasnije preživio je i pad aviona u kojem su bili svi tadašnji članovi grupe, a gdje su poginuli pjevač Ronnie Van Zant i gitarist Steve Gaines.

1981. 'Tainted Love' u obradi Soft Cell se popeo na vrh britanske ljestvice singlova. Pjesma je inicijalno bila hit za Gloriu Jones 1964. godine.

1981. Stevie Nicks je zauzela 1. mjesto američke ljestvice albuma sa svojim debi izdanjem "Bella Donna".

1990. David Bowie je nastupio na stadionu Maksimir u Zagrebu u sklopu tada aktualne "Sound+Vision" turneje. U prodaju je pušteno 60.000 ulaznica, a prodano je njih 54.740. Setlista koncerta bila je sljedeća: Space Oddity, Life on Mars?, Starman, Ashes to Ashes, Rebel Rebel, Pretty Pink Rose, Stay, Blue Jean, Let's Dance, Sound and Vision, Ziggy Stardust, China Girl, Station to Station, Panic in Detroit, Young Americans, Suffragette City, Fame i Heroes. Na bisu su izvedene: Changes, Fashion, The Jean Genie i Modern Love 

db

1998. Manic Street Preachers su postigli svoj prvi singl broj 1 u Velikoj Britaniji sa "If You Tolerate This Your Children Will Be Next". Grupin 19. hit i prvi velški bend koji ima singl broj 1 od Shakin' Stevensa 1985. Pjesma je u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najdulji naslov za singl broj 1 bez zagrada.

1998. Aerosmith su dobili svoj prvi singl na američkom broju jedan u 28 postojanja benda. 'I Don't Wanna Miss a Thing' je napisala Diane Warren, a bila je dijelom soundtracka za film 'Armaggedon'.

1999. nakon što je provela 58 tjedana na ljestvici albuma u Velikoj Britaniji, Shania Twain je s "Come On Over" došla na 1. mjesto. Postao je najprodavaniji album country glazbe i drugi najprodavaniji studijski album ženske izvođačice. Do danas je album prodan u više od 40 milijuna primjeraka diljem svijeta.

2006. Arctic Monkeys su osvojili nagradu UK Mercury za album "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not". Album je postao najbrže prodavani debi u povijesti ljestvice nakon što je prodn u više od 360 000 primjeraka u prvom tjednu od objavljivanja u veljači 2006.

Rođeni

1946. Freddie Mercury, rođen kao Farrokh Bulsara, britanski pjevač perzijskog porijekla, najpoznatiji kao član grupe Queen. Velikog raspona glasa i dominantnog nastupa na pozornici, Mercury je postao svjetska zvijezda sredinom 70-ih, kada su Queen počeli nizati uspješne albume i singlove. Preminuo je kao 45-godišnjak od posljedica AIDS-a. Blender, MTV i Classic Rock samo su neki mediji koji su ga proglasili najboljim pjevačem svih vremena. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 2001. kao član Queen, Songwriters Hall of Fame 2003. te UK Music Hall of Fame godinu kasnije. Njemu posvećen koncert na stadionu Wembley 1992. okupio je neke od najvećih glazbenih zvijezda tog i današnjeg vremena, a događaj je diljem svijeta gledalo oko milijardu ljudi.

1946. Dean Ford, pjevač i gitarist škotskog pop rock sastava Marmalade. Godine 1969. su postigli singl na britanskom broju 1 sa svojom verzijom pjesme The Beatlesa "Ob-La-Di Ob-La-Da". Ford je preminuo 2018. u dobi od 73 godine.

1947. George Allen 'Buddy' Miles Jr. američki glazbenik i producent. Bio je osnivač, bubnjar i pjevač The Electric Flag, član Hendrixovog Band of Gypsys te osnivač i frontman Buddy Miles Express i Buddy Miles Band. Preminuo je 2008. godine.

1947. Melvyn Desmond 'Mel' Collins, britanski glazbenik. Bio je članom King Crimson, a poznat je i kao session saksofonist i flautist (The Rolling Stones - solo na 'Miss You', Camel, Alan Parsons Project, 10cc, Clannad, Eric Clapton, Bad Company, Dire Straits, Roger Waters, Gerry Rafferty, Tears For Fears...).

1949. Dave Clempson, gitarist engleskog hard rock sastava Humble Pie, koji je 1969. imao singl na birtanskom broju 4, "Natural Born Bugie".

1964. Kevin Saunderson, DJ i producent američke elektroničke grupe Inner City, koja je 1989. imala singl na britanskom broju 4, "Good Life" i hit "Big Fun".

1968. Bradley J. 'Brad' Wilk, američki glazbenik, glumac i aktivist, najpoznatiji kao bubnjar Rage Against the Machine (1991.-2000., 2007.-2011.) i Audioslave (2001.-2007.). Svirao je i na albumu '13' Black Sabbath.

1980. Kevin Simm, pjevač britansko-irske grupe Liberty X. Grupu je formiralo pet finalista britanskog talent showa Popstars. Godine 2002. Su imali singl na britanskom broju 1, "Just A Little", i još deset uzastopnih singlova na britanskoj ljestvici top 20.