Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

JugotonNa današnji dan, 1963. godine, točno u 11 sati, u pogon je puštena tvornica gramofonskih ploča Jugotona. Radilo se o velikom događaju koji je obilježio glazbu na ovom području, na kojem je Jugoton jedini imao kompletan proces suvremene moderne proizvodnje.

Tvornica je svečano otvorena mjesec dana kasnije, 23. listopada iste godine.

Tvornica se prostirala na 35.000 kvadratnih metara površine, od čega je na 8000 kvadratnih metara izgrađeno osam objekata. Jugoton je ovim potezom došao do proizvodnje preko 16 milijuna ploča godišnje, usvojio je izradu ploča u stereo tehnici te je postavio temelje za daljnje proširenje asortimana.

"... manje glavobolje zbog loših ploča, naivnih i šeretskih omota, zbog brzog "ćelavljenja" ploča. Snizit će se troškovi proizvodnje i skratit ćemo korake za pet puta. Imat ćemo više ploča, ljepših ploča, boljih ploča, jeftinijih ploča - rekao je za list Ritam tadašnji direktor Jugotona, Slavko Kopun.

Jugotonova tvornica gramofonskih ploča u mnogočemu je pomogla rastu glazbe na ovim prostorima. U toj su se tvornici izrađivali albumi Bijelog dugmeta, Azre, Idola, Haustora, Električnog orgazma, Ive Robića, Arsena Dedića, Miše Kovača i mnogih drugih velikih imena.

Jugoton je osnovan 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu, a tek nakon otvaranja tvornice ploča dosegnuo je svoj vrhunac u poslovanju. Jugoton je nakon raspada Jugoslavije i demokratskih promjena u Hrvatskoj promijenio ime u Croatia Records, a nalazi se u istom kompleksu u zagrebačkoj Dubravi. U fonoteci Croatia Recordsa nalazi se preko 80.000 fonograma.