Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

25 Albuma coverGlazba nam je svima bitna, zar ne? Inače ne bi postojalo toliko portala, magazina i ostalih medija koji se njom bave. Mogli bismo reći i da je glazba bitna za zemlju iz koje dolazi.

Mnogo država ima glazbenike kojima se ponose, a to nas je navelo da razmislimo o situaciji u Hrvatskoj. Tako smo došli do zaključka da nam je potrebno jedno malo istraživanje kojim bismo odredili najbolje albume izdani u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja.

Naša mala redakcija odlučila je zagrijati moždane vijuge i odgovoriti na pitanje koji su to najbolji domaći albumi nastali u Hrvatskoj od njene neovisnosti zaključno s 2016. godinom. Sastavljena je anketa koju su svi članovi redakcije popunjavali u više navrata sve dok se nije iskristaliziralo 25 ključnih albuma koje smatramo najboljima otkad je Hrvatske kao neovisne zemlje. Napomena: albumi su poredani kronološki.

Dino Dvornik - "Priroda i društvo" (1993.)

Dino Dvornik

Ovaj je album treći studijski za Dvornika, a sadrži jedanaest pjesama. Gosti na albumu su Davor Gobac, Josipa Lisac s kojom snima nezaboravnu pjesmu "Rušila sam mostove od sna", Gibonni, Alka Vuica i drugi. Zvuk na naše prostore donosi techno, a Dino se prvi puta na albumu bavi ozbiljnim temama o kojima piše tekstove.

Majke - "Razdor" (1993.)

Majke

Razdor je drugi studijski album hrvatskog rock sastava Majke koji nam je donio deset novih pjesama uz sedam hitova s prethodnog albuma, Razum i bezumlje. Najistaknutiji hit s ovog albuma je pjesma Budi ponosan. Majke su ovim albumom obilježili povratak rocka u mainstream i postavili temelje svog prepoznatljivog zvuka.

Hladno pivo - "Džinovski" (1993.)

Hladno Pivo

Prvi je to studijski album benda Hladno pivo, a ujedno nam je donio neke od njihovih najvećih hitova uopće. "Pjevajte nešto ljubavno", "Sarma", "Buba švabe", sve se te pjesme nalaze na "Džinovskom". Ovo je i njihov najprodavaniji album i jedan od najprodavanijih albuma domaće punk scene. Nagrađen je Porinom za najbolji album alternativnog rocka 1994. godine.

Electro Team - "Second To None" (1994.)

ET

Drugi studijski album za zagrebački dance sastav. Album se sastoji od osam hit singlova i ostvario je prodaju veću od 56.000 primjeraka, a Vanna je prozivana najboljom hrvatskom dance pjevačicom. Ovo je njihov najuspješniji album ikada. Osvojili su Porina za hit godine, a spot "Ne traži ljubav" prikazan je na programu MTV #1 in Europe.

Let 3 - "Peace" (1994.)

Let3

Album na kojem su radili tri godine njihov je treći po redu. Pjesma koju i danas pjevamo s ovoga albuma je slavna stvar "Kontinentio".

 

 

Laufer - "The Best Off..." (1994.)

Laufer

Jedan od antologijskih albuma u Hrvatskoj bio je prvo studijsko izdanje za Laufer. Ovaj nam je album donio i najveće hitove grupe kao što su "Lopov Jack", "Dio tebe", "Moja voda"…

 

 

Parni valjak - "Bez struje - Live in ZeKaeM" (1995.)

Parni valjak

Četvrti po redu live album Parnog valjka snimljen je na četiri koncerta u Zagrebačkom Kazalištu Mladih. Izdan je na CD-u, VHS-u i audio kaseti. Predstavlja njihovo najprodavanije izdanje te najprodavaniji live album hrvatske diskografije.

 

Kojoti - "Kojoti" (1995.)

Kojoti

 Također jedan od antologijskih hrvatskih glazbenih uradaka koji je izazvao val oduševljenja i nade u domaći rock s njihovim posebnim blues prizvukom.

 

Pips, Chips & Videoclips - "Dernjava" (1995.)

Pipsi

Drugi studijski album za Pipse osvojio je Porina za najbolji album alternativnog rocka 1996. na ovom se albumu dečki bave životom u gradu i koliko je on zahtjevan za neke od nas. Predstavlja i korak naprijed što se tiče kvalitete produkcije i samih pjesama. Hit koji nam donosi je "Poštar lakog sna".

Majke - "Vrijeme je da se krene" (1996.)

Majke

Bio je to njihov četvrti po redu studijski album. Izdali su ga na vrhuncu karijere, a koncipiran je kao zbirka priča o tuzi i potresnim iskustvima iz Baretova života koje je ispričao iznimno snažnim riječima. Uz naslovnu pjesmu veliki je hit s ovog albuma i pjesma "Mene ne zanima".

Urban & 4 - "Otrovne kiše" (1996.)

Urban

Album je prvo solo izdanje Damira Urbana. Ponovno mu je donio nominacije za Porina u kategorijama najbolji video, najbolja produkcija i najbolja snimka. Također je surađivao s mnogim glazbenicima na stvaranju ovog albuma. Po mišljenju mnogih, ovo je njegovo najbolje solo izdanje sve do sada.

Darko Rundek - "Apokalipso" (1997.)

Urban

Ovo je prvi solo album Darka Rundeka koji je nastao u suradnji s dvadesetak glazbenika. Album je zbirka mnogo različitih stilova i utjecaja (jazz, balade, kavanska glazba…) koji je odlično prihvaćen i od publike i od kritičara. Osvojio je Porin za pjesmu godine, hit godine, najbolju mušku vokalnu izvedbu, najbolji video.

TBF  - "Ping Pong - umjestnost zdravog đira" (1997.)

Urban

Prvi album za hip-hop momke pod imenom The Beat Fleet bio je svojevrsna revolucija u nas. Zanimljivog koncepta, nikad dosadan, stilski raznolik. Predstavlja jedinstvenu kombinaciju hip-hop-trip-tehno glazbe.

 

Pips, Chips & Videoclips  - "Fred Astaire" (1997.)

Pipsi 1997

Treće studijsko izdanje ovog alternativnog rock benda osvojio je Porina za album godine kao i za najbolju vokalnu suradnju ("Plači" feat. Darko Rundek). Prožvakali su političke teme, koristili nepristojan vokabular i izrazili ljutnju stanjem u kojem su se tada nalazili. Pravi buntovnici.

Urban & 4  - "Žena - dijete" (1998.)

Urban 1998

Žena-dijete Urbanov je drugi studijski album nastao 1998. godine u Splitu. Glazbenik je sam napisao tekstove i glazbu. Ovaj album nagrađen je Porinom 1999. za album godine, produkciju godine i najbolji album alternativne rock glazbe koju je Urban kao rock glazbenik odbio primiti. Album su i glazbeni kritičari proglasili jednim od deset najboljih u tom desetljeću.

Gibonni - "Judi, zviri i beštimje" (1997.)

Gibonni

U vrijeme kada je objavljen, ovaj album bio je najprodavaniji album u Hrvatskoj i Sloveniji. Osvojio je čak sedam Porina. Hitovi s ovog albuma su Činim pravu stvar, i Ja ću budan sanjati, a nakon njega objavljen je i DVD Milenijski koncert s nastupa u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Tram 11 - "Čovječe ne ljuti se" (1997.)

Tram 11

Čovječe ne ljuti se bio je prvi album za zagrebački sastav Tram 11. Album je postigao veliki uspjeh. Na njemu se pojavljuju glazbenici El Bahattee, Phat Phillie, Bolesna Braća. Od osamnaest stvari na albumu najpoznatija je vjerojatno "Hrvatski velikani 2".

Gibonni - "Mirakul" (2001.)

Gibonni - Mirakul

Godine 2002. album je osvojio Porina za najbolji album, a kako i ne bi kada je izveden toliko kvalitetno za naše prostore i domaću scenu. Ponovno jedan od albuma koji govori o patnji zbog izgubljene ljubavi koji je posvetio svojoj bivšoj ženi. Gibonni je na njemu surađivao s mnogim glazbenicima kao što su Vlatko Stefanovski, Putokazi, klapa Cambi, Gaetano Curreri i drugi.

Bambi Molesters  - "Sonic Bullets - 13 From The Hip" (2002.)

The Bambi Molesters

Surf rock album bez premca. Originalnošću je postigao veliki uspjeh u nas ali što je još značajnije, u inozemstvu. Bio je to treći studijski album za Bambi Molesterse koji su snimali u Sloveniji ali i Seattleu.

 

Edo Maajka  - "Slušaj mater" (2002.)

Edo Maajka

Debitantski album koji je postigao veliku popularnost, pogotovo na području Bosne i Hercegovine. Prvi je rap album koji je osvojio nagradu Davorin za album godine. Sadrži dvadeset i jednu pjesmu koje se bave tematikom rata, novca, vlade, politike, droge i koječega, a postavio je ljestvicu za buduća hip hop izdanja.

Hladno pivo  - "Samar" (2003.)

Hladno pivo - Samar

 Album inspiriran saborskom raspravom o ženskim pravima, a prikazan je i video za naslovnu pjesmu na konferenciji održanoj povodom kampanje iste godine. I druge su pjesme angažiranog sadržaja kao "Ljetni hit" koji govori o homoseksualnosti ili "Frizerska pjesma" o skinheadsima. ovo je najnagrađivaniji album za Hladno pivo uz četiri Porina, četiri Zlatne Koogle i jednim Davorinom.

TBF  - "Maxon Universal" (2004.)

TBF - Maxon Universal

Treći je ovo album za TBF. Generalno je odlično prihvaćen, a osvojio je pet Porina uključujući nagradu za najbolji rock album i pjesmu godine koju je odnijela "Nostalgična". U anketi kritičara koju je pokrenuo tportal.hr ovaj je album odnio titulu najboljeg albuma desetljeća.

Kawasaki 3P  - "Idu Bugari" (2009.)

Kawasaki 3p

Punkerima je ovo bio drugi studijski album. Na njega se čekalo čak šest godina od izlaska debitantskog Kawasaki 3P 2003. Nekoliko je tjedana bio najprodavaniji album u Hrvatskoj prema službenoj ljestvici prodaje. Najpoznatije pjesme su "Puta Madre" koja je i singl i "Ni da ni ne".

TBF  - "Pistaccio Metallic" (2011.)

Kawasaki 3p

Na petom albumu TBF-a svira novi bubnjar, Janko Novoselić. Po prvi puta su album snimali izvan Splita, u slovenskom Novom Mestu i album su sami producirali. Na njemu se pojavljuju pjesme "Mater", "Veseljko" i "Pozitivan stav". Prodan je u više od 50 000 primjeraka.

Goran Bare i Majke  - Teške boje" (2011.)

Majke Teske boje

Na našem se popisu našao i sedmi po redu studijski album Majki iz 2011. Označio je njihov dugo očekivani povratak na scenu u novoj formaciji. Album pun atmosferičnih, blues i rock stvari koje, još jednom, pjevaju o depresiji, bijedi i teškim osjećajima koji je zauzeo mjesto jednog od najboljih rock albuma u nas po ocjeni mnogih.