Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Lisa Hannigan  Tvornica 1

U četvrtak, 30. ožujka 2017. Zagreb je ugostio Lisu Hanningan. Mali pogon Tvornice kulture je bio pun. Početak prema planu. Ozvučenje izvrsno, rasvjeta solidna, pivo taman kako treba. Lisu sam ranije slušao, no uvijek se ponovo osvjedočim da je scenski nastup nešto što nam ne može nadoknaditi nikakav stereo uređaj, a posjedujem kvalitetan, iznad prosjeka.

Vrlo jednostavna, bez kompliciranja, posebnih objašnjavanja Lisa se dala na posao. Kako sam bio blizu stagea mogao sam uživati u dojmu. Izmjenjivala je nekoliko instrumenata, uz bas, bubnjeve, klavijature i dodatnoga gitarista po potrebi. Vrlo uigrana ekipa.

Lisa u Zagreb dolazi na krilima novog, trećeg albuma “At Swim” kojeg produkcijski potpisuje Aaron Dessner iz benda The National, a sjajno izdanje vodi ju na veliku europsku turneju.

Saint Sister  Tvornica 1

Počela je karijeru u bendu Damiena Ricea, te je svojim vokalima doprinijela njegovom debitantskom uratku “O” koji je prodan u platinastoj nakladi. Iako je s njim nastupala sedam godina, tek je objavom vlastitog debitantskog uratka “Sea Sew” Lisin talent posao u potpunosti očit. Dvostruko platinasto debi izdanje nominirano je za Mercury nagradu te je Lisa osvojila nagradu za najbolji irski album 2009., nakon čega su uslijedili i hvalospjevi kritike, učestali nastupi, među kojima treba izdvojiti Glastonbury.

Od tada je na vlastitom glazbenom putu, istražuje nove puteve i surađuje s imenima kao što su Ray LaMontagne, Richard Hawley, Herbie Hancock i Glen Hansard. Glumački debi je imala u Oscarom nagrađenom “Song Of The Sea”, a njen glas je uveličao TV seriju “Fargo” te “Gravity” koji je nominiran za Oscara.

Lisa Hannigan  Tvornica 4

Izdanje iz 2011. je “Passenger” koji je završio na prvom mjestu radijskih ljestvica u Irskoj, te joj donio još jednu nagradu Choice Music.

Najnoviji uradak je prošlogodišnje izdanje “At Swim” koje je nastalo u suradnji s Aaronom Dessnerom iz The Nationala. Kritika hvali suptilno izdanje puno emocija, a Lisin glas je nevjerojatni instrument koji prolazi sve od opere i folk zvuka uz puno nježnosti i intimnosti. “A Prayer for the Dying” koja priča o gubitku, prekrasna balada “Ora”, hipnotična “Lo” ili ljubavna “In Snow” sve pokazuju Lisin sjajan talent u njenom najupečatljivijem izdanju do sada.

Saint Sister  Tvornica 4

Predgrupa Saint Sisters je odlično ugrijala dvoranu, fino su nas pripremile na ono što slijedi. Uz vokale koristile su harfu i klavijaturu. Dojma sam da su se mogle razmahati i napraviti puno više nego im je sa satnicom bilo dano, no što je tu je.