Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

5minute piano concertKako bi na što više načina poticali produkciju suvremene glazbe, na prošlom su se Muzičkom biennalu Zagreb upustili u avanturu koja je na tragu nove tradicije – održali su prvi natječaj petominutnih glazbenih formi.

Počeli su operom – poljska skladateljica Martyna Kosecka kao pobjednica prošlog natjecanja otvorit će 29. MBZ praizvedbom svoje opere Klothò koju su od nje naručili. Ove su godine raspisali natječaj za klavirski koncert. Natjecanje 5-Minute Piano Concerto polučilo je još više interesa te je pristigao veći broj partitura – ukupno 182 iz najrazličitijih krajeva svijeta. Međunarodna prosudbena komisija u sastavu: Johannes Kalitzke (dirigent i skladatelj, Njemačka), Berislav Šipuš (dirigent i skladatelj, Hrvatska) te Daan Vandewalle (pijanist, Belgija) proteklog je vikenda marljivo radila na evaluaciji pristiglih partitura te izabrala 10 najuspjelijih koje će biti izvedene u Finalu natjecanja na 29. MBZ-u. Tada će, osim prosudbene komisije, publika imati svoj glas pri odabiru pobjednika Natjecanja, a nagrada je narudžba "pravog" klavirskog koncerta koji će biti praizveden na jubilarnom, 30. izdanju MBZ-a.

Prema riječima članova komisije, rukopisi deset izabranih finalista stilski se razlikuju jedan od drugog, što će u konačnici činiti zanimljiv koncert na 29. MBZ-u.

Čestitamo finalistima!

Christina Athinodorou, Cipar

Evan T. Gallagher, Sjedinjene Američke Države

Elvira Garifzyanova, Austrija

Daniele Gasparini, Italija

Chris Hung, Hong Kong

Juro Kim Feliz, Kanada

Theofilos Lamprianidis, Grčka

Harald Muenz, Njemačka

Bruno Vlahek, Hrvatska / Španjolska

Josué Zamora, Meksiko

www.mbz.hr