Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

van a

Zašto sam odlučio ovo raskošno izdanje podijeliti u ovoj novoj rubrici Iz∠SLUŠATELJA? Razlog je zapravo jednostavan... Van Morrison je još jedan iz velike plejade mojih glazbenih heroja. Naravno, on je glazbenik kojeg i danas rado slušam. Njegov opori vokal razorio je moje biće još dok sam bio dijete i nisam uopće imao pojima tko je to. Ali, koliko god sam bio klinac, sviđalo mi se to što čujem. Themovci i njihova "Gloria" odzvanjali su sobom moga starijeg brata, a ja sam samo čekao priliku da se on makne i da uzmem stvar u svoje ruke!

GFR

Naša nova rubrika "Iz∠SLUŠATELJA" jednostavno je prouzročila novu, nevjerojatnu lavinu raznih izdanja i CD-box setova. Mnogi su pristigli, puno ih još stiže, a večeras sam odlučio napisati i s vama podijeliti svoja razmišljanja, ali i sjećanja na razdoblje kada nije baš bilo jednostavno doći do određenih ploča.

adults onlySvojom mega popularnom uspješnicom "In The Summertime", sastav Mungo Jerry 1970. godine dospio je na vrhove top-ljestvica i doslovno na prepad osvojio planet. A evo što se dogodilo 30 godina kasnije!

uriah heep

S albumom ''Demons and Wizards'' Uriah Heep susreo sam se na prijelazu 1974. na 1975. godinu; u tom životnom razdoblju trebate baš takve ''plejke'', na kojima ima predivnih balada, narastajućih skladbi uz one pjesme koje će vas polomiti svojom uraganskom snagom, energijom i nevjerojatnom efektnošću.

The Leaves

Ovaj tekst bit će vrlo vjerodostojan razlog mog iniciranja i formiranja ove nove rubrike glazbenog portala SoundGuardian. Vjerojatno neki nisu baš i nisu upućeni što u rock glazbi znači ime The Leaves. No, kada vam napišem da je 1993. diskografska kuća One Way Records objavila njihovu kompilaciju "Hey Joe", mnogima će se podići obrve i vjerojatno će malo pažljivije pročitati ono što slijedi u nastavku. A kako se baš jučer navršilo 47 godina od tragične i prerane smrti jednog i jedinog" Jamesa Marshalla Hendrixa, daleko poznatijeg kao "Jimi" Hendrix (Seattle, 27. studenog 1942. - London, 18. rujna 1970.), evo još jednog valjanog razloga za ovu priču…

jeremiahs 1

Upravo zbog ovakvih tekstova osmišljena je rubrika ''Iz|∠SLUŠATELJA|''. Ovo će biti istinska promocija benda pred kojim je zasigurno blistava budućnost. Naime, ako će im zvijezde biti naklonjene, ovaj mnogima ne baš previše poznat bend iz malog dalmatinskog gradića Sv. Filip i Jakov, svoju glazbenu priču postavio je tako da bi sve trebalo poprimiti izuzetne konotacije.

sgt peppers the beatles

U godini kad je objavljen "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" imao sam samo sedam godina. Danas imam baš tih sedam godina više od tog legendarnog albuma The Beatlesa. Da, stariji sam od "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" no tada su iz te "crvene ploče" dolazili tonovi koji su na neki način u potpunosti uobličili i zapravo potpuno odredili moj budući put ka ljubavi prema rocku i sličnoj mu glazbi. Moje dječačke igre bile su usmjerene ka glazbi, singlicama i longplejkama i u toj igri ovaj album sam naučio napamet samo četiri godine kasnije. Ove godine diskografska kuća Parlophone/Sony u cilju obilježavanja 50 godina izlaska ovog legendarnog albuma objavljuje raskošno reizdanje i, naravno, ponovno nastaje sva ona meni jako dobro poznata groznica nazvana "Beatlemania".

priroda

„Sve je lako kad si mlad, svako odijelo dobro ti stoji, a svaka rana manje boli“.. poznati su stihovi u kojima ima istine, doduše ne apsolutne, jer ona ne postoji kao ni savršenstvo koje je potrebno jedino u matematičkim izračunima; uvijek se zavlači i skriva u sivim zonama, stvarnom i imaginarnom međuzemlju.

jethro tull 25th anniversary 4cd box set 4 cd 0Poštovani posjetitelji glazbenog portala SoundGuardian, pred vama je nova rubrika, nazvana Iz|∠SLUŠATELJA|. Idejni začeci ove rubrike datiraju još od početka 2011. Meni osobno bila je želja stvoriti neki prostor gdje neće biti i doista nema pravila oko predstavljanja nekih albuma i izvođača, čak i nekih događaja iz daleke prošlosti, ali i sadašnjosti moderne glazbe.