Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

{mosthumbviewer: images/SGvijesti_najave/2010/11/29/magicr.jpg, images/SGvijesti_najave/2010/11/29/magicrm.jpg, Magic Slim - Raising The Bar, Left} Baš mi je drago što sam podsredstvom sjajne francuske blues diskografske kuće Dixiefrog Records dobio zadnji studijski album Raising The Bar, Magic Slima i njegovih the Teardrops, kojeg je objavila Blind Pig Records.

Morris Holt aka Magic Slim rođen je 07. kolovoza 1937. godine u Torrenceu, MS. Prvi instrument bio mu je piano, a da bi tek kasnije pod utjecajem legendarnog Magic Sama naučio svirati gitaru. Holt po prvi puta dolazi u Chicago 1955.godine, gdje se vrlo brzo uključuje u postojeću blues scenu i postupno gradi svoj stil i renome. Nastupa u Robert Perkinsonovom bandu (Mr. Pitiful & the Teardrops), gdje stječe toliko potrebno iskustvo.No, sve to nije bilo dovoljno i on se vraća na ishodište stvari a to je područje Delte Mississippija. Kada se 1965. ponovo vratio u Chicago, zajedno sa bratom Nickom te sa obnovljenim bandom, bila je to neka nova priča. Ubrzo Magic Slim & the Teardrops nastupaju u poznatijim blues klubovima 'South sidea'. Njegova zaista izuzetna tehnika sviranja gitare pobudila je veliki interes među poklonicima bluesa, kao i među kolegama glazbenicima. Shodno tome i njegovi albumi uvijek izazivaju veliki interes blues fanova diljem svijeta. Možda nije suvišno nabrojati neke od važnijih radova ovog velikog majstora blues gitare: Highway Is My Home/1978/ Evidence, Live at the Zoo Bar/1980/ Candy Apple, Raw Magic/1983/ Alligator, Live at B.L.U.E.S./ 1987/ B.L.U.E.S. R&B, Gravel Road/1990/ Blind Pig, Magic Slim & the Teardrops/1993/ Wolf, Black Tornado/1998/ Blind Pig, Snakebite/2000/ Blind Pig, Blue Magic/2002/ Blind Pig i Anything Can Happen [live]/ 2005/ Blind Pig.Magic Slim & the Teardrops i na ovom zadnjem albumu prezentiraju blues u svom svojem svijetlu i raskoši. Istina je, isto tako da, kada je 1996-te godine, potpisao ugovor sa Blind Pig Records, Morris Holt aka Magic Slim stvara i snima svoje ponajbolje albume i to : Scufflin iz 1996., Black Tornado,1998.,Snakebite,2000. i Blue Magic iz 2002. godine. Tijekom 2005. godine kao neka kruna njegove karijere, kada je u pitanju Blind Pig Records, izlazi mu live materijal, album Anything Can Happen i to istovremeno na dva medija u DVD formatu i kao CD. Taman ste možda pomislili to je to! No, Magic Slim ide dalje i stoga je ovaj album Raising The Bar, još edan dodatni pokazatelj kako Magic Slim & the Teardrops nisu rekli svoju zadnju riječ, dapače! S druge pak strane, postavlja se samo logično pitanje; što će biti sljedeće?

{mosthumbviewer: images/SGvijesti_najave/2010/11/29/magic.jpg, images/SGvijesti_najave/2010/11/29/magicm.jpg, Magic Slim, Center}

Magic Slim & the Teardrops albumom Raising The Bar pokazuju prvenstveno kako je širok taj pojam prezentacije bluesa, kao glazbenog stila. Osjećaj za ritam, za mjeru, za blues feeling kao i za samu prezentaciju je duboko infiltriran u Deltu. Upravo ta prezentacija bluesa zna oscilirati kod pojedinih izvođača. No, odmah treba kazati to nije slučaj kada su u pitanju Magic Slim & the Teardrops, oni uvijek znaju odabrati ponajbolji sadržaj albuma a potom sve to izuzetno dobro prezentiraju.

Album Raising The Bar zapravo je primjer kako se blues feeling razvija i kako svojom progresijom direktno utječe na sva osjetila publike. Ovaj album nam vrlo plastično pokazuje koliko je veliko to bogatstvo bluesa i kako je zapravo vrlo malo potrebno; da se na pravi način odnsono upravo na takav način prezentira taj i takav blues.

U 44 minute i 43 sekunde slušamo moderni elketrični blues umotan u debeli omot tradicionalnog bluesa. Kombinirajući poznate blues standarde Elmore Jamesa, Roosevelt Sykesa, Robert Nighthawka, J.B. Huttoa, Clay Hammonda i Little Miltona sa svojim autorskim kompozicijama Magic Slim & the Teardrops u ustaljenom sastavu:

Magic Slim – vokal, gitara
Jon McDonald – gitara , back vokali
Andre Howard – bas gitara, back vokali
BJ Jones – bubnjevi, back vokali

pružaju nam neodoljivo privlačan blues, čiji plavičasti zvuci doslovno inerviraju sve osjetilne receptore i reakcija je ….zaista … fantastična. Malo po malo s jedne i druge strane blues scene Magic i društvo sve su bolji i bolji, i to jednostavno osjećaju svi.

PREPORUKA:
Raising the Bar Magic Slima & the Teardrops svakako je još jedan sjajan album na blues sceni, koji zaslužuje svjetsku prepoznatljivost, promociju i priznanje. Osobno u to uopće ne sumnjam! Dapače!

Magic Slim & the Teardrops još jednom dali su do znanja svima zašto su redoviti stanovnici kategorije najbolji blues band, kada se radi o prestižnoj blues nagradi BWA (nekadašnja W.C. Handy Awards o.a.) a to bi ujedno bila i glavna vodilja kada je u pitanju bilo kakva preporuka i stoga, što prije nabavite ovaj album i provjerite zašto je to tako !

Više o svemu možete saznati na:
Bluesweb.com
Dixiefrog.com

Popis pjesama:

01. Part Time Love
02. Breaking Up Somebody's Home
03. Do You Mean It
04. Cummins Prison Farm
05. Mama Talk to Your Daughter
06. I Can't Hold Out
07. Shame/Holt
08. Sunny Road Blues
09. Gonna Move to Kansas City
10. 4:59 a.m.
11. Treat Me the Way You Do

(Blind Pig Records)