Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

MayhemBogaloo 5

Recentna rezurekcija black metala doslovno je jedino osvježenje na učmaloj metal sceni koju je gotovo zauvijek pokopala ona abominacija od metalcore žanra prije deset godina. Novi val američkog blacka čvrsto je iskoračio među hip publiku, a time i pionirima žanra dao priliku za novu mladost.

Iako su Mayhem neprestano aktivni zadnjih 30 godina, težinu svojem imenu dali su tek nedavno iz gorespomenutih razloga. Svoj premijerni nastup u Zagrebu ovi kotroverzni Norvežani odsvirali su 9. travnja, dan nakon šesnaestogodišnje obljetnice samoubojstva nekadašnjeg frontmena Pera Yngvea Ohlina s kojim je i počela groteskna priča ekstremnog norveškog žanra. Pripadajući folklor oko black metal scene iz Bergena s početka 90-tih danas je pretvoren u jedan od najzanimljivijih scenarija pop-kulture, odnosno svojevrsni kult koji su dotični bendovi kapitalizirali mnogo kasnije. Kao epitaf tom razdoblju 1994. je nastao i Mayhemov prvi album “De Mysteriis Dom Sathanas” koji biva besramno eksploatiran u live varijatni već tri godine.

MayhemBogaloo 8

Sinoćnji nastup nije skrivao iznenađenja. Mayhem su izveli debitantski album od početka do kraja u setu od jedva 50 minuta. Čak i uz nezaobilazne scenske i produkcijske rekvizite, bend je djelovao hladno i sterilno. No i u takvoj prilici, zabavno je promatrati karizmatičnog Attilu Csihara kojem je njegov norveški glazbeni dom odličan teren za vlastiti teatar. Mayhem se sinoć nije mogao pohvaliti zvukom no istu manjkavost možemo pripisati i lo-fi konceptu koji karakterizira doslovno sve rane black metal ploče. U svakom slučaju pozitivno je što se koncert na kraju ipak održao u prikladnijem prostoru gdje su ostarjeli metalci mogli ipak komotnije uživati u rekolekciji svoje “zle” mladosti. Predgrupu, češki Inferno, tradicionalno sam preskočio jer s godinama strpljenja sve više ponestaje.