Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Parov Stelar-5

Parov Stelar se na glazbenoj sceni pojavio krajem devedesetih. Parov Stelar Band je glazbena atrakcija za čije koncerte uvijek nedostaje ulaznica.

Jučer 7. travnja u sklopu The Burning Spider turneje nastupio je u zagrebačkom Domu sportova što mu je ujedno bio i četvrti nastup pred hrvatskim fanovima. Iza sebe ima oko 600 nastupa diljem svijeta.

U Zagreb je došao predstaviti novi album kojeg je nedavno najavio singlom „Grandpa's Groove.“

Tko se zapravo krije iza imena Parov Stelar?

Krije se uspješan austrijski glazbenik, producent i DJ Marcus Fureder koji nam je otkrio što je elektroswing te nas zarazio tom vrstom glazbe. Elektroswing je mješavina jazz – swinga i elektronske glazbe.

Parov Stelar-3

Posao DJ-a pretvorio je u Parov Stelar Band. Parov surađuje i sa mnogim drugim umjetnicima, iza kojih se krije i njegova supruga Lilja Bloom koja je suautorica pjesme „Shine“ koja je bila prvi veliki hit na albumu „Shine“ iz 2007.

Ono što je zanimljivo za istaknuti je da Parov Stelar nema formalno glazbeno obrazovanje, dok su ostali članovi bend-a školovani glazbenici. Parov uporno istražuje svijet glazbe i glazbene stilove i na tome se temelji njegovo neformalno obrazovanje.

Jednom je naveo kako je njegov interes bio jazz iz 30'-ih godina prošlog stoljeća te je počeo zbog toga eksperimentirati sa swingom zbog plesne orijentacije tog stila koja podiže ljude.

Uvod u sinoćnji koncert i spektakl banda napravila je predgrupa Roppongi Red koju je sam Parov odabrao koja će otvoriti njegov zagrebački koncert.

Parov Stelar-1

Grupa je sa svirkom počela u 20:00h i zabavljala je publiku do 21:45h. Već tada smo mogli primijetiti vrhunsko ozvučenje i rasvjetu koja je bila pripremljena za nastup Parova.

Na pozornicu su izašli oko 22:00h, dvorana se napunila i počeli su sa elektroswingom. Kasnije je tu bila i kombinacija jazz, elektro, house i breakbeat glazbe kojom su osvojili publiku. Publika je bila u plesnom ritmu.

Ono što smo doznali zanimljivo o članovima banda je da vrhunska i karizmatična pjevačica banda Cleo Panther vuče hrvatske korijene obzirom da joj je tata rođen u Hrvatskoj, dok nam je Parov otkrio također dobro poznaje Hrvatsku i kako i on gotovo ima hrvatske korijene obzirom da ga je djed nekada stalno vodio na odmor u Hrvatsku.

Sinoć dvorana nije bila rasprodana, ali je bila relativno puna, obzirom da je cijena ulaznice, pogotovo na dan koncerta bila izrazito visoka.

Parov Stelar-2

Cijeli bend je bio dobro raspoložen, napravili su odličnu atmosferu te rasplesali cijelu publiku, što je bilo za očekivati. Za to je posebice zaslužna pjevačica koja je poznata po svojoj karizmi i fenomenalnom stilu koja nas je posebno oduševila.

Slobodno mogu reći da im je sinoćnja izvedba bila vrhunska, osim što im svatko tko je bio na koncertu može zamjeriti je to što je koncert relativno kratko trajao. Već nakon sat i 20 su prvi put napustili pozornicu. Nakon što su se vratili, odsvirali su još dvije stvari te ponovno napustili pozornicu nakon što je više od pola publike napustilo dvoranu misleći kako je koncert završio. Band se nenadano vratio i drugi put, odsvirao još jednu pjesmu sa pola prisutne publike te u 23:50h završili sa nastupom.

Svakako mogu reći da je Parov Stelar Band još jednom pokazao hrvatskoj publici odličnu izvedbu elektroswinga te dokazao koliko su kvalitetni u glazbi koju proizvode. Nadajmo se kako će nas uskoro opet rasplesati i zagarantirati odličnu zabavu.