Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

MerchandiseMočvara 1

Merchandise je bend iz post-punk kategorije koji je neko vrijeme uporno izmicao mom radaru. Dio prošlogodišnje turneje koja je uključivala i Zagreb odgođena je te ponovno najavljena za ovo proljeće. Publika, koja je već zavoljela bend s izlaskom ‘After the End’ i njihovim prvim posjetom Zagrebu ujesen 2014., željno je iščekivala novi dolazak Merchandise te se u Močvari pojavila u solidnom broju.

 

MerchandiseMočvara 3Bend, predvođen pjevačem i ritam-gitaristom Carsonom Coxom te lead gitaristom Daveom Vassalottijem, u nešto više od sat vremena poveo je prisutne 30-ak godina u prošlost, kada su post-punk i new wave bili ‘all the rage’ i vani i kod nas. Merchandise me najviše svojim zvukom i senzibilitetom podsjećaju na New Order u doba kad se nisu mogli odlučiti hoće li nastaviti gdje su stali s Joy Division ili se prikloniti plesnom i pitkijem izričaju. Također, Cox svojim vokalom, izgledom i karakterom na pozornici snažno priziva lik i djelo Bernarda Sumnera iz New Order i njegovog ‘učenika’ Brandona Flowersa iz The Killers.

MerchandiseMočvara 6

Koncert je protekao u sjajnom raspoloženju benda, naročito pjevača i gitarista koji su se zaista opustili i guštali u svirci, ali i publike, koja je odlično prihvatila bend i potvrdila njegovu rastuću reputaciju u nas, na što smo dobili kompliment da smo ‘najbolje mjesto za svirku’. Takva podilaženja sinoć su bila simpatična, kao i Coxovo obećanje pri kraju regularnog dijela koncerta kako će odsvirati ‘još jednu ili dvije stvari, a onda možda još nekoliko’. Od pjesama su mi najviše sjele one dulje, mračnije i manje orijentirane na ritam (iako je ritam-sekcija sinoć bila glasna i moćna), a takvih ima na oba studijska albuma: spomenutom ‘After the End’ i svježem ‘A Corpse Wired for Sound’ izdanom prošle godine.
Merchandise Merchandisea gotovo je razgrabljen nakon koncerta, ponajviše zahvaljujući povoljnim cijenama, a ne sumnjam da će idući posjet benda Hrvatskoj biti barem jednako, ako ne i bolje posjećen. Nisam siguran hoću li tad biti među publikom jer me Merchandise nije zadivio, ali svakako me nije ni razočarao zbog solidne svirke i ugodne atmosfere koju su postigli u Močvari.

Filip Katić

 

Iako se na žanrovsko svrstavanje glazbenika najčešće gleda negativno, pa tako često slušamo kako „sviraju nešto svoje“, uvijek postoji barem neki žanrovski okvir s kojim će se i glazbenik i slušatelj složiti. S druge pak strane, Floridska klapa ironičnog naziva Merchandise, koja je u četvrtak po treći put zasvirala u Hrvatskoj,  je opet pokazala kako je moguće u istom trenutku biti svugdje, ali i nigdje.
Carson Cox i njegova družina u desetak su se godina karijere prošetali kroz nekoliko glazbenih pravaca, u svakom trenutku pokazujući afinitete prema post-punku, buci te manchesterskom izričaju Smithsa,  što je rezultiralo u najmanju ruku šarolikim albumima. No, nekako se ipak čini kako je teoretiziranje i analiza njihovog rada skroz krivi pristup, jer sve što smo u četvrtak čuli je bilo ogoljeno, iskreno i.. jednostavno.

MerchandiseMočvara 7

Nakon promocije albuma „After the End“, izvrsno prihvaćenog od strane kritike, no pomalo nedovoljno od strane publike, bend je uspio nadmašiti svoju ultimativnu formu i stvoriti nešto slično ali opet drugačije sa „A Corpse Wired for Sound“. Upravo na promociji „After the End“ smo ih prvi puta gledali u Močvari, gdje je stotinjak prisutnih prihvatilo stage presence sastava i uživalo u retro rock seansi,a sve se nastavilo i na SuperUho festivalu godinu kasnije. Sada po treći put, doduše na pomaknutom datumu zbog ozlijede frontmena, Merchandise se vratio s jakim albumom i još jačim stavom.
Pritajeni favorit koncertnog proljeća je očekivanja i opravdao. Iako do sada neupućeni u rad ovog sastava iz teksta ne mogu dokučiti o čemu se točno radi, stvari su poprilično jednostavne. Carson i družina su u 90 minuta pokazali da su ozbiljan rock bend dovoljno „opuštenih dlanova“ što je rezultiralo spontanom svirkom podsjećajući zvukom na nostalgično okupljanje starih maturanata na zabavi. Redale su se numere sa zadnjeg albuma uz odobravanje publike, a kada ih se spoji s pop sentišima pretposljednjeg uratka stvara se jedan hedonistički soundtrack pogodan za sing-along ili pak paljenje upaljača. Carson je pojava za sebe na bini, košulja je uredno pospremljena u hlače uz čašu vina. Sve to zaokruženo je povratkom u korijene s pjesmama „Time“ i „Become What You Are“ sa starijih albuma uz duge šmekerske rock solaže na prigušenim svijetlima bine.
Merchandise je mali bend velikog zvuka, i pomalo je nejasna velika diskrepancija između njihove popularnosti i hvale od strane relevantnih medija. Zvuk je tako pitak a opet slojevit, pojava na sceni je upečatljiva, imaju pjesme, no nemaju hitove. Ono što je Future Islands uspio napraviti s pop izričajem, Merchandise u ovom formatu ne uspijeva. U intervjuu koji će te uskoro moći čitati su naglasili kako oni to zapravo i ne žele forsirati, no upitnik nad glavom i dalje stoji jer pred nama je u četvrtak stajao bend koji bez problema može njihati tijela posjetitelja Coachelle u ritmu njihanja palminih grana otvorene bine.
No, jedno je bitno: organizacija Žedno Uho se trudi zaustaviti njihov kombi u Zagrebu što češće, hvala im na tome.

Mislav Miličević