Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

XIXA  Močvara 2

Začarana Močvara nam je predstavila ekipu iz Tucsona, koji iako okružen pustinjom, desetljećima je nepresušan izvor nove i uzbudljive američke glazbe. Jedinstvena mješavina americane, indie rocka, alt countryja i tex mexa koju su proslavili Giant Sand i Calexico ima nove glasnogovornike - zovu se XIXA.

To je bio njihov premijerni nastup.

XIXA  Močvara 12

Kao fanu filmova Waltera Hilla, Rodrigeza, Wendersa... ovaj koncert mi je sjeo tako da sam oko 1.30 kod kuće nastavio gledati filmske uratke samo da bi nastavio atmosferu iz dvorane. Bilo mi je jedino neugodno pred glazbenicima da nije bilo više ljudi u dvorani, zaslužili su...

Bend su osnovali Brian Lopez i Gabriel Sullivan, dugogodišnji suradnici Howe Gelba i njegovih Giant Sand, s kojima su nastupali u Močvari krajem 2015. godine. Godine sviračkog iskustva uobličili su kroz novu, šesteročlanu avanturu. Debitantski album "Bloodline" XIXA su objavili početkom 2016. godine za renomirane izdavače Glitterhouse Records i Barbès Records. Glazbeno odrasli na tradiciji spomenutih Giant Sand i Calexico, Lopez i Sullivan su zvuk benda proširili utjecajima psihodelije, kao i peruanske chiche. Šireći svoje vizije pustinjske glazbe, na albumu im se, kao gost iz druge pustinje pridružio i Iyad Moussa Ben Abderahmane, član saharskih Tinariwen i Imarhan. Uz višegodišnje sviračko iskustvo i jedinstvenu kombinaciju psihodelije, alt countryja i latino rocka, XIXA su već na prvom albumu glazbi koja dolazi iz Tucsona proširili granice i ostavili jak osobni pečat.

Uz Winstona Watsona na bubnjevima (u devedesetima tour bubnjar pratećeg benda Bob Dylana, svirao i s Giant Sand) XIXA zaokružuju postavu iskusnih muzičara, koji tek na živim nastupima izvlače maksimum iz svoje glazbe. Ovo je bio jedan od najzanimljivijih živih nastupa zagrebačkog koncertnog proljeća.