Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tomislav-goluban-blow-junkie

Nisam previše razmišljao niti sam išta želio čuti prije vremena... Mogao sam, ali jednostavno nisam želio pokvariti taj doživljaj kad CD stavim u uređaj i glazbena priča krene. A očekivanja su mi bila velika, jer ipak sve što radi Tomislav Goluban pratim od gotovo samih početaka i stoga ono što je usljedilo zatvorit će mnoga 'jalna' usta. Tomislav je ponovo stavio točku na i kad je riječ o relacijama na hrvatskoj blues sceni. Znam, neki će sada pronalaziti ovo ili ono samo da bi umanjili ono što se čuje, ali, ruku na srce, to u ovom slučaju jednostavno neće ići! Da dočaram i zašto…

Jednoga kasnog popodneva gledam kako disk nestaje u uređaju i uz prigušena svjetla  javljaju se streloviti bljeskovi plavičastih tonova. U mojim uređajima rađaju se tonovi koji opisuju novi studijski album "Blow Junkie", objavljen 22. prosinca prošle godine pod okriljem izdavačkih kuća Menart i Spona.

"Blow Junkie" nam donosi 16 autorskih pjesma izuzetno dinamičnog, visokooktanskog bluesa na engleskom jeziku. Etno-blues je možda neke iritirao, ali sada Tomislav postavlja neke nove granice,  kako u svom artističkom biću, tako i u prezentacijskoj formi, što cijeloj priči daje višestruki značaj. Sad se Tomislav ponovno okreće i vraća bazičnoj, svima jako inervirajućoj blues-rock svirci. Ona se ogleda u svojoj iskonskoj fazi. Čak inzistira na klasičnoj rock i blues postavi – gitara, bas i bubanj, uz male dodatke – što daje taj jednostavni zvuk koji tako žestoko odzvanja albumom. Tomislavov 'usnjak', pak, vodi glavnu riječ, što je i za očekivati, ali ovakvo uklapanje bilo je nešto što će kod poklonika bluesa sigurno izazivati veliko iznenađenje. U svoj toj, 'ajmo tako kazati, skučenosti, osjeća se ono istinsko bogatstvo i raskoš kakve ima samo blues.

Tomislav Goluban iza sebe ima 5 albuma; ovaj šesti po redu samo pokazuje da ovaj glazbenik neće niti želi odustati od onoga što mu je u žilama. U njegovoj krvi ima itekako puno bluesa; e sad, koja će forma izaći ovisi o onome što u glazbeniku kao osobi prevlada. Treba se voditi upravo time i onda problema uopće neće biti. To je upravo ono što krasi Tomislavovo umjetničko biće. O svemu sam Tomislav kaže: "Nismo li svi u nekom trenu života kockari? Pobjeđujemo, gubimo, a rizik je taj koji nosi neizvjesnost i uzbuđenje. Hodamo po rubu, hoće li nas na vrhu dočekati predivan pogled ili pad s litice nikad ne znamo, ali u tome je i čar, zar ne? U glavi mi je bio JJ Cale kojeg na bubnjevima prati Charlie Watts."  Jednako tako o albumu "Blow Junkie" kaže: "Nakon nosača zvuka na hrvatskom jeziku, skretanja u duboke etno vode, gostiju i različitih stilskih područja tradicijske glazbe Hrvatskog zagorja, htio sam se vratiti onom starom čistom bluesu, onom čemu me i ljubav prema toj vrsti glazbe privukla – sočnom kompaktnom i čvrstom zvuku bez previše ‘cifranja’. Uz nekoliko glavnih instrumenata, raspaliti svirku bilo je prilično oslobađajuće."

tomislav-goluban

 

A evo tko je sudjelovao u snimanju albuma:

Tomislav Goluban - usne harmonike, vokali
Lovro Šicel - el. gitare, cigar box, prateći vokali
Aleksandar Vešić - bas gitara
Igor Vugrek - bubnjevi
Nebojša Buhin - tremolo el. gitara (4)
Produkcija i miks - Dragutin Smokrović  'Smokva'

Sve u svemu, "Blow Junkie" nije sličan niti jednom albumu do sada, što je posebno vrijedno i važno istaknuti. Zašto? Iz jednostavnog razloga što s ranijim radovima nema puno veze niti stilski niti glazbeno, pa čak niti svojim sadržajem!

Iako gore spomenuta ekipa odlično 'praši', valja još dodatno istaknuti Tomislavovu svirku usnjaka, koja, kako godine prolaze, postaje i zrelija, jasno definirana, snažnija te nadasve originalna. Nema sumnje, iako smo mala zemlja, što se tiče usnjaka možemo se pohvaliti da nam istinskih majstora ovog malog, neuglednog, ali toliko strašno efektnog instrumenta ne manjka. Počevši od Nevena, preko Kreše i Lovre, tu su Tomislav i Igor, tu su, naravno, i drugi glazbenici koje nisam spomenuo, ali nije to namjerno. Doista, ne želim nikoga omalovažiti, već samo pokušavam širem auditoriju predočiti da smo čak i tu 'vrlo jaki'.

 
"Blow Junkie" će svojim sadržajem biti okosnica za neke druge glazbenike i albume s ovom tematikom, a to je dobro i osobito važno što se tiče daljeg razvitka bluesa u Hrvatskoj. Kako je nastajao album, postalo je vrlo izvjesno samo jedno, da jednostavno nećete uspjeti prepoznati čime vas je to Tomislav ponovo osvojio. A to uopće nije čudno kad se radi o skladatelju, sviraču usne harmonike te pjevaču njegovih kvaliteta, senzibiliteta i kredibiliteta. Njegov glazbeni izričaj krasi znalački spoj bluesa i hrvatske tradicionalne glazbe, što je dobrano dokazao svojim etno-blues albumima. Naravno, tu je na prvom mjestu strast, koju glazbenik mora imati kako bi sve što radi imalo smisla. Na drugom mjestu je razumijevanje i duboka određenost onome što je centar umjetnikova interesa. Na trećem mjestu svakako je snalažljivost, ili bolje napisati, sposobnost projiciranja osobne emocije kroz glazbu koju izvodite. Tomislav sve to ima i zato se u ovoj priči osjeća k'o doma! Treba istaknuti i činjenicu da se na ovom albumu Tomislav po prvi put pojavljuje i kao autor tekstova na engleskom jeziku. Još jedna stepenica prema gore u cijelom procesu stvaranja. 

PREPORUKA:
"Harp Rockin'", "Blow Junkie Boogie", "On The Roof", "Blues For Mother Earth", "Boogie 44", "Gambler's Blues", "Two Rockets", "Forhill's Boogie", "Freedom King", "Messin' With the Kid" i "Springtime Fever" samo su neke od skladbi koje moram istaknuti. A evo što još  sam Tomislav kaže: "Tijekom svoje glazbene karijere naprosto sam  'jeo' informacije koje je servirao BFG (Blues Festival  Guide op.a.), divio se glazbenicima koji su sadržajno bili zastupljeni i puno učio. Pošto je "Blow Junkie" direktno naslonjen na blues tradiciju, bojao sam se kako će biti prihvaćen u domovini bluesa. Dvosjekli mač, rekli bi neki. Slična situacija kao da stranci pokušavaju pjevati na kajkavskom narječju. Ja bi odmah prepoznao "falš":) Uglavnom, ako se dopalo stručnjacima BFG-a kvaliteta, snimljenog materijala je neupitna. Pitanje osobnih simpatija i glazbenog ukusa prepuštam Vama - potencijalnim konzumentima moje glazbe. Voli Vas TG."

Na kraju evo što donosi upravo BFG (Blues Festival Guide): "Croatia’s Tomislav Goluban is a true student of traditional  American blues and rock. He deserves and “A” for “Blow Junkie.” It’s upbeat, clever and funny. It will put a smile on  your face and tap in your toes. Creative take on “Messin’ with the Kid.” “Blow Junkie” is a nonstop party. I keep wondering when Tomi will come up for air!" - Tim Parsons, Blues Festival Guide (SAD, 2014.)

Više o svemu saznajte na:
www.goluban.com
https://hr-hr.facebook.com/TomislavGolubanBand
www.spona.biz
www.menartrecords.comPopis pjesama:

1.HARP ROCKIN’/(T. Goluban)/2:19
2.BLOW JUNKIE BOOGIE/(T.Goluban / R.L. Johnson)/4:15
3.ELECTRIC LIGHTS/(T.Goluban / R.L. Johnson)/2:58
4.GAMBLER’S BLUES/(T.Goluban)/3:53
5.ON THE ROOF/(T.Goluban)/3:20
6.BLUES FOR MOTHER EARTH /(T.Goluban)/3:29
7.BOOGIE 44/(T.Goluban)/2:22
8.DRIVIN’ & RIDIN’/(T.Goluban)/2:43 
9.FORHILL’S BOOGIE /(T.Goluban)/ 3:11
10.TWO ROCKETS/(T.Goluban)/3:37
11.UNTIL THE MORNING COMES/(T.Goluban)/3:11
12.FREEDOM KING/(T.Goluban)/2:31
13.MESSIN’ WITH THE KID/(M. London)/3:10
14.SPEEDIN’ TRAIN/(T. Goluban / Z. Kudelić, I. Kostelić, R.L. Johnson)/4:23
15.BLOW JUNKIE/(T. Goluban / R.L. Johnson)/3:40
16.SPRINGTIME FEVER/(T. Goluban / 4:54

(Menart / Spona)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike


IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici