Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Rory Gallagher - Irish Tour 74

Da sam ovo imao prije 40 godina, pitam se gdje bi mi bio kraj... Ajde, prije nekih 37 godina bio sam istinski sretan što sam se uspio dokopati tada duplog albuma "Irish Tour '74" Roryja Gallaghera. Naravno, sada nisam više mali, a ni mlad i nisam sklon nekom prevelikom oduševljenju te s dosta rezerve prilazim ovakvim izdanjima. Zna tu biti svega i svačega. No, mora se priznati, ovo je neka sasvim drugačija priča. Ovdje se u svakom fragmentu osjeća što to nude Rory i bend, kako oni to prenose svoju energiju i, naravno, kako to publika prima, a to je doista impresivno!

Raskošno izdanje Sony Music/Capo/Legacy/Eagle Records sadrži 8 diskova: 7 CD-ova i DVD. Time se obilježava 40 godina od izdanja duplog albuma s irske turneje, kao i samog održavanja: "Irish Tour '74 [40th Anniversary Deluxe Box Set]" Roryja Gallaghera mnogima već naslovom govori sve!

Priznajem, ruke su mi se znojile i u mom tijelu vladala je velika nervoza, jer u mojim ušima po prvi put se odvijala strašna stvar, do danas nisam to imao nigdje prigode čuti, a ni vidjeti. Rory Gallagher i ova turmeja predstavljen je izuzetno raskošnim izdanjem. Ono nam donosi neke od najslavnijih, a možda čak i najefektnijih tonskih zapisa ovog sjajnog glazbenika. Osim brojnih popratnih stvarčica koje prate CD-box, tu su neobjavljene pjesme sa svih nastupa, što svemu ovome daje posebnu čar. Da svima odmah bude jasno, što se mene osobno tiče, izvorni album "Irish Tour" jedan je od najboljih koncertnih blues-rock albuma ikad snimljenih. Svojim sadržajem vrlo učinkovito prenosi taj osjećaj uzbuđenja kakav je nastao u to vrijeme, tijekom niza nastupa u Belfastu, Dublinu i Corku početkom 1974. Nakon mnogih mjeseci turneje po Americi, Rory i bend, kojeg čine Gerry McAvoy (bas), Rod De’ath (bubnjevi) i Lou Martin (klavijature), poput tornada pogodili su obale Irske. Posljedica: golemi tsunami koji je potopio mnoge rock i blues fanove i zarobio ih zauvijek. Drago mi je da sam jedan od njih!

S druge pak strane, sve ono što je snimljeno na ovaj ili onaj način, sada je konačno potpuno dostupno svima. O tim tehničkim referencama dalo bi se raspravljati, moglo je ovako ili onako, ali, što je tu je... sada nema natrag. A to smo zapravo čekali sve ove godine. Naime, jasno je u potpunosti zašto su zapravo cijela ta priča i originalni album nastali na temelju tog sjajnog nastupa u Corku. I opet, s druge pak strane, prošlo je dvadeset godina od Roryjeve prerane smrti, a zanimanje za njegov rad i dalje ostaje na najvišoj razini. Upravo to potvrđuju ovi materijali koji su sadržani na ovoj ediciji i koji će svakog istinskog poklonika rocka i bluesa, ali i općenito moderne glazbe, ostaviti bez daha. Zašto? 44 do sada neobjavljene pjesme (što live a što studio) najbolja su garancija izuzetnog i fantastičnog glazbeno-scenskog slavlja, koji nam se samo tako, odjednom našao na dohvatu ruke. Nevjerojatno!

Ova osmerostruka kompilacija još je jedan u nizu istinskih glazbenih testamenata glazbe Roryja Gallaghera, gitarista koji je izvršio snažan utjecaj na gitarističke veličine kao što su Slash, Brian May i sam Eric Clapton.

Gallagher je rođen 2. ožujka 1948. u Ballyshannonu, u Irskoj, a umro je 14. lipnja 1995. u Londonu. Ma, zapravo gotovo uvijek mi je teško započeti priču o glazbeniku koji je dugo godina blistao kao jedna od najsjanijih zvijezda rock i blues scene. Rory je svoju karijeru i uspjeh gradio postupno, kao i mnogi prije i poslije njega, no bitna je činjenica da je on svoj uspjeh i karijeru temeljio na europskom kontinentu. Američki kontinent, odnosno, SAD nekako mu nisu bile primarna sfera interesa, što svakako pomalo čudi iz razloga što je njegov interes za američki blues i folk počeo kad je imao samo devet godina. Izražena fascinacija glazbenicima poput Leadbellyja, Buddyja Guyja, Freddieja Kinga, Alberta Kinga, Muddyja Watersa i Johna Lee Hookera bila je izuzetno jaka, pa stoga nije nikakvo čudo što su upravo oni izvršili najviše utjecaja na njegovu glazbu i na njegov gitaristički rukopis.

S jedne strane evidentno je ignoriranje domovine glazbe koju je tako volio i dobro izvodio, dok je s druge pak strane izražena totalna predanost bluesu kojeg su izvodili gore spomenuti glazbenici.

Stvarno, nadaleko su bili poznati njegovi nastupi, pa tako oni koji su malo više skloni proučavati te neke činjenice oko njegovog rada i djelovanja znaju da je u rokerskim i svim drugim glazbenim krugovima brujalo o njegovim maratonskim koncertima po raznim dvoranama i klubovima. A ova edicija to će itekako dobro i temeljito potvrditi. Bila je to turneja za pamćenje!

No, priča zapravo ide ovako... Rory je počeo ozbiljno i profesionalno raditi i snimati kada se preselio u London i osnovao legenadrni trio Taste. Svoj nastupni album snimili su 1969. u Engleskoj, a u razdoblju od 1969. do 1971. Rory je sa Tasteovcima snimio tri albuma prije nego što su se razišli. Od 1971. Rory nastupa pod svojim imenom nakon što je 1970. snimio svoj nastupni solo album "Rory Gallagher" za izdavačku kuću Polydor Records. Samo godinu kasnije izdaje "Deuce" (1971.), potom sljedi "Live In Europa" (1972.), "Blueprint" i "Tattoo" (oba iz 1973.), a legendarni dupljak "Irish Tour" (1974.) još jednom pokazuje kako je Rory 'strašan' izvođač kada su u pitanju nastupi uživo. Nakon toga, usljedili su "Against the Grain" (1975.), "Calling Card", snimljen za diskografsku kuću Chrysalis, obilježava 1976., a potom dolaze redom "Photo Finish" (1978.), "Top Priority" (1979.), "Stage Struck" (1980.) i "Jinx" (1982.)

Gallagher je bio dosta aktivan u tom razdoblju, snimao je materijale, neumorno nastupao diljem svijeta i nakon svega odlučio je uzeti jednu dužu stanku da se jednostavno odmori i dođe k sebi. Cijela priča kreće ponovo 1987., kada počinje ponovno nastupati, i tada izdaje album "Defender" (1988.). Njegov zadnji album, "Fresh Evidence", snimio je za Capitol Records 1991. Isto tako, ovdje je vrijedno spomenuti neke od njegovih najboljih trenutaka i radova, koji zapravo nisu objavljeni pod njegovim imenom, jer je radio i snimao sa svojim uzorima, s Muddyjem Watersom ("The London Sessions", Chess, 1972.) te s Albertom Kingom na njegovom albumu "Live", RCA/Utopia).

Svoje posljednje američke turneje odradio je 1985. i 1991. i tada, kao i prije, Rory je uvijek snagu crpio iz publike koja je pozitivno odgovarala i slala njemu toliko potrebne pozitivne vibracije koje je nedvojbeno stvarala njegova glazba. I opetovano, ova edicija to će itekako dobro i temeljito potvrditi.

Nažalost, na kraju cijela priča završava tužno i tragično, budući da je Rory preminuo uslijed komplikacija nakon transplantacije jetre 14. lipnja 1995. u svojoj 47. godini života. I što nam je ostalo – njegov diskografski opus, kojeg nedvojbeno krasi njegov izražajni gitaristički rukopis, odlični i neumorni 'stage performance' te toliko izraženo davanje publici. Ti su segmenti zapravo i zasigurno trajno svijetlo, koje nitko ne može ugasiti. Rory je svoju glazbu živio i izvodio je uvijek kao da mu je zadnji put, kao da želi dati apsolutno sve, svaki svoj atom snage, želje i osjećanosti. Njegov pomalo prljav blues optočen je briljantnim i ekspresivnim rock elementima, koji sjaje poput bisera, a rezultat su pjesme koje nitko ne može izvesti kao on. Njegov stil je toliko unikatan i originalan da to jednostavno nije moguće kopirati.

Pred vama, poštovani posjetitalji Blues Cornera, nalazi se 51 pjesma razmještena na 7 diskova, od kojih čak 44 slušate po prvi put: pravi lom, ekskluzivni materijali, čija je raritetna komponenta neoboriva istina. I sada bih možda trebao izvlačiti ili isticati, bilo koju ili koje pjesme, nema šanse! Izvolite se lijepo i udobno smjestiti i krenuti na putovanje od kojeg se doista nikada nećete u potpunosti oporaviti i svako malo u vama će rasti želja da ponovno krenete na to putovanje i tako unedogled.

PREPORUKA:
‘I've never seen anything quite so wonderful, so stirring, so uplifting, so joyous as when Gallagher and the band walked on stage. The whole place erupted, they all stood and they cheered and they yelled, and screamed, and they put their arms up, and they embraced. Then as one unit they put their arms into the air and gave peace signs. Without being silly, or overemotional, it was one of the most memorable moments of my life. It all meant something, it meant more than just rock n' roll, it was something bigger, something more valid than just that.' – Roy Hollingworth, Melody Maker

Više saznajte na:
http://www.rorygallagher.com
https://www.facebook.com/IrishTour74

Naručiti i kupiti ovu ediciju možete ovdje: http://www.myplaydirect.com/rory-gallagher/details/31248639

Sadržaj edicije Irish Tour '74 [40th Anniversary Deluxe Box Set], 2014. - Rorya Gallaghera:

Disc 1, CORK CITY HALL, 3rd and 5 January 1974 (74:06)

1. Messin' With The Kid
2. Cradle Rock
3. I Wonder Who (Who's Gonna Be Your Sweet Man)
4. Tattoo'd Lady
5. Walk On Hot Coals
6. Laundromat
7. A Millions Miles Away
8. Hands Off
9. Too Much Alcohol

PJESME: 1, 6 & 8 nisu prije objavljene

Disc 2, CORK CITY HALL, 3rd and 5 January 1974 (48:40)

1. As The Crow Flies
2. Pistol Slapper Blues
3. Unmilitary Two-Step
4. Banker's Blues
5. Going To My Hometown
6. Who's That Comin'
7. In Your Town

PJESME: 2, 3, 4, 5 & 7 nisu prije objavljene - "Banker's Blues" je cover Big Bill Broonzyja

Disc 3, DUBLIN CARLTON CINEMA, 2 January 1974 (55:11)

1. Cradle Rock
2. Tattoo'd Lady
3. Hands Off
4. Walk On Hot Coals
5. Laundromat
6. Too Much Alcohol
7. A Million Miles Away

PJESME: 1 - 7 nisu prije objavljene

Disc 4, DUBLIN CARLTON CINEMA, 2 January 1974 (52:29 )

1. As The Crow Flies
2. Pistol Slapper Blues
3. Banker's Blues
4. Unmilitary Two-Step
5. Going To My Hometown
6. In Your Town
7. Bullfrog Blues

PJESME: 1 - 8 nisu prije objavljene

Disc 5, BELFAST ULSTER HALL, 28 and 29 December 1973 (58:18)

1. Messin' With The Kid
2. Cradle Rock
3. I Wonder Who (Who's Gonna Be Your Sweet Man)
4. Tattoo'd Lady
5. Walk On Hot Coals
6. Hands Off
7. A Million Miles Away
8. Laundromat

PJESME: 1- 8 nisu prije objavljene

Disc 6, BELFAST ULSTER HALL, 28 and 29 December 1973 (58:00)

1. As The Crow Flies
2. Pistol Slapper Blues
3. Unmilitary Two-Step
4. Banker's Blues
5. Going To My Hometown
6. Who's That Comin'
7. In Your Town
8. Bullfrog Blues

PJESME: 1- 8 nisu prije objavljene

Disc 7, CITY HALL IN SESSION, 4 January 1974 (50:11)

1. Maritime (The Edgar Lustgarden Cut) - 2:32
2. I Want You/Raunchy Medley - 3:50
3. Treat Her Right - 4:11
4. I Wonder Who - 5:58
5. Too Much Alcohol - 7:01
6. Just A Little Bit - 8:17
7. I Can't Be Satisfied - 4:08
8. Acoustic Medley - 1:29
9. Back On My Stompin' Ground (After Hours) - 6:13
10. Stompin' Ground (Alternate Version) - 6:32

PJESME: 2, 4, 5, 7 i 8 nisu prije objavljene - studijske snimke
PJESME: 1, 3 i 10 nnalaze se na proširenim i remasteriranim CD
PJESME: 6 & 9 nalaze sa na 4 strani originalnog duplog albuma

Disc 8, DVD
171 minutni dokumentarni film "Irish Tour '74' kojeg je režirao Tony Palmer

(Sony Music/Capo/Legacy/Eagle Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - MikeIzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala