Blues Corner

Steve Howell  The Mighty Men - Friend Like Me

Iz izdavačke kuće Out of the Past, a uz posredništvo Blind Raccoon, dolazi nam album "Friend Like Me", benda Steve Howell & The Mighty Men. Ovaj album baš danas, 20. studenoga, ima službeni datum objave. 

Poklonici bluesa, a osobito oni koji vole smireniji blues izričaj, opuštenu gitaru uz pratnju osnovne ritam sekcije bez pretjeranih 'štoseva', mogli bi doći na svoje. Steve Howell pokušava nam predočiti svoje viđenje bluesa uz korištenje minimalnih tehničkih mogućnosti i dostignuća. Njegove pjesme na albumu "Friend Like Me" nemaju previše filozofije. Naime, radi se čisto subjektivnom viđenju prezetacije tradicionalnog bluesa upakiranog u dovoljno modernističkih glazbenih elemenata. Gitara Stevea Howella u svim pjesmama ima jednaku razinu izražajnosti, a vokal se stalno trudi zvučati 'crno', mada osobno mislim da to uopće nije bitno. Naime, kao i svaki slušatelj, i ja uvijek očekujem da će određena pjesma ili album izazvati kakvu-takvu reakciju u meni i na svu sreću to se ovdje i dogodilo.

Steve Howell nije tako mlad, rođen je 24. listopada 1952. u Marshallu, u američkoj saveznoj državi Teksas, i to bi već trebala biti značajan podatak kada se radi o prezentaciji bluesa.

Obradi i preslušavanju albuma nisam pristupio tek toliko da se i to odradi, ne, to nikada nije i neće biti moj stil. Svakom albumu pristupam s jednakom dozom interesa i onda jednostavno čekam što će se dogoditi. To traži da se akumulira dovoljan broj vrlo važnih i potrebnih čimbenika koji mi osiguravaju da se u potpunosti posvetim određenom albumu. Naime, u svojim tekstovima uvijek pokušavam prenijeti jednostavno svoje viđenje predmetnog albuma. Naravno, nekada mi to uspijeva u potpunosti, nekada malo manje, a nekada vrlo teško. Ovaj put kao da je bilo više sreće i većina pjesama je uspjela doprijeti do mene i izazvati 'ono nešto'.

Steve Howell je bez sumnje inspiriran djelom Mississippi Johna Hurta. On i dalje ustraje na svom putu, na svojim težnjama da njegova prezentacijska forma ima snažnijeg odjeka kod publike, da sve dobije veću i višu razinu dojmljivosti i lagane percepcije, baš takve prezentacijske forme.

Za svoj peti album Howell se ponovno udružuje s trojicom prijatelja, koje naziva Mighty Men, a oni su: Chris Michaels (električne i akustične gitare), Dave Hoffpauir (bubnjevi) i Jason Weinheimer (bas). Ovaj kvartet snimio je deset pjesmama o svojim junacima, mentorima, ali i dragim, starim prijateljima. Stoga, ovaj album u svojoj prvotnoj nakani ima za cilj pokazati da je glazba ogromno područje koje zahtijeva permanentno istraživanje cijeli život. "Friend Like Me" istinski je dokaz ogromne vrijednosti i značaja kulture američkog juga, gdje su se rodili jazz, blues, gospel, country i rock & roll.

PREPORUKA:
Nekako mi se čini da smo konačno, nakon dosta vremena, Steve Howell i moja malenkost izašli na zajednički put. Na prijašnjim albumima, koliko god ulagao truda, nisam uspio proniknuti u nesumnjivo znalački rad i stvaralaštvo ovog glazbenika.

Oni koji poznaju njegov rad jako dobro znaju da Steve preferira akustični blues. No, ovaj put pridružili su mu se njegovi prijatelji The Mighty Men i nekako je sve dobilo pomalo drukčije konture i konotacije.

Ovaj put Steve je snimio album s kojeg ću vam svakako istaknuti sljedeće skladbe: "Aberdeen", "Mississippi Blues", "Elder Green Is Gone", "Little Sadie", "Roustabout", "Viola Lee Blues" i "Me & My Uncle".

"Friend Like Me" Stevea Howella i The Mighty Men preporučam svima koji u predvečerje žele uživati u smirujućem bluesu, gdje nema velikih oscilacija i takva prezentacijska forma uspijeva pobuditi sve one nama slušateljima poznate emocije. Shodno tome sama namjera albuma ima uspjeha i to je zapravo i najvažnije. Zar ne?
Više možete saznati na:
http://www.stevehowell.ws
https://www.facebook.com/stevehowellandthemightymen
www.myspace.com/stevehowellmusic
www.blindraccoon.com

Popis pjesama:

1.Another Friend Like Me
2. Aberdeen, Mississippi Blues
3. Elder Green Is Gone
4. Oh, Lord, Search My Heart
5. Little Sadie
6. Roustabout
7. This Old Hammer
8. Viola Lee Blues
9. Me & My Uncle
10. Pretty Flamingo

(Out of the Past / Blind Raccoon)

DISKOGRAFIJA:
Friend Like Me (2015 Out Of The Past Music)
Yes, I Believe I Will (2013 Out Of The Past Music)
Since I Saw You Last (2010 Out Of The Past Music)
My Mind Gets To Ramblin’ (2008 Out Of The Past Music)
Mississippi Sea - Buddy Flett (2007 Out Of The Past Music) - Executive Producer & Vocals
Out Of The Past (2006 Out Of The Past Music)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Hit dana

Jamie xx || Baddy On The Floor


Jamie xx || Baddy On The Floor

harvest

Na današnji dan

Na današnji dan 1964. rođen je Maynard James Keenan, pjevač progressive metal sastava Tool... OPŠIRNIJE

Blues corner

Corey Harris Insurrection Blues

Controfigura - "Non ho più segreti"

glazba koju čujem je moderna, kvalitetna i u potpunosti mi odgovara kada ju slušam... OPŠIRNIJE

Slučajnih 5

Filthy Habits Filthy Habits
Farewell To Freeway
2011 3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici