Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bonamassa greek

Joe Bonamassa glazbenik je koji doista ne prestaje sa svojom diskografskom aktivnošću. 23. rujna J&R Adventures, Mascot Label Group i Provogue donose nam njegov live album "Live At The Greek Theatre".

I dalje u tradiciji odavanja počasti velikanima bluesa, poglavito blues gitare, Joe Bonamassa ide dalje i ne odustaje, a to nam govori da je duboko i neporecivo predan održanju žive tradicije bluesa i to njegove najbolje, najefektnije prezentacijske forme, a to je svirka uživo. S njim nastupa bend od 11 članova, a između ostalih tu su: Anton Fig (bubnjevi), Kirk Fletcher (gitara), Michael Rhodes (bas), Reese Wynans (klavir, Hammond orgulje), Lee Thornburg (trube, puhački aranžmani), Paulie Cerra (saksofon), Nick Lane (trombon) te prateći vokali, izvrsne Mahalia Barnes, Jade MacRae i Juanita Tippins. Svi oni, predvođeni Bonamassom, preplavljuju nas bluesom koji vas zasigurno neće ostaviti mirnim i ravnodušnim, dapače!

Glazba tri kralja (Albert, BB i Freddie) nikoga neće ostaviti na miru; Joe je odlučio pokazati kako kroz dva sata sjajne, nadahnute svirke itekako štuje ovu trojicu kraljeva blues gitare. Big band zvuči izuzetno, nema mjesta za nikakve propuste i kikseve, radi se o izuzetno profesionalnom pristupu ovoj tematici i zapravo sve 22 skladbe zaslužuju našu pozornost i respekt. S druge pak strane, čini mi se da se nekako posebno izdvajaju izvedbe "The Thrill Is Gone", "Boogie Woogie Woman", "Let The Good Times Roll", "Ole Time Religion" i posebno izvedena "Oh, Pretty Woman". Ma, zapravo teško je odrediti što je tu bolje, efektnije i atraktivnije.

Naime, Joe je daleko otišao u prezentacijskoj perfekciji. Možda to i nije glavna odlika bluesa, ali Joe to doista odlično radi. Ne vjerujete...? Molim lijepo, poslušajte ovaj album i vjerujem da ćete osjetiti kao da ste u pravom 'devetom' nebu. Da, ono je plavo i to vam paše, to vam odgovara i zašto ne... na kraju krajeva.. pa vi ste to ipak zaslužili.

Na koncertima Joea Bonamasse osobno sam se uvjerio koliko je predan izuzetno perfekcionističkoj prezenatciji onog što voli i, što je najbolje, on to ne skriva već upravo suprotno, to je doista njegova velika odlika. Svaka mu čast! S druge pak strane, on je glazbenik koji je toliko predan onome što radi da nitko u svijetu bluesa nema takav 'sound', nema takvu produkciju i sve ostalo donijelo mu je nesagledivi status u blues krugovima, istinskog majstora i čovjeka koji predvodi mnoge 'mlade' blues snage u neprestanoj misiji očuvanja bluesa.
Joe Bonamassa je gitarist koji svoju glazbu čvrsto temelji na bogatoj ostavštini gitarističkih majstora kao što su Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton i Jimi Hendrix. On je jedan od onih koji traže svoj glazbeni izričaj u glazbi ovih gitarističkih majstora ali svemu tome dodaju još i veliku količinu svojih glazbenih ideja, a svojim kompozicijama daju svoj originalni štih i na taj način stvaraju glazbu koja plijeni pozornost svekolike rokerske ali i blues publike diljem svijeta.
Ako je Joe Bonamassa na svojim počecima bio ortodoksni rock/blues gitarist kojeg su mnogi trpali u onaj svima znani 'Texas Blues' onda je svojim predanim radom zasigurno dobio status gitarist koji jednostavno prezentira svoju glazbu. To je zaista velika i drastična razlika. Osobno, držim da je i sam Joe toga svjestan i da i sam želi upravo to i biti, gitarist, glazbenik koji zajedno sa svojim bendom izvodi glazbu. Kako se ona zove, to uopće nije bitno, naravno, to je i težnja svakog ozbiljnog glazbenika, koji želi uspjeti i raditi na svojoj karijeri. Budući da je pred njim još duga i, nadam se, još uspješnija i bolja glazbena karijera, Joe jednostavno mora i dalje napredovati u svakom segmentu glazbenog stvaralaštva.
Osobno se nadam da ćemo još dugo svi zajedno uživati u njegovoj glazbi. Nema sumnje, njegov gitaristički rukopis ima tu dozu virtuoznosti, originalnosti i osobnosti, koju ima samo on. Nema ga smisla posebno hvaliti niti secirati, jer njegovi albumi govore sve.

I DVD i CD formati nude nam glazbu koja samo po sebi ima odlike strašnog koncertnog nastupa. Od prve do zadnje stvari Joe nas suvereno vodi kroz svoj nastup, on u svakom trenutku zna što hoće, što može i što želi. Ta dojmljiva lakoća kojom nas vodi kroz svoju set listu od nas samo traži da uživamo.
Nakon svega, nabavite ovo izdanje što prije i sjednite, opustite se i jednostavno dozvolite da glazba učini svoje i uživajte! Ništa manje ni više. Joe Bonemassa 'the guitar wizard' je pred vama.

PREPORUKA:
Ova nova edicija sadrži DVD i CD "Live At The Greek Theatre" i samo je logičan slijed priče koja je započela prije dvije godine Bonamassinim projektom "Muddy Wolf at Red Rock", koji je bio posveta glazbi Muddyja Watersa i Howlin' Wolfa. U kolovozu prošle godine snimljena je ova posveta glazbi The Three Kings Of the Blues i Joe ide dalje u svojoj misiji "Keeping The Blues Alive" i... svaka mu čast!

Više o svemu saznajte na:
https://jbonamassa.com
https://hr-hr.facebook.com/JoeBonamassa/

Sadržaj edicije:

DISK 1.
1. See See Baby
2. Some Other Day, Some Other Time
3. Lonesome Whistle Blues
4. Sittin' On The Boat Dock
5. You've Got To Love Her With A Feeling
6. Going Down
7. I'll Play The Blues For You
8. I Get Evil
9. Breaking Up Somebody's Home
10. Angel Of Mercy
11. Cadillac Assembly Line

DISK 2.
1. Oh, Pretty Woman
2. Let The Good Times Roll
3. Never Make Your Move Too Soon
4. Ole Time Religion
5. Nobody Loves Me But My Mother
6. Boogie Woogie Woman
7. Hummingbird
8. Hide Away
9. Born Under A Bad Sign
10. The Thrill Is Gone
11. Riding With The King

(J&R Adventures / Mascot Label Group / Provogue)

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima