Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Slušao sam dosta albuma, ali rijetko se događa da vas nešto totalno pogodi, oslobađa. Doista, rijetko se događa da se ostane zbunjeno gledati ispred sebe, da se priča okrene 100 na sat i da jednostavno ne znate kamo biste se okrenuli.

"Rise Up" s potpisom Harper and Midwest Kind je upravo jedan od takvih albuma. U 20. godini 21. stoljeća, sa svojih šest desetljeća za vratom osjećam se potpuno iznenađeno. Čudim se sam sebi i pitam se jesam li uopće upoznao blues i čemu sve to?

41 minuta ovog albuma ostavila me kao malo dijete koje nikada nije zapravo imalo prilike spoznati glazbu koju voli. Ma što se to dogodilo?

Kako se redaju pjesme koje čine ove album, tako se moja glazbena osobnost lomi, jer pred mojim nosom se ovdje nude neke potpuno nove, drugačije fore, prezentacijski pristup i, ako baš želite, nova percepcija bluesa.

Harpist Peter D. Harper rođen je 1970. u Engleskoj ali dolazi nam iz Pertha i nudi nam blues koji sadrži elemente kao da su ga izmislili Aboriđini. Slušajući album osjeća se kao da je taj blues zapravo nastao u Australiji i tako snažne blue vibracije doista ovaj put ne stižu s delte Mississippija!

Moje oduševljenje ovim glazbenikom i njegovom glazbenom ponudom izuzetno je bitno i opravdano samo iz razloga te nove, svježe i potpuno drugačije prezentacijske forme, koja opravdava ama baš sve!

Od 1997. do 2020. Peter D. Harper snimio je 11 albuma, što samo govori o njegovom radnom potencijalu i stalnom radu i napretku. Njegova neobična naklonost bluesu i "roots" glazbi uključuje uporabu australijskog autohtonog instrumenta - didgeridooa. Stoga sa svojim bendom Midwest Kind i najnovijim izdanjem snažno "drma" općenito svjetkom blues scenom, a zahvaljujući američkoj izdavačkoj kući Access Records njegov novi album "Rise Up" otvara neke potpuno nove glazbene priče.

Činjenica je da ga je u blues "ufurala" djedova kolekcija blues "plejki" koja je imala albume Howlin 'Wolfa, Sonnyja Boy Williamsona II, Muddyja Watersa i Little Waltera: s takvih pozicija i temelja teško da se može fulati. Njegova svirka "usnjaka" to nam itekako snažno dočarava.

PREPORUKA:
Usrdno vas molim da sami poslušate o čemu se ovdje radi i da se jednostavno i sami uvjerite da vam Harper and Midwest Kind donose nešto izuzetno novo!

Više saznajte na:
harper.biz
https://www.facebook.com/HarperandMidwestKind/
https://open.spotify.com/artist/0kqjMIDhc7wA1aoJD1aOuY
https://twitter.com/harperband
https://www.youtube.com/peterdharper

Popis pjesama:

1.Rise Up/4.54
2. Blues I Can't Use/3:37
3. I Still Got You/3:23
4. Hateful/3:39
5. Heavy Horses/4:47
6. Talk To Me/3:38
7. World's Insane/4.12
8. Welcome Home/4:07
9. Let You Go/3:33
10. Peaceful /4:35

(Samostalno)

Diskografija:

Pod imenom: Harper
Live at the Soup Kitchen, 1997/Self
Glass on the Stepping Stone,2000/ Full Moon Records
Live at St. Andrews, 2002/ Full Moon Records
Way Down Deep Inside, 2003/ Full Moon Records
Down to the Rhythm,2005/Blind Pig Records
Day by Day, 2007/Blind Pig Records

Pod imenom: Harper and Midwest Kind
Stand Together, 2010/Blind Pig Records
Live at the Blues Museum,2012/ Bluharp Records
Bare Bones,2013/ Bluharp Records
Show Your Love,2016 / Bluharp Records
Rise Up,2020/ Access Records

Your bluesy,
Mladen Loncar - Mike