Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tomása Donckera nije bilo u mojoj fonoteci sve do sada. Ma, fućkaš tu "spiku", malo se ljudi uopće usudi početi nešto raditi kada je u pitanju glazbeni opus velikog Chestera Arthura Burnetta, daleko poznatijeg kao Howlin' Wolf. Posebno je to vrlo, vrlo "sklizak teren" kada se radi baš o njegovoj nevjerojatno dojmljivoj prezentacijskoj ekspresiji.

Jučer, 4. ožujka, True Groove Records objavili su album "Moanin' At Midnight", kojeg radijski promovira Frank Roszak.

Ma, već znate, zahvaljujući upravo Franku imam priliku sve to podijeliti s vama i zbog toga sam izuzetno ponosan i sretan. Naime, prvo sam ugodno iznenađen što Tomás Doncker doista nema nikakvog straha i pjesme Howlin' Wolfa izvodi baš na svoj način sa dužnim poštovanjem prema svim onim vrijednostima "old school bluesa".

Pjevač, tekstopisac i gitarist Tomas Doncker prisutan je na glazbenoj sceni New Yorka više od dva desetljeća. Bio je u skupinama kao što su James Chance i Contortions, Defunkt, Loose Jointz i drugima. Snimao je i s jazz pijanistom Masabumijem Kikuchijem i saksofonistom Sadaom Watanabeom. Za album "Moaning At Midnight: The Howlin' Wolf Project" okuplja svoj sastav kako bi napravio album koji je zapravo na mnogo načina moguće slušati. Nema nikakve dvojbe, kompleta ekipa odaje počast jednom od velikana bluesa kroz snažne ritmove i riffove, a bez obzira na to ipak su napravili album koji je originalan i nevjerojatno vrlo osoban, onako, baš njihov! U čemu je kvaka?

Tomás Doncker (vokal, gitare), Nick Rolfe (orgulje i klavijature), Josh David i Kevin Jenkins (bas), James Dellatacoma (gitare), Artur Uronen (pedal steel /lap steel gitare), Damon Duewhite i Mike Faulkner (bubnjevi), David Barnes (harp) i Mark Henry (saksofon) ispričali su, oprostite, ispjevali i odsvirali jednu od dojmljivijih posveta ovom velikom majstoru bluesa koju sam imao prigode čuti.

Čvrsto, s puno "muda" ova ekipa ore po svemu što spada u tzv. "best of" izvedbi Howlin' Wolfa, niti jednog trenutka taj svoj film ne prestaju gledati, već dapače idu sve dublje i dublje, a da bi potom imali sjajnu prigodu čuti kako neke pjesme izvode uživo. Nad svime bdije duh velikog blues majstora, koji se vjerojatno smješi i zadovoljno klima glavom u ovom opako zaraznom ritmu.

Pred nama je strašan bend, koji svira pjesme Willieja Dixona u dojmljivoj performansi Howlin' Wolfa, ali na potpuno svoj način, dok Tomás Doncker uopće ne pokušava oponašati glas ovog velikana već sve ispjevava svojom originalnom vokalnom modulacijom i priznajem to još nisam imao prigode čuti. Još uvijek ne mogu doći k sebi, u potpunom sam šoku.

Kada netko s toliko poštovanja i znanja zagrize tako veliki zalogaj kao što je glazbeni izričaj Howlin' Wolfa, onda, dragi moji "blues lovers", taj "netko" itekako zna što i kako treba.

Kada sam dobio album ponajprije sam mislio da je to samo još jedan u nizu albuma koji koristi izvedbe pjesama Wolfa da bi se dodvorio blues fanovima, koji su ionako slabi na ovog legendarnog blues majstora a kada ono...! Ovo je album koji daje svoju glazbu, koji daje svoju glazbenu formu, da bi se svima nama pokazalo da jednostavno treba biti svoj, da treba vjerovati u sebe i da treba imati i znanja, a i "muda" da nam se ponudi ovako nešto. Izvrsno... ne, briljantno... da, opako... da, vraški dobro... da, da,da! Ma, kapa dolje, i doista svaka čast Tomásu Donckeru i bendu, doista su fenomenalni.

PREPORUKA:
Tomás Doncker & The Blues All-Stars je ime koje jednostavno morate percipirati i zapamtiti. Njihov album “Moanin’ at Midnight: The Howlin’ Wolf Project” je doista istinsko autorsko glazbeno djelo, koje odaje počast legendarnom blues majstoru i to na 1000% originalni način i na koji će se ama baš svi otkačiti i pasti na stražnjicu.

Želite li dubinske sekcije poznatih izvedbi Howlin' Wolfa, slušajte ovaj album. Ako ste moderno dijete 21. stoljeća i niste za prošlost, poslušajte "Moanin' At Midnight" (Ras Jah Ames Dub Mix) i vjerojatno će vam se odvaliti donja čeljust! Da netko tako može raspjevavati Wolfa... to jednostavno, nisam mogao niti sanjati i da pritom tako upečatljivo zvuči.

Na kraju tu su i snimke uživo u kojima imate sjajnu priliku čuti kako to sve zvuči, razdire i dere sve pred sobom.

Dragi moji, ne dvojite niti sekunde, već što prije dođite do svog primjerka ovog istinskog remek-djela!

A evo kako to i drugi čuju: "One of the reasons Moanin’ at Midnight’ works is because of the obvious similarities between Howlin’ Wolf and Doncker, who both possess outstanding voices and are masters of their instruments.” - Stereoboard.com

“Whether you are familiar with Wolf’s original material or are new to the Blues, this is a great album — original and yet strongly reflective of the era and style of Mr Wolf. Blues with class. Doncker and Co. nailed it.” - Somethingelsereviews.com

Više o svemu saznajte na:
www.tomasdoncker.net
https://www.facebook.com/tomasdoncker
https://tomasdonckerband.bandcamp.com
https://open.spotify.com/album/3IUMi0Tw0CDKGHnho37C0b
WWW.FRANKROSZAKPROMOTIONS.COM

Popis pjesama:

1. Evil /3:49
2. Killing Floor /4:52
3. Back Door Man /5:57
4. Moanin' at Midnight /4:27
5. Spoonful /5:04
6. Blind Melon Morpheus (Missed the Train) /1:22
7. Shook Down /4:54
8. I Ain't Superstitious /4:29
9. Smokestack Lightning /4:11
10. Moanin' at Midnight (Ras Jah Ames Dubmix) 05:25

(True Groove Records / FRRP)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture