Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Prije nekoliko tjedana preko Rick Lusher Promotions i izdavačke kuće Blue Kitty Music primio sam album "Play with Fire" glazbenice Liz Mandeville, koji je objavljen 7. ožujka ove godine.

Mnogi opisuju ovaj album kao povratnički, no osobno čini mi se da je to ustvari samo logičan slijed stvari, jer je zapravo nastao kao posljedica životnih i profesionalnih dilema, kretanja i odluka. Kada je prije četiri godine Liz razmišljala i dvojila što i kako činiti i u kojem smjeru ići, ovaj album izravna je posljedica cijele te ne baš ugodne priče.

Ovaj put Liz se vraća natrag na raskrižje u državi Mississippi i taj njezin povratak snažno obilježava gospel ugođaj, tradicionalistička struktura pjesama, dojmljiva gitara, opori vokal a uz prateće glazbenike cijeli album zapravo zvuči tako "rootsy". No, to je taj njezin delta blues 21. stoljeća.

Neobično mi je drago kada čujem ovako dobre i nadahnute materijale. Liz Madeville iza sebe ima već niz albuma a sada nam nudi svoj novi studijski uradak "Play with Fire" o kojem sama kaže: "You have two choices in life. You can play it passive or Play with Fire. I’m bringing the heat."

Da i ovaj put se okružila s odličnim glazbenicima, koji su svaki u svom "fahu" pružili i dali ono najbolje! Svakako ću spomenuti francusku gitaristicu Sophie Malbec, koja je Liz jednostavno otvorila oči kada je u pitanju svirka gitare. A na albumu su još radili gitarist Philippe Fernandez, odnosno, Big Dez, zatim Dario Lombardo, Peter Struijk, Minoru Maruyama, Gilles Gabisson, bostonska blues violinistica Ilana Katz Katz, gitarist Johnny Burgin i violinistica Anne Harris. A posebno valja naglasiti da je sve sjajno snimio Jim Godsey.

Ova ekipa okupila se pod okriljem diskografske kuće Blue Kitty Music, koja je zapravo nastala u suradnji Liz Mandeville i pokojnog Willieja "Bg Eyes" Smitha, što je zapravo otvorilo dodatni prostor svim glazbenicima. Naime, ništa ne treba planirati, niste podložni nikakvim diktatima i cijela priča dobiva izuzetno opušteni karakter. Možda baš zbog tih činjenica mnogi glazbeni kritičari nisu baš bili pretjerano skloni albumu "Play with Fire". Nekako sam stekao dojam da ako se radi o nekim nepoznatim diskografskim kompanijama, ako su to male nezavisne izdavačke kuće, onda službena kritika ponekad zna biti vrlo oštra, da ne napišem zločesta. No, svi mi jako dobro znamo od kuda vjetar puše… to ako ste veliko ime i ako iza vas stoji velika diskografska kuća, to nije nikakva garancija da će sve biti OK. Na kraju krajeva, već godinama sam svjedok koliko ima odličnih glazbenika, sjajnih albuma, koji samo traže medijski prostor za svoju prezentaciju i afirmaciju. Isto tako znam da nije baš tako jednostavno doći do tog prostora, pa baš iz tog razloga BLUES CORNER, ali i radijska emisija BLUES ZA VAS otvaraju taj medijski prostor i na to sam osobno izuzetno ponosan. Posebno mi je žao što je Willie umro a isto tako znam da bi bio itekako ponosan na ovaj glazbeni uradak.

I stoga, pred nama je jedan vrlo fleksibilan i solidan blues album. Znalačkom uporabom različitih glazbenih elemenata Liz je dala svoj sada već prepoznatljivi pečat prezentacijskoj formi. Naravno, tu je i odlična ekipa koja djeluje tako opušteno, tako usvirano i razigrano da to već osjećate od samog početka, od prve pjesme "Bailing The Titanic" pa do zadnje "Poor Robert Johnson". Ovako raskošna ekipa mora dati dobre rezultate i tu nema nikakvog spora, stoga bih tu posebno izdvojio: "Boss Lady (The Boss Is Back)", "Comfort Food Blues", "How Many Times", "I Just Cry", "Joliet Town", "Just Give Her Chocolate" i "Poor Robert Johnson"

Liz sa svojim bendom već više od dva desetljeća nastupa kako u Americi i Kanadi, tako postupno njezina popularnost raste u Europi, osobito u zemljama Beneluksa. Ono što je osobito važno je njezina permanentna nazočnost na chicago blues sceni, koja svojom raznolikošću ne dozvoljava da se bilo tko opusti i da spava na nekada stečenim lovorikama. Izuzetno je bitan stalan rad, inovacija, napredak i neugasiva žudnja da se uspije.

Dosadašnjim albumima Liz je potvrdila svoju kvalitetu, a, eto, ovim novim albumom dala je do znanja da će konačno učiniti sve kako bi učvrstila svoje pozicije i na našem kontinentu. Osobno, preslušavajući album "Play with Fire", dobio sam dojam da se radi o pravom albumu tradicionalnog bluesa. A to je i glavni razlog što ovako otvoreno i direktno podupirem njezin rad i djelovanje.

PREPORUKA:
I stoga, nema vam druge, morate sami provjeriti o čemu se ovdje radi: bez straha, album "Play with Fire" ima čvrste temelje za onaj pravi štih koji vuče na onaj blues ugođaj, koji kod slušatelja stvara samo ugodu.

Više o svemu možete saznati na:
www.lizmandeville.com
www.facebook.com/pages/category/Musician-Band/Liz-Mandeville-the-Blue-Points-75430358101/
music.apple.com/us/album/playing-with-fire/1500790662
www.CDBaby.com

Popis pjesama:

1. Bailing The Titanic 3:35
2. Boss Lady (The Boss Is Back) 4:40
3. Comfort Food Blues 5:04
4. Everybody Got Wings 5:17
5. He Loves My Biscuits 3:37
6. Hey Babe Ya Wanna Boogie 1:53
7. How Many Times 3:45
8. I Just Cry 4:58
9. Joliet Town 5:49
10. Just Give Her Chocolate 3:29
11. Keep On Workin' 3:07
12. Online Love Affair 4:50
13. Poor Robert Johnson 4:08

(Rick Lusher Promotions / Blue Kitty Music)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike