Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zahvaljujući Wiebke Etzien iz Timezone Records imamo prigodu čuti da je 8. svibnja ova izdavačka kuća objavila novi studijski album Michaela van Merwyka, "The Bear".

Tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020. trajao je proces nastanka i snimanja ovog albuma. Ekipa predvođena Michaelom van Merwykom (vokal, gitare) ušla je u studio i bez ikakvnih naknadnih tehnikalija snimili su zdušno ovaj meni posebno drag album. Christian Dozzler (klavir i usna harmonika), Micha Maas (bubnjevi, udaraljke) i Tobi Fleischer (kontrabas, bas) bez puno pripreme ušli su u studio i kao nekada stari blues glazbenici sve snimili doslovno od prve!

Od jedanaest pjesama samo tri nije potpisao MvM, što svakako puno govori o njegovom autorskom glazbenom biću. Njegova glazba duboko zadire u blues i roots glazbu. Ovaj njemački blues glazbenik već je istinski veteran europske blues scene. No, bez obzira na tu činjenicu, Michael se ne ustručava istraživati, tražiti i činiti neke nove "stvari".

Na albumu "The Bear" MvM na vrlo ekspresivan način isporučuje svoju glazbenu viziju. Nakon preslušavanja pred vama se otvara jedan potpuno novi plavičasti svijet kroz koji nas MvM itekako umješno i sigurno vodi. Nema tu nikakve dileme, sve skladbe zvuče itekako iskreno, uvjerljivo i atraktivno. I to bez obzira što je blues forma zapravo vrlo simplificirana. Pored toga u ovakvoj maloj postavi muljanja nema, jednostavno svatko će pokazati što zna.

Michael van Merwyk je hrabar i samouvjeren glazbenik koji doista jako dobro poznaje ovu tematiku. Onako, među nama, ta prezentacijska forma odiše svježinom i neovisnošću, a neki čak vuku poveznice od američke glazbe do tzv. "Euro Style", što je svakako novina na ovim prostorima.

Naime, Michael svojim režećim vokalom koji ide u paraleli između Dr. Johna i Johnnyja Casha, te izuzetnom svirkom gitare oko sebe stvara blještavu auru, koja u sebi odaje "sound" funka Johnnyja Guitar Watsona, ali i emocionalno ispunjene svirke poput Alberta Kinga. Njegov stil je nepogrešiv i instrumentalno, vokalno i emocionalno i zato je i nazvan "American Blues – Eurostyle". Ovakvo tituliranje zaista ima svrhe i takav naziv zapravo govori sve. No, još kada mu se priključe gore navedeni glazbenici sve poprima potpuno nove i drugačije konotacije.

A ako slučajno niste znali, Michael van Merwyk & Blue Soul njemački je blues sastav, koji je u veljači 2013. osvojio drugo mjesto na International Blues Challengeu u Memphisu. Njihov uspjeh europska blues scena popratila je samo jednom riječju – senzacionalno!

To je bio prvi put da je neki europski bend osvojio tako visoko mjesto na ovom prestižnom blues natjecanju u tada 29 godina njegova postojanja. To je podatak koji svakako treba respektirati i stalno isticati bez imalo dodvoravanja bilo kome, jer to je jednostavno istina!

Kroz 11 skladbi u gotovo 49 minuta MvM i bend zorno pokazuju kamo ovaj glazbenik puca i to čini itekako uspješno! Sadržaj ovog albuma to mu neupitno garantira i odaje koliko je velika njegova glazbena širina i kako on ama baš svaku pjesmu može podrediti svojoj prezentacijskoj formi.

PREPORUKA:
Album "The Bear" Michaela van Merwyka treba jednostavno preslušati što više blues znalaca a potom će se "usmenom predajom" samo širiti pozitivna priča oko albuma i ovog glazbenika.

A ovaj moj tekst jedan je od elemenata, koji će svakako doprinijeti da se pronese glas o njegovom radu, o njegovoj ekspresivnoj glazbi, koja tako spontano klizi između sjajnih ljubavnih pjesama nabijenih emocijama i tvrdih, čvrstih tema koje vas tjeraju da album stalo slušate ispočetka!

Na kraju krajeva, meni osobno, kompletan sadržaj albuma "The Bear" jako je dobro "sjeo" i baš zato nema nikakvog razloga da vam ne preporučim da se i sami uvjerite o čemu se radi. Vjerujte, vrijedi pokušati!

Više o svemu saznajte na:
www.bluesoul.de
https://www.facebook.com/vanmerwyk
www.timezone-records.com
https://TimezoneRecords.lnk.to/thebear
https://instagram.com/mvanmerwyk/

Popis pjesama:

1 Shotgun Boogie 3:42
2. Blues Stop knocking 3:12
3. Sometimes Angles Come In Red 4:01
4. The Bear (Acoustic) 4:35
5. We're Human 4:14
6. It's Fun Being Crazy 4:05
7. Deep Blue Sea 5:39
8. Bad Blues 4:13
9. Fool Yourself 2:54
10. Dark & Stormy Night 5:05
11. The Bear (Reprise) 7:07

Snimano, miksano i masterirano u Watt Matters Studio od Henning Stranda.
Ovaj CD snimljen je uživo u studiju tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020.

(Timezone Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike