Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Elmore James (27. siječnja 1918. - 24. svibnja 1963.) jedan je od najeminentnijih blues glazbenika uopće. Mnogi ga danas prepoznaju kao začetnika i oca električne slide gitare.

Već sam naziv albuma "Elmore's Blues", kao i imena izvođača – Wayne Nicholson i John Campbelljohn – morali bi biti garancija materijala kojeg zaista vrijedi preslušati. A to službeno možete učiniti baš danas, 15. svibnja. Naime, baš danas su ova dva sjajna glazbenika u vlastitom aranžmanu objavila ovaj album uz globalnu radijsku promociju kanadske Sarah French Publicity.

Duboko i istinski vjerujem da svi znamo: blues Elmore Jamesa inspirirao je generacije blues glazbenika i on je oduvijek bio ishodište vrlo zapaženih i vrlo ekspresivnih blues skladbi. Upravo taj i takav blues izvršio je zaista ogroman utjecaj na sve glazbenike moderne glazbe, od tradicionalnog električnog chicago bluesa do Beatlesa i Rolling Stonesa a onda i do svih ostalih.

Primjerice, skladba "I Believe I'll Dust My Broom" doslovno je obilježila mnoge pokušaje prezentacije i obrade. Naravno, bilo je tu svega, i odličnih izvedbi, ali i onih drugih, sve zajedno može se ustvrditi da je ova tema bila zaista nebrojeno puta korištena u smislu ocrtavanja blues izričaja kao takvog. Na ovom albumu imamo još jednu snažnu, nadahnutu obradu koja će mnoge iznenaditi svojim spojem bluesa i ska ritma.

Album "Elmore's Blues" u svih 14 skladbi zrači svojom izuzetnošću i primjerom kako bi to trebalo izgledati. Sa svojim pratećim bendom Wayne Nicholson i John Campbelljohn kroz 12 obrada i dvije autorske pjesme ("If I Was Blue" i "Dancin' With The Blues") na izuzetno prihvatljiv i vrlo zanimljiv način daju širem slušateljstvu, ali ipak prvotno onim provjerenim i pravim blues fanovima, doista osobite glazbene trenutke.

Album "Elmore's Blues" zvuči staro i podsjeća na najbolje albume i snimke legendarnih "klasičnih blues majstora" poput Charlieja Pattona, Roberta Johnsona, Skip Jamesa, Blind Blakea, Mississippi Johna Hurta, Son Housea i, naravno, Elmorea Jamesa. Svi oni bili su tako osobiti u svojoj prezentaciji bluesa.

Wayne Nicholson i John Campbelljohn provjereni su blues glazbenici koji, naravno, nisu ni u jednom trenutku bilo kome dali bilo kakvi povod za bilo kakve negativne kritike, upravo suprotno. Službena glazbena kritika dala im je zeleno svjetlo i ovaj album zahvaljujući radijskoj promotorici Sare French stiže u svaki kutak ove naše zemaljske kugle. Diljem globusa vjerujem da su radijski promotori bez imalo ustezanja vrlo brzo i otvoreno ponudili ovaj glazbeni sadržaj.

Wayne Nicholson dugo je smatran jednim od najvećih blues-rock pjevača Atlantske Kanade, koga su vrlo često uspoređivali s legendarnim vokalima poput Paula Rodgersa, Jima Morrisona i Davida Claytona-Thomasa. Odrastajući uz zvukove rane jazz i blues glazbe (Bessie Smith, Robert Johnson i Louis Armstrong) Wayne je evoluirao u glazbenika s jakim utjecajima Elvisa, Chucka Berryja, Beatlesa, Stonesa, Yardbirdsa i Boba Dylana. Nema nikakve sumnje, Wayne Nicholson je razvio vrlo jedinstveno razumijevanje glazbe.

S karijerom koja traje punih 50 godina, Nicholson je snimio i objavio osam albuma, a nastupao je s umjetnicima poput Ikea i Tine Turner, Gregga Allmana, Jamesa Cottona, J Geils Banda, Jeffa Healeya i mnogih drugih. Nicholson je također dobitnik glazbene nagrade "East Coast Music Awards Stompin' Tom Award", koja se dodjeljuje izvođačima koji su obilježili glazbenu scenu Atlantske Kanade i koji su percipirani kao istinski heroji te i takve glazbene scene.

S druge pak strane, kombinirajući svoj izvanredni gitarski rukopis i snažnu skladateljsku crtu John Campbelljohn višestruki je dobitnik nagrada koje uključuju pobjede i nominacije za "Maple Blues Awards", "East Coast Music Awards", "Real Blues Awards", "Music Nova Scotia", "Entertainer Of The Year", "Blues Recording Of The Year" i "Musician Of The Year".

Da, njegova nevjerojatna snaga na kanadskoj glazbenoj sceni, izvanredan gitarski rukopis i skladateljski rad, te bogat vokal i izrazita vještina slide gitare učinili su ga istinskim favoritom na glazbenim festivalima u Kanadi i Europi. John Campbelljohn snimio je i izdao 14 albuma i iza sebe ima izuzetno uspješnu karijeru. Nicholson i Campbelljohn zajedno su se udružili i snimili ovaj pravi i istinski omage legendarnom bluesmanu, Elmoreu Jamesu.

John Campbelljohn se prisjeća početaka projekta: "Wayne called me up and said, John, I've got an idea. We need to talk. I want to do an album of Elmore James songs and you are the slide guy! I said Wayne you've got one of the biggest blues rock voices to ever come out of the Maritimes. I'm in!” I to je bilo to… a pred svima nama je impresivna glazbena počast velikom i neponovljivom majstoru slide gitare, "one & only" Elmoreu Jamesu!

PREPORUKA:
Kada se piše o albumu "Elmore's Blues" onda je na prvom mjestu važan taj eksponirani generacijski nastavak glazbenog izričaja velikog i legendarnog glazbenika. Taj poznati i produhovljeni delta stil dobio je apsolutno novu dimenziju kroz ovih 14 glazbenih tema.

Wayne Nicholson i John Campbelljohn sa svojim pratećim bendom jednostavno moraju zaintrigirati svakog blues fana. Osjećajno, izražajno, snažno i nadasve posebno zvuče kompozicije uvrštene u album "Elmore Blues". Pa provjerite i sami zašto.

Više o svemu saznajte na:
https://www.bluestownmusic.nl/wayne-nicholson-john-campbelljohn-elmores-blues/
https://www.facebook.com/ElmoresBluesWayneNicholsonJohnCampbelljohn/
https://www.sarahfrenchpublicity.com/post/east-coast-blues-artists-wayne-nicholson-john-campbelljohn-to-release-elmore-s-blues
https://www.deezer.com/hr/album/143760422

Popis pjesama:

1. I May Be Wrong (3:12)
2. Standing At The Crossroads (2:49)
3. I Believe (4:20)
4. If I Was Blue (3:33)
5. Knocking At Your Door (3:31)
6. No Love In My Heart (2:39)
7. Rollin' and Tumblin' (3:17)
8. Sinful Woman (4:22)
9. Happy Home (3:38)
10. Shake Your Money Maker (2:52)
11. Sunnyland (4:01)
12. Strange Kinda Feeling (2:51)
13. It Hurts Me Too (3:13)
14. Dancin' With The Blues (3:21)

(Samostalno / SF Publicity)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike