Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Pjevačica i skladateljica Ruthie Foster ima novi album, "Live At The Paramount", kojeg je 15. svibnja objavila diskografska kuća Blue Corn Music.

Ruthie je odrasla u malom gradiću Gause, koji se smjestio u dolini Brazos Valley, jugoistočno od Dallasa u Teksasu, gdje je odmalena bila fascinirana glazbom. Mala Ruthie slušala je sve što joj je bilo dostupno i na taj način vrlo brzo stvorila jasnu sliku što joj odgovara i što želi. Sa 14 godina nastupala je kao solist u zboru što je svakako imalo utjecaja na njezino buduće glazbeno djelovanje. Kada se preselila u Waco, gdje je nastavila daljnje školovanje i usavršavanje, posvetila se radu u blues bendu s kojim je prikupljala ama baš sve ono što će joj trebati u budućem profesionalnom bavljenju glazbom. No, put nije bio nimalo jednostavan, najprije je pristupila američkoj mornarici gdje je nastupala s bendom Pride. Nakon brojnih nastupa Ruthie Foster pristala je u njujorškoj luci i tu se cijela stvar preokrenula. Naime, Atlantic Records ponudio joj je ugovor i na taj način sve je dobilo neku težinu i značaj a Ruthie je dobila jasnu potvrdu koliko vrijedi. No, zbog bolesti majke Ruthie napušta New York i vraća se u Dallas gdje radi i brine se o bolesnoj majci. Godinu dana nakon majčine smrti Ruthie snima samostalno svoj album "Full Circle" (1997.). Od tada pa sve do ovog live albuma Ruthie je išla samo naprijed, činila je to postupno, ali stalno i sada si je dozvolila ovaj album na kojem se nalazi, doista dojmljiv skup njezinih glazbenih interpretacija 14 odabranih skladbi.

Svi mi koji se na neki način bavimo modernom glazbom jako dobro znamo kako zvuče i što mogu velike pjevačice kao što su, primjerice, Aretha Franklin i Ella Fitzgerald. Njihovi vokali ispisali su najsvjetlije stranice u povijesti kako gospela i soula, tako i bluesa i jazza. Ruthie Foster uspjela je spojiti i održati ama baš sve te navedene glazbene pravce i tako je dobila svoj jedinstveni glazbeni izričaj, koji je toliko originalan i jasan da joj apsolutno nitko ne može išta predbaciti. Njezina interpretacija daleko je iznad očekivanog, njezini nastupi uživo poput ovog odišu snagom i eksplozivnošću, no, istovremeno su neobično duboko senzibilni. A sve to možete baš čuti na ovom tonskom zapisu. Ona svojom permanentnom koncertnom aktivnošću plijeni pozornost ne samo američke publike već i svih koji vole ovakvu glazbu diljem svijeta. Mi u ovom dijelu europskog kontinenta nismo baš previše obraćali pozornost na ovu pjevačicu očaravajućeg glasa sve unatrag nekoliko godina. Čini mi se da tek sada uviđamo što smo propuštali, no Ruthie nas je svojim stalnim studijskim radom iz albuma u album sve više, jače i dublje uvodila u svoj svijet, kojeg čine čudesna glazba koju prati njezin čarobni vokal. U ovih nešto više od sat vremena dobivamo sjajnu zvučnu sliku, koju tako nadahnuto oslikavaju izuzetan prateći bend i sama Ruthie, koja iz pjesme u pjesmu, iz izvedbe u izvedbu samo raste i njezino glazbeno ozračje će vas usisati u svoje nevjerojatne glazbene okvire i forme.

Album "Live At The Paramount" prava je poslastica za sve koji vole ovakvu glazbu, a to je predivna paleta folka, soula, americane, r&b i bluesa. Ruthie se zaista fantastično snal azi u svemu i vrlo izražajno i senzibilno nam prenosi sve ono što osjeća i što nam želi prenijeti. Sjajno!

Svi znamo, Ruthie Foster odbija biti previše predvidljiva i ugodna. Ona jednostavno voli biti drugačija, posebna i nadasve originalna i jedinstvena, a primjer toga su pjesme "Brand New Day", "Stone Love", "Death Came A Knockin' (Travelin' Shoes)", "Runaway Soul" i "Woke Up This Morning", ali i ostale pjesme imaju svoju osobnost i draž; na vama je samo da izaberete koje vam više leže i odgovaraju a one će vam svojom ljepotom uzvratiti na način da ćete što češće uživati u njihovoj ljepoti.

Na ovom albumu Ruthie je željela pokazati svima koliko je snažna i moćna njezina vokalna modulacija i doista se ima što čuti! Naime, u noći 26. siječnja 2019. to je i učinila, na pozornici staroj 105 godina, na "stageu" Austinskog Paramount Theatera. Upravo na taj "stage" udružili su se i sve to znalački iznijeli Ruthie Foster i prateći bend, kojeg čine gitarist, klavijaturist, basist i bubnjar. Njima su se pridružili desetorica glazbenika, tri prateća vokala i jedan dirigent. A tu je i Ruthina ljupka kći, koja je vrlo samo sebi svojstveno najavila ovaj nastup svoje majke.

Nema nikakve dvojbe Ruthie se sada vratila, još snažnijim, upečatljivim albumom zbog kojega će čak i najveći skeptici ostati "bez teksta". Njezin strahoviti vokal mora "ošinuti" svakoga tko ga čuje. To je i najveće blago koje Ruthie ima, kada čujete njezin vokal jednostavno morate zastati i poslušati kako to ona pjeva.

PREPORUKA:
Lagani, opuštajući, snažan i moćan i impresivan samo su neki atributi, kojima želim pojasniti što vas može očekivati na ovom live albumu "Live At The Paramount" fenomenalne Ruthie Foster!

Sve ovo napisano neosporno pozicionira "Live at Paramount" kao jedan od najboljih live albuma 2020. godine.

Više o svemu saznajte na:
http://www.ruthiefoster.com/
https://www.facebook.com/ruthiefostermusic
https://twitter.com/_RuthieFoster_
https://www.amazon.com/Live-at-Paramount-Ruthie-Foster/dp/B0856ZP2FL/
https://www.youtube.com/user/ruthiefoster

Popis pjesama:

1. Introduction (Live) (1:09)
2. Brand New Day (Live) (2:57)
3. Might Not Be Right (Live) (4:07)
4. Ring Of Fire (Live) (3:32)
5. Stone Love (Live) (5:21)
6. The Ghetto (Live) (5:09)
7. Death Came A Knockin' (Travelin' Shoes) (Live) (5:28)
8. Singin' The Blues (Live) (3:43)
9. Runaway Soul (Live) (7:25)
10. Woke Up This Morning (Live) (3:30)
11. Joy Comes Back (Live) (5:45)
12. Phenomenal Woman (Live) (5:28)
13. Fly Me To The Moon (Live) (3:17)
14. Mack The Knife (Live) (7:16)

(Blue Corn Music)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike